“Αέρας” καινοτομίας στον Δήμο Κηφισιάς με το πρώτο εργαστήρι για το πρόγραμμα SPARCS


Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήρι της Ομάδας Εργασίας (Think Tank) του προγράμματος SPARCS με θέμα “Προετοιμασία του “City Vision” workshop”. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου η ομάδα ενημερώθηκε για τη εξέλιξη του προγράμματος SPARCS και συζητήθηκαν οι στρατηγικοί πυλώνες για τον Δήμο της Κηφισιάς.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ- ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Μέσα από ιδιαίτερα καινοτόμες διαδικασίες για τα δεδομένα των Δήμων, και μια εποικοδομητική και διαδραστική διαδικασία η ομάδα κατέληξε στους βασικούς στρατηγικούς πυλώνες του προγράμματος.
Στο εργαστήρι (workshop) εφαρμόστηκαν καινοτόμες πρακτικές όπως brainwriting, persona mapping κ.α, καθώς έγινε στα πρότυπα των πιο σύγχρονων και καινοτόμων μεθοδολογιών που εφαρμόζονται από τους πιο καινοτόμους οργανισμούς, όπως design thinking και design sprints.
ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ
Οι στρατηγικοί πυλώνες για τον Δήμο Κηφισιάς είναι:
Mobility - Κινητικότητα/ Κυκλοφοριακό/Μεταφορές
Smart City/ Digital City – Έξυπνη Πόλη/ Ψηφιακή Πόλη
Urban Transformation/Planning - Αστικός Σχεδιασμός και Ανάπλαση
Environmental Protection / Προστασία του Περιβάλλοντος
Buildings -Εξοικονόμηση Ενέργειας / Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων κ Υποδομών
Clean Energy (ΑΠΕ, waste, etc) - Πράσινη Ενέργεια
City Society / Citizen Engagement - Ευαισθητοποίηση Πολιτών και Κοινωνίας
Η ΟΜΑΔΑ
Η ομάδα Think Tank / Task Force του Δήμου αποτελείται από τους:
Σταύρος Ζαπάντης, Υπεύθυνος Προγράμματος SPARCS & Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίνα Βλάχου, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Δημόσιων Σχέσεων , Κατερίνα Καραλή, Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Αλέξιος Μακρής, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κουρμαδιάς Εμμανουήλ, εντεταλμένος σύμβουλος Πολεοδομίας, Σκορδίλης Γιώργος, εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης, Μινέσχος Θεόδωρος Πολεοδομία, Δορμούσης Γιώργος, Τεχνική Υπηρεσία - Διεύθυνση Κυκλοφοριακού, Φραντζέσκο Βιανέλλο, Πάνος Ραυτόπουλος, Άρτεμις Γιαβάσογλου, Project Manager SPARCS
Κατερίνα Νικολάου , Υπ. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας SPARCS
City Vision
Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο με τη δημιουργία του «City Vision» του Δήμου Κηφισιάς, δηλαδή το όραμα της πόλης. Το “City Vision” αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για το 5ετές πρόγραμμα SPARCS που έχει σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων με μηδενικούς ρίπους άνθρακα, με δράσεις στους τομείς της αστικής ανάπλασης, της εξοικονόμησης ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της έξυπνης πόλης, της βιώσιμης κινητικότητας κλπ.
Το πρόγραμμα SPARCS είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Horizon2020) και η Κηφισιά είναι μια από τις 7 πόλεις στην Ευρώπη - (Κηφισιά (Ελλάδα), ‘Εσπου (Φινλανδία), Λειψία (Γερμανία), Μάγια (Πορτογαλία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Κλάδνο (Τσεχία) και Μάγια (Πορτογαλία) - που έχουν επιλεχθεί από την Commission - Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τα αποτελέσματα, οι προτάσεις και οι δράσεις των 7 πόλεων του προγράμματος SPARCS θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σχεδιασμό της Ευρώπης του Αύριο.
Όπως δήλωσε ο εισηγητής και συντονιστής του προγράμματος κ. Σταύρος Ζαπαντης,
«Ευχαριστώ θερμά τους συμμετέχοντες για την ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία τους, αλλά και τον ενθουσιασμό τους για αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα που σκοπεύει να αλλάξει προς το καλύτερο την ζωή στην Πόλη μας.»
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SPARCS θα βρείτε στο www.sparcs.info
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Δήμου για το πρόγραμμα SPARCS στο sparcs@kifissia.gr