ΝΙΑΡΧΟΣ, ΜΑΡΑ, ΧΙΛΙΟΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Σμύρνη "κόρη χιλιοτραγουδισμένη", τίτλος που δόθηκε στη συναυλία του διεθνώς διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη μας Γιώργου Νιάρχου με την ευγενική συμμετοχή της γνωστής κυρίας του μπελκάντο Μάρας Θρασυβουλίδου, η οποία προλόγισε επίσης τη συναυλία αναφέροντας ντοκουμέντα από την έρευνά της στο μεγάλο ιστορικό γεγονός σχετικά με την πικρή μνήμη για την καταστροφή της Νύμφης του Αιγαίου.

Στο αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς από την έναρξη κιόλας της συναυλίας η παρουσία της παιδικής χορωδίας Σπύρου Λάμπρου όπως και τα Ορχηστρικά Σύνολα Παραδοσιακής και Ελαφράς μουσικής έδωσαν το στίγμα της συγκινησιακής ατμόσφαιρας που επικράτησε στις γεμάτες κερκίδες. Τα σμυρναϊκά τραγούδια ξεσήκωσαν το κοινό που ακολουθούσε με παλαμάκια κάθε στροφή και κάθε στίχο "Τα παιδιά της γειτονιάς σου", "Το κουκλάκι", "Κορδελιώτισσα", "Η γκαρσόνα", "Χαρικλάκι", "Σ' αγαπώ γιατί είσ΄ωραία", "Τικ τικ τίκι τίκι τακ", "Μια Σμύρνη στο παραθύρι" και τόσα άλλα που 'άνοιξαν' όλες τις ...πόρτες της καρδιάς και της νοσταλγίας.

Ακούστηκαν ακόμη και τα 'κερασάκια΄ όπως τα χαρακτήρισε ο Γιώργος Νιάρχος, που ήταν ακούσματα των Γιαννίδη, Σουγιούλ, Μάτσα, Βαμβακάρη τα οποία η Μάρα Θρασυβουλίδου απέδωσε με τη γνωστή της τέχνη και τεχνική που απαιτεί η οπερετική μουσική παλέτα.

Ωστόσο και τα σμυρναίικα είχαν πολύ καλή τύχη τραγουδισμένα από τον Μάριο Παπαδέα και τη Ζωή Προκοπίου αφού συγκίνησαν βαθύτατα το ακροατήριο. Στιγμή που καταχειροκροτήθηκε επίσης, εκείνη του φινάλε...

Όταν η Πρόεδρος του 'Βικέλα' κα Βλάχου κάλεσε τον αποκλειστικό χορηγό της εκδήλωσης κ. Νικόλαο Μάνεση για την καθιερωμένη φωτογράφιση με τους καλλιτέχνες, εκείνος σιγοψιθύρισε στον μαέστρο το "Μινόρε της αυγής". Αποτέλεσμα όλοι από τη σκηνή σαν μια παρέα σιγοτραγούδησαν με μια ...φωνή το αριστουργηματικό άκουσμα των Μάρκου Βαμβακάρη και Μίνωα Μάτσα. Ήταν πράγματι, ένα απρόσμενα ξεχωριστό φινάλε, που κατασυγκίνησε το κοινό.