4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ

4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ 
Του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων Και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς -ΟΚΑΝΑ

Τη Δευτέρα 26.2.2018 πραγματοποιήθηκε η 4η συνάντηση του προγράμματος «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στον Δήμο Κηφισιάς με θέμα: «Έφηβοι και διαδίκτυο. Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης». Ομιλήτρια ήταν, η κ. Στέλλα Χρηστίδη, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α’, Επιστημονική Υπεύθυνη Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου, Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», Ψ.Ν.Α.
Η κ.Στέλλα Χρηστίδη μέσα από την πολυετή επαγγελματικής της εμπειρία στο πεδίο της θεραπείας νεαρών ατόμων με προβληματική χρήση του διαδικτύου, αναφέρθηκε στην πολυπαραγοντική αιτιολογία του φαινομένου, αλλά και στο ότι το διαδίκτυο αποτελεί πλαίσιο μάθησης και απόκτησης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των σημερινών εφήβων, υπό την προϋπόθεση ότι το διαχειρίζονται ως εργαλείο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η ανάγκη ¨περιορισμού¨ της οθόνης είναι σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ενδιαφερόμαστε μέσω σταθερής γονεϊκής επίβλεψης και διαλόγου για το τι κάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι με τις οθόνες, διότι απαγορεύεται η άγνοια και ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός.
Μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες, αναφέρθηκε στο ότι οι πολλές ώρες θέασης μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε βραδύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους, αλλά και στο ότι εάν τα παιδιά ξέρουν να διαχειρίζονται το κινητό, τότε αναμφισβήτητα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας όλων των υπολοίπων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και γενικότερα εργασιών. Άρα, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τους δίνουν ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Η σημαντικότερη συμβουλή της κ. Στέλλα Χρηστίδη, αφορούσε την ανάγκη θέσπισης ορίων και κανόνων στην οικογένεια γύρω από τη χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να προληφθεί κάθε πιθανός κίνδυνος, αλλά και για να βοηθηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες γύρω από τέτοιου είδους θέματα. 
Η Ακαδημία για Γονείς συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» Δήμου Κηφισιάς -ΟΚΑΝΑ, και τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού». Υπεύθυνη του Προγράμματος «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στο Δήμο Κηφισιάς είναι η κα Σωτηρία Μακαρώνη Ψυχολόγος Υγείας MSc-Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «Προνόη» 
Την Ακαδημία για Γονείς εποπτεύει και συντονίζει κεντρικά η ΜΕΥ της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού» με Διευθύντρια την καθηγήτρια, κα Μαρία Τσολιά και Επ. Υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια, κα Άρτεμη Τσίτσικα .
Η πρόεδρος του Δ.Σ του Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ», κ. Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ευχαριστεί θερμά τόσο τη Μ.Ε.Υ, όσο και την κ. Στέλλα Χρηστίδη για την πολυδιάστατη προσέγγιση του φαινομένου. 
Οι συναντήσεις στην Κηφισιά πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ερυθραίας «ΒΙΛΑ ΚΩΝΣΤΑ», (Λουκή Ακρίτα 4 – Ν. Ερυθραία). Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 26/3/2018 με θέμα τη σεξουαλική αγωγή στην εφηβική ηλικία. Για περισσότερες πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: τηλ 210-8082673, Δήλου 10, 14562 Κηφισιά και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: e-mail:info@pronoi.org.gr, εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.