Ομάδα Γονέων - Προνόη

Στις 14/06/2017 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «Προνόη» ολοκλήρωσε την ομάδα γονέων «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον Γονεϊκό μου ρόλο» η οποία ξεκίνησε τις συναντήσεις της στις 8η Μαρτίου 2017. Τον συντονισμό της ομάδας ανέλαβαν η κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και η κα Αρχοντούλα Αλεξάκη – Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός –Ψυχοθεραπεύτρια. Σκοπός της ομάδας ήταν οι συμμετέχοντες γονείς να αναγνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να μάθουν να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους ενδυναμώνοντας τον ρόλο τους, με προσανατολισμό την αλλαγή και την αξιοποίηση των προσωπικών τους αποθεμάτων.
Στην τελική αξιολόγηση ειπώθηκαν εξαιρετικά λόγια από τους γονείς, τόσο για την θεματολογία όσο και για την οργάνωση της ομάδας, τα οποία σας παρουσιάζουμε παρακάτω:
-«Πήρα δύναμη, θάρρος, κουράγιο και ότι δεν είμαι μόνη. Δεν υπάρχει ο τέλειος γονέας, ούτε το τέλειο παιδί. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και πρέπει να το απολαύσεις».
-«Γνωριμία με άλλους γονείς άγνωστους αρχικά που όμως στην πορεία αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις τους ίδιους προβληματισμούς και αγωνίες με εκείνους».
-«Η απόφαση που πήρα να ενταχθώ στην συγκεκριμένη ομάδα, αποδείχθηκε εξαιρετική! Ήταν μία βοήθεια για να λυθούν οι φοβίες μου και να ξεπεράσω τις ανασφάλειές μου. Μία εμπειρία με σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!!! Μπράβο!!!».
-Να θυμάμαι ότι πρέπει να τηρώ τους στόχους που βάζω».
-«Βοήθεια στη ‘’συνειδητή ‘’ γνώση. Ειλικρινές μοίρασμα. Γνήσιο ενδιαφέρον των συντονιστών στη μετάδοση γνώσεων και στην εφαρμογή τους και στο γονεϊκό ρόλο αλλά και προσωπικά».
-«Εγώ σε αυτήν την ομάδα ένοιωσα σαν στο σπίτι μου… έκλαψα, ταράχτηκα, αγχώθηκα, χάρηκα, συμπάθησα… μα πάνω από όλα ένοιωσα ανακούφιση γιατί δεν είμαι μόνη, γιατί δεν χρειάζεται να βλέπω μόνο ασπρόμαυρο, γιατί όλα έχουν την λύση τους».
-«Έμαθα να βάζω στόχους και αυτά που ονειρεύομαι να μην τα αφήνω στο σύννεφο, αλλά να τα πραγματοποιώ. Έμαθα επίσης τον εαυτό μου και να συναναστρέφομαι με χαρούμενους ανθρώπους με θετική ενέργεια, απομακρύνοντας την ‘’δυστυχία’’».
-«Μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου. Αφουγκράζομαι τον κόσμο των συνδαιτυμόνων μου. Κατανοώ ότι τα θέματα που αντιμετωπίζω είναι λίγο ως πολύ κοινά. Ζω μέσω των βιωματικών δράσεων».
-«Γνώρισα ανθρώπους με αντίστοιχους προβληματισμούς με εμένα άρα αξίζει να δεις πως σκέφτονται και αντιμετωπίζουν αυτοί τις καταστάσεις στη ζωή τους. Θετική σκέψη και αισιοδοξία. Προβληματισμός και προσπάθεια λύσης των δυσκολιών με θετικό τρόπο».
-«Διαφορετική οπτική γωνία. Υπάρχουν πολλοί με τα ίδια προβλήματα. Πολύ χειρότερα από αυτά που έχεις. Είναι ωραία να είσαι γονιός!!».