Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Ο Δήμος Κηφισιάς, με βάση το Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (Ν. 3852/2010) συστάθηκε με τη συνένωση του Δήμου Κηφισιάς, του Δήμου Ν. Ερυθραίας και τη Κοινότητα Εκάλης και αποτελείται σήμερα από τρεις Δημοτικές Κοινότητες (Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης). Η έκταση του νέου Δήμου είναι 36.804 στρ. και έδρα του είναι η Κηφισιά.

ΘΕΣΗ & ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ & ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών είναι σύμπλεγμα δώδεκα αυτοδιοικητικών οντοτήτων (Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού -Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Ηρακλείου και Χαλανδρίου) οι οποίες εκτείνονται στο βορειοανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου Αττικής, το οποίο περικλείεται από την Πάρνηθα, το Πεντελικό, τον Υμηττό και τα Τουρκοβούνια

Κεφαλή του συγκροτήματος είναι η Κηφισιά, αστικό κέντρο το Αμαρούσιο και περιφερειακοί δήμοι το Χαλάνδρι, το Ψυχικό, τα Βριλήσσια, η Αγία Παρασκευή, ο Δήμος Παπάγου, το Ηράκλειο η Νέα Ιωνία, η Πεντέλη, η Πεύκη και η Μεταμόρφωση.

Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών έχει πληθυσμό 591.680 κατοίκους και πυκνότητα 4.263,22 κατοίκους ανά τ.χλμ.[1] Η έκτασή του ανέρχεται στα 138,78 τ.χλμ..

Το συγκρότημα συνορεύει με τον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών με έδρα την Αθήνα και την Περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής με έδρα την Παλλήνη

Ο οδικός δακτύλιος του συγκροτήματος σχηματίζεται από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στα δυτικά, την επαρχιακή οδό Διονύσου βόρεια, τη Λεωφόρο Μαραθώνος και την Περιφερειακή Υμηττού στα ανατολικά και την Περιφερειακή των Τουρκοβουνίων νότια.

Το συγκρότημα τέμνει κάθετα η Λεωφόρος Κηφισιάς και οριζόντια η Αττική Οδός. Σημαντικοί οδικοί άξονες είναι μεταξύ άλλων η Λεωφόρος Κύμης, η Λεωφόρος Ηρακλείου, η Λεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας και η Σπύρου Λούη.

 

Η Γραμμή Ηλεκτρικού (Μετρό Αθήνας)διέρχεται από το Βόρειο Τομέα Αθηνών και διακλαδώνεται με τον Προαστιακό. Η Κηφισιά αποτελεί τερματικό σταθμό της γραμμής ηλεκτρικού με  υπερτοπική σημασία.Το συγκρότημα εξυπηρετείται από τη πράσινη και τη μπλε γραμμή του μετρό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.