Ξαναζούν τα Αρχοντικά – 4η Βόλτα στην Πλατεία Κεφαλαρίου

13/04/2019 - 11:30

Μια βόλτα στην ιστορία μέσα από τα αρχοντικά της Κηφισιάς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περίπου 500 πολίτες, χάρη στον τέταρτο περίπατο που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019. Ο βροχερός καιρός δεν απέτρεψε τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στην βόλτα. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το εσωτερικό ιστορικών κτιρίων κάνοντας ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία.

Γνωρίσαν επίσης την ιστορία της πλατείας Κεφαλαρίου η οποία την περίοδο του Μεσοπολέμου, συγκέντρωνε τους κοσμικούς Αθηναίους και αποτελούσε σημείο συνάντησης τους. Η 4η Βόλτα συμπίπτει με την αναβίωση της ιστορικής Αλάσκας αλλά και με την επαναλειτουργία μεγάλου ξενοδοχείου στην πλατεία Κεφαλαρίου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δήλωσε «Η  Κηφισιά πέραν του φυσικού της κάλλους, διαθέτει περίπου 180 αρχοντικά, τα οποία αποτελούν μια ζωντανή παρακαταθήκη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων που επηρέασαν το αστικό τοπίο της χώρας μας. Στους περιπάτους στα Αρχοντικά μιλάμε για το ιστορικό παρελθόν αλλά δείχνουμε το μέλλον. Οι περιηγήσεις μας βοηθούν να χτίζουμε το μέλλον μέσα από την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος».

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ζέτη Κασιμάτη επεσήμανε «Παρά το βροχερό καιρό οι πολίτες προσήλθαν στην αγαπημένη τους δράση που φαίνεται πως γίνεται θεσμός στο Δήμο μας.  Οι πολιτιστικές περιηγήσεις πραγματοποιούνται  χάρη  στην προσφορά των ιδιοκτητών που ανοίγουν τα σπίτια τους αλλά και στην σημαντική βοήθεια της επιστημονικής ομάδας και των εθελοντών».

Αφετηρία της διαδρομής αποτέλεσε το ξενοδοχείο Παλάς (Palace) το οποίο οικοδομήθηκε στο τέλος του μεσοπολέμου (1936), από τον επιχειρηματία Πέτρο Ιωάννου. Η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο μοντερνιστική.

Επόμενος σταθμός το Μικρό Παρεκκλήσιο (Μεταβυζαντινός Ναός) στην Πλατεία Κεφαλαρίου. Πρόκειται για έναν από τους επτά σωζώμενους μεταβυζαντινούς ναούς της Κηφισιάς. 

Δεσπόζουσα θέση στην πλατεία κατέχει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1955 από τους αδελφούς Σούτσου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρεις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου: ο Ιησούς, η Θεοτόκος και ο Ιωάννης Πρόδρομος, έργα του Κωνσταντίνου Αρτέμη, χρονολογημένα το 1938.

Επόμενος σταθμός η Οικία Κατσελίδη, όπου η ιδιοκτήτρια κα Μακρή μας υποδέχεται στο κεφαλάρι της διπλής μαρμάρινης σκάλας. Η κλασική παράδοση και η αγροτική κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική κατατάσσει το κτήριο στον Εκλεκτικισμό.

Τελευταίος σταθμός η Οικία Μηταράκη (πρώην Μάτσα) Κτήριο Μιχαλαριά Η έπαυλις Μηταράκη στις αρχές της δεκαετίας 1920 υφίσταται ριζική ανακαίνιση από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη.

Ο περίπατος έληξε με  ένα χορευτικό δρώμενο.