Μουσικός Θρίαμβος στην παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη

Μουσικός Θρίαμβος για τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη και τη χορωδία του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς στην παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής!!!


300 χορωδοί απ' όλη την Ελλάδα, συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας, απέδωσαν -σε ένα κατάμεστο για  δύο βραδιές Μέγαρο Μουσικής- έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε μια εκπληκτική παράσταση – αφιέρωμα, με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη», σε διασκευή, ενορχήστρωση και διεύθυνση του μαέστρου του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας», Παναγή Μπαρμπάτη.

Μέσα στις κορυφαίες χορωδίες της Ελλάδας που επιλέχθηκαν για αυτή την μοναδική παράσταση ήταν και η Χορωδία Νέων του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς υπό την διεύθυνση του μαέστρου Θανάση Αρβανίτη.


Η συναυλία πραγματοποιήθηκε έπειτα από επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη και υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Η παράσταση περιλαμβάνει περίπου 30 τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από το διακεκριμένο μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος διεύθυνε και το έργο.
Τα κείμενα, ειδικά για την παράσταση, έγραψε ο βραβευμένος συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Μπλάνας, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε αναλάβει η Σοφία Σπυράτου.

«Η χορωδιακή παρουσίαση των τραγουδιών μου αποτελεί για μένα πηγή μεγάλης χαράς και συγκίνησης. Για το λόγο αυτόν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, κατ' αρχήν στον άξιο συνεργάτη και φίλο κ. Μπαρμπάτη, που με τόση αγάπη, ταλέντο και μουσική αρτιότητα ανέλαβε και έφερε σε πέρας αυτόν τον άθλο.

 Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα μέλη των χορωδιών, τους τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες αυτής, της από κάθε άποψη μοναδικής παράστασης, καθώς και σ' όλους εκείνους που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή της» αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης, σε σημείωμά του, που διαβάστηκε στη  συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης.
Η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου είπε πως «για εμάς έχει ιστορική σημασία το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε την επιθυμία, σε μία συνάντηση που είχαμε, να γίνει πραγματικότητα αυτή η εξαιρετική ιδέα του Παναγή Μπαρμπάτη, ώστε αυτό το έργο να μείνει σαν παρακαταθήκη και να μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μέλλον από τις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του, ο Παναγής Μπαρμπάτης τόνισε πως «στο κρίσιμο μονοπάτι που περνάει η χώρα μας, έχει συμβολικό χαρακτήρα η συναυλία αυτή, καθώς 300 ψυχές από όλη την Ελλάδα έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής για να ενώσουν τις φωνές τους γύρω από το μεγάλο μας δημιουργό, που αποτελεί σύμβολο πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον Μίκη Θεοδωράκη, έναν άνθρωπο που έδωσε χρώμα στα όνειρά μας και αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».


Στα κείμενα του Γιώργου Μπλάνα ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα κι ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ' ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της.
Και ορθώνεται και φτιάχνει ένα γιγάντιο τραγούδι με μυριάδες φωνές. Τα κείμενα ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου.

Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους Μικρές Κυκλάδες, Επιτάφιο, Άξιον Εστί, Επιφάνεια, Όμορφη Πόλη, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία, Λιποτάκτες, Χαιρετισμοί και Γειτονιά των Αγγέλων.

Εκτός από τους σολίστ που αναφέρονται παραπάνω και τη Συμφωνική Μαντολινάτα που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της παράστασης οι 300 περίπου χορωδοί που συμμετείχαν προέρχονται από τις εξής χορωδίες:

Εκτός από την Χορωδία Νέων του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς, επιλέχθηκαν και οι: Χορωδία SanGiacomo δήμου Κερκύρας , Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Χορωδία Δήμου Αργοστολίου ΚΕΔΗΚΕ, Χορωδία Οpus Femina Δήμου Κορινθίων, Χορωδία Ορφέας Τρίπολης, Χορωδία Χίου, Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Αμύντας» Φλώρινας, Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής, Χορωδία και Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

 

Στη συναυλία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και ο Πρόεδρος  του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης.