ΣΕΡΓΙΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 

Με το 25ο Σεργιάνι στην Παράδοση άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Κηφισιάς 2023, το διήμερο Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουλίου και το κοινό κατέκλυσε τις κερκίδες του αίθριου του Δημαρχείου Κηφισιάς. Μια εκδήλωση θεσμός για τους παραδοσιακούς χορούς με πρωταγωνιστές τα τμήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» αλλά και φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα, με ένα πρόγραμμα που υπερείχε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Παραδοσιακοί χοροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο) αλλά και γυναικείοι χοροί που γράφουν ιστορία παρουσιάστηκαν άψογα από τα τμήματα ενηλίκων και παιδιών του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ. Βικέλας» με χοροδιδασκάλους τις Δέσποινα Σκέρλου και Κατερίνα Τσιάμα, το Σάββατο 1 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος απένειμε τιμητική πλακέτα στη σπουδαία χοροδιδάσκαλο Δέσποινα Σκέρλου για την διατήρηση και διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών καθώς και την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά της στον Δήμο Κηφισιάς. Ενώ, η αναπαράσταση γυναικείας παραδοσιακή φορεσιάς Δεσφίνας Φωκίδας από τον Γιάννη Γκούλντα, που έγινε για πρώτη φορά στον θεσμό, εντυπωσίασε το κοινό. Τα χορευτικά τμήματα συνόδευαν μουσικά οι Διαμαντής Ρουμελιώτης (φωνή), Κώστας Κοπανιτσάνος (κλαρίνο), Κωνσταντίνος Γεωργούλης (βιολί), Δημήτρης Ράπτης (λαούτο, φωνή), Λευτέρης Μαντζιούκας (γκάιντα) και Βασίλης Ι. Οικονόμου (κρουστά) ο οποίος είχε και τη μουσική επιμέλεια.

Τη δεύτερη μέρα του παραδοσιακού διημέρου, τα φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα από την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα έβαλαν τη δική τους σφραγίδα τιμώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις. Πρώτος πήρε τη σκυτάλη ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής με χορούς του Πόντου σε διδασκαλία Γιάννη Γκούλντα. Ακολούθησαν, το Χορευτικό Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροαχλιστός» και ο Σύλλογος Κεραμωτής Νάξου «Ο Τίμιος Σταυρός» με χορούς από το Αιγαίο σε διδασκαλία Μαρίας Κλουβάτου και Γιάννη Τσελέντη, ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «Δικταίοι-Καστρινοί» με Κρητικούς χορούς σε διδασκαλία Γιώργου Φραγκάκη, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Δημοσθένης Παιανιεύς» με Αρβανίτικους χορούς από τα Μεσόγεια σε διδασκαλία Θέμη Τσέτσιλα. Ενώ, το Επίλεκτο Χορευτικό Τμήμα του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ. Βικέλας» με χοροδιδάσκαλο τη Δέσποινα Σκέρλου, εντυπωσίασε για ακόμα μια φορά με χορούς από τη Μακεδονία.

Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η εμφάνιση της μοναδικής στο είδος της Αγγελικής Κονιτοπούλου, η οποία ερμήνευσε α καπέλα το «Θαλασσάκι μου», εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα από το κατάμεστο αίθριο.

Στη συνέχεια, το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας με χορούς από την Πελοπόννησο σε διδασκαλία Χρήστου Γιαννόπουλου, ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων με τοπικούς χορούς και χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Τζανετόπουλο, ο Όμιλος Παραδοσιακών Αναζητήσεων με χορούς & τραγούδια της Χίου σε διδασκαλία Κώστα Πιπίνη και τέλος οι «Λυρίτες» με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Κωστογιαννόπουλο και  χορούς από το Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Στο φινάλε κοινό και χορευτές έγιναν ένα πάνω στην σκηνή και κανείς δεν ήθελε να σταματήσει…

Για το άκρως επιτυχημένο παραδοσιακό μουσικό και χορευτικό ταξίδι αρμόδια ήταν η Στέλλα Κονιτοπούλου, Εντεταλμένη - Υπεύθυνη των χορευτικών Τμημάτων του Δήμου Κηφισιάς, Σύμβουλος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δ. Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς.

Πλακέτες απονεμήθηκαν για τη συμμετοχή τους σε όλους τους συλλόγους. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και στους χορηγούς, που ήταν οι ΕΑΣ Νάξου, Jasmine Skylounge, NoBell Caffe, J n’ S café, Άνθη-Φυτά Φωτεινή Δροσινού και φυσικά τον χορηγό επικοινωνίας το Επικοινωνία 94 fm. Στην παρουσίαση των εκδηλώσεων ήταν η σκηνοθέτις και ηθοποιός Κική Αυγουστάτου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, παρών όπως πάντα στο Σεργιάνι στην Παράδοση. Το διήμερο τίμησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας» Εμμανουήλ Κουρμαδιάς, ο Αντιδήμαρχος Εκάλης Αχιλλέας Κουρέπης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γεώργιος Σκορδίλης, η Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, Κοινωνικού Σχεδιασμού και Τουρισμού Νίνα-Ασπασία Βλάχου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Κεχρής, ο Πρόεδρος «Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς» Γιώργος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση, η δημοτική σύμβουλος Ζέτη Κασιμάτη, τα μέλη Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Δ. Βικέλας» η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δήμου Κηφισιάς Πόλυ Αστερίου και η Υπεύθυνη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Κηφισιάς Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Άστυ Αιγυπτιωτών Μάρκος Μάστρακας, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Εργατικών Πολυκατοικιών Βάσω Κολοβού, η ραδιοφωνική παραγωγός του Επικοινωνία 94 fm Δήμητρα Μπαλαρή και πλήθος κόσμου.