Τα «Αρχοντικά της Κηφισιάς» μάγεψαν τους επισκέπτες

26Νοε

Τα «Αρχοντικά της Κηφισιάς» μάγεψαν τους επισκέπτες

Τα «Αρχοντικά της Κηφισιάς» μάγεψαν τους επισκέπτες

Μια δράση ανάδειξης του ιστορικού και αρχιτεκτονικού πλούτου του Δήμου Κηφισιάς

Μια βόλτα στο χρόνο και την  ιστορία του Δήμου Κηφισιάς, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πάνω από 300 πολίτες χάρη στη δράση «Ξαναζούν τα Αρχοντικά» που προσέφερε για 5η φορά ο Δήμος Κηφισιάς, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019. Είναι μια οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού και αρχιτεκτονικού πλούτου του Δήμου μας, η οποία στηρίζεται στην προσφορά των ιδιοκτητών που ανοίγουν τα σπίτια τους, στην σημαντική βοήθεια της επιστημονικής ομάδας και στις υπηρεσίες δεκάδων εθελοντών που αγκαλιάζουν τη δράση του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος περπάτησε μαζί με τους πολίτες από το Κεφαλάρι στο κέντρο Κηφισιάς, ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες των Αρχοντικών, τους εθελοντές που εργάστηκαν για την επιτυχία της δράσης αλλά και τους πολίτες που συμμετέχουν στο Κηφισιώτικο δρώμενο ιστορίας και πολιτισμού. Ο κ. Θωμάκος επεσήμανε: «Η  Κηφισιά είναι μια ζωντανή παρακαταθήκη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων που επηρέασαν το αστικό τοπίο της χώρας μας. Τα τελευταία τρία χρόνια, την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, φέρνουμε στην επιφάνεια τον κρυμμένο θησαυρό της, που δεν είναι άλλος από τα διατηρητέα αρχοντικά του 19ου και του 20ου αιώνα. Με τους περιπάτους στα Αρχοντικά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ακούσουν την ιστορία της πόλης μας και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών της. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, με το οποίο μοιραζόμαστε μνήμες και ιστορίες του παρελθόντος τις οποίες  κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές».

Την οργάνωση της δράσης είχε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων – Εξυπηρέτησης και Φιλίας των Πολιτών, Επιχειρηματικότητας και Πρασίνου Ασπασία (Νίνα) Βλάχου, η οποία υποδέχθηκε τους πολίτες στο ξενοδοχείο Παλάς που άνοιξε φιλόξενα τις πύλες του με την συναίνεση της ιδιοκτήτριας Δήμητρας Φιλίππου. Η κα Βλάχου ευχαρίστησε με τη σειρά της την μεγάλη εθελοντική ομάδα και ιδιαίτερα τους καθηγητές και τη μαθητική νεολαία του 1ου Λυκείου Κηφισιάς που κράτησαν την γραμματειακή υποστήριξη της δράσης.

Ομάδες των είκοσι  ατόμων με περιηγητές και συνοδούς περπάτησαν κάτω από τα πανύψηλά πλατάνια που σχηματίζουν θόλους στους Κηφισιώτικους δρόμους με αφετηρία την Πλατεία Κεφαλαρίου, απολαμβάνοντας μια βόλτα σε Αρχοντικά που συναρπάζουν με την αρχιτεκτονική τους και τις παραδεισένιες αυλές τους και καταλήγοντας στο εμπορικό κέντρο της πόλης που αναπτύσσεται γύρω από τον πυρήνα της πλατείας Πλατάνου. Στην 5η διαδρομή στον χρόνο και την ιστορία, οι πολίτες γνώρισαν μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο Παλάς, την ιστορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως και του Παρεκλησσίου του, την Βίλα Κότσικα , το Μουσείο Γουλανδρή (Έπαυλη Ρετσίνα), το σπίτι του Φωκίωνος Νέγρη, τον Πύργο Κασσαβέτη κ.α. Σε κάποια μάλιστα οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να δουν και το εσωτερικό τους και να θαυμάσουν προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες αρχιτεκτονική τους.

Το μαγευτικό ταξίδι ολοκληρώθηκε στην Έπαυλη Ρετσίνα που βρίσκεται το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή όπου ακούραστα οι ξεναγοί του προσέφεραν τις γνώσεις τους στους πολίτες.  Η εκδήλωση έκλεισε με  έναν πρόγραμμα ρομαντικών χορών από τις καθηγήτριες Μαρία Μπελεφάντη και Εριέττα Τσουσοπούλου.

Ο Δήμος Κηφισιάς ανανεώνει το ραντεβού στην ιστορία και τον πολιτισμό με την ανοιξιάτικη περιήγηση σε άλλα από τα 180 αρχοντικά της Κηφισιάς.

φωτογραφίες: Μάριος Καραγεωργίου, Ελισάβετ Απόστόλου

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ : Κα. Νίνα Ασπασία Βλάχου

 

KΤΙΡΙΑ               :         ΞΕΝΑΓΟΙ –ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟi

Mέγαρο Παλλάς: κα.  Βαλάτα Τσιάμα – κα. Πολίτη Ρένα

Παρεκκλήσιον   : κα.  Πιτούλη Βασιλική

Κτίριο Κότσικα : κα.  Γιαρέντη Άννα –Μαρία

Μουσείο Γουλανδρή : κα.Πολίτη Ρένα

Εκπρόσωποι Μουσείου  κα.Αλευρά –Ιακωβίδου Λίλη  & κα. Κωνσταντοπούλου  Ελίζα

ΣΥΝΟΔΟΙ Α’                                                ΣΥΝΟΔΟΙ Β΄

Καρδάρα Μαρία                                          Παπάζογλου Αγγελική

Ιακωβίδου  Μαρία                                       Σχοινά Μαρία

Αλιμπράντη Λάουρα                                    Βότση Βέτα

Ζαπάντη Νατάσα                                         Τζελίλη Ρούλα

Σκορδίλη Ελίζα                                            Μπενάρδου Πολύμνια

Σκυλακάκη Βάσια                                        Τζατζάνη Μαριλένα

Καραβία Μαρία                                            Μανιατάκου Μαριαλένα

Δραγώνα Λίλα                                              Μουτάκη Καλλιόπη

Τικταπανίδου Σοφία                                     Καρανίκα Αννα

Ανυφαντή  ΄Ευα                                            Κατέρη Κωνσταντίνα

Μπήτρου Μαρία                                           Μπελακοπούλου Αννα

Παπαδόπουλος Μιχάλης (Καθηγ.Λυκείου)

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΕΝΙΚΏΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Αυδή Στάσα

Κουτσοχιώνη Φρόσω

Μπαλαπέρη Έλλη

Παπαρούνα Γεωργία

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ

Καθηγητές :

Κος Κυριακόπουλος Χάρης

Κος Σκορδάς Αχιλλέας

ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΛΑΣ  η εθελοντική ομάδα των Μαθητών από το Α’ ΛΥΚΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ