Με το μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, ξεκίνησαν οι "Αλλοτινές Πατρίδες"

Για άλλη μια χρονιά το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης "Αλλοτινές Πατρίδες 2017" που ξεκίνησαν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, στη Νέα Ερυθραία και θα διαρκέσουν  έως  τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μουσική, τραγούδι, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή ντοκυμαντέρ, αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις, όλα με σημείο εκκίνησης τις αλησμόνητες πατρίδες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το πρωί της Κυριακής 10/9/2017. Το μνημόσυνο έλαβε χώρα στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ερυθραίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου και παρουσία του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου, της προέδρου του Δ.Σ, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων.

Ο κ. Θωμάκος τόνισε πως δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες αλλά  αλησμόνητες που είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας και επεσήμανε πως με τις «Αλλοτινές Πατρίδες», το πολιτισμικό οδοιπορικό μνήμης πάνω από την Ιωνική γη και την χερσόνησο της Ερυθραίας, η μνήμη και το δάκρυ γίνονται ενέργεια και αφύπνιση.  Φάρος της  προσπάθειας αυτής το ΚΕΜΜΕ και θεματοφύλακες οι μικρασιατικοί σύλλογοι: Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας, Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λυθριού «Η Αγία Ματρώνα»., Αδελφότητα Σιβρισαρίου Σμύρνης «Οι Ταξιάρχες» και Αδελφότητα Αλατσατιανών Νέας Ερυθραίας που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας. Ο Δήμαρχος Κηφισιάς αναφέρθηκε και στο καινοτόμο έργο πολιτισμού «Περίπατος Μνήμης της Μικρασιατικής Ερυθραίας», που βρίσκεται στην Βίλλα Κώστα  και κάλεσε τους πολίτες να τον επισκεφτούν.

Ακολούθως στο Μνημείο Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από το Δήμο Κηφισιάς και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Νέας Ερυθραίας. ενώ την εκδήλωση συνόδεψε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς. Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.