Ο Δήμος Κηφισιάς μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων CIVITAS

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι πλέον επίσημα μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων CIVITAS, μετά και την σχετική έγκριση.
Η CIVITAS είναι η πρωτοβουλία του δικτύου πόλεων που έχουν δεσμευθεί στην εφαρμογή μιας φιλόδοξης, βιώσιμης πολιτικής αστικών μεταφορών στην Ευρώπη.
Από το 2002, η CIVITAS έχει δοκιμάσει και υλοποιήσει πάνω από 800 μέτρα και λύσεις αστικών μεταφορών σε περισσότερες από 80 πόλεις «Living Labs» (ζωντανά εργαστήρια) σε όλη την Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων- Φόρουμ CIVITAS οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2000 και στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στην προώθηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Το Δίκτυο CIVITAS αποτελεί ουσιαστικά ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στις πόλεις να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές σε θέματα πράσινων αστικών μεταφορών, μετακινήσεων, και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Δήμο Κηφισιάς έχει το «ζωντανό εργαστήριο» με τίτλο Civitas Destinations (Προορισμοί Civitas) Το έργο αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κινητικότητας και του τουρισμού, εξετάζοντας ισορροπημένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων αυτών των δύο αναπτυσσόμενων τομέων και για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και καλύτερης ποιότητας ζωής στο Funchal, τη Λεμεσό, το Ρέθυμνο, την Elba, το Las Palmas de Gran Κανάρια και Βαλέτα.
Οι έξι αυτοί ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί αναπτύσσουν ένα σύνολο καινοτόμων δράσεων για την υλοποίηση βιώσιμων μέτρων και δράσεων κινητικότητας με στόχο την παροχή έξυπνων λύσεων βιώσιμων μεταφορών τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους κατοίκους, μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας με όλους τους κύριους ενδιαφερόμενους. Οι λύσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της προσπελασιμότητας των πόλεων, της αποδοτικότητας ως προς το κόστος και της ενοποίησης των υπηρεσιών μεταφορών και στη μείωση των εκπομπών και της κατανάλωσης ενέργειας.
Η συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς στο συγκεκριμένο δίκτυο πραγματοποιήθηκε μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Με την συμμετοχή αυτή ο Δήμος μας μπορεί να προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση για την προώθηση μέτρων και πολιτικών βιώσιμης αστικής κινητικότητας.