Ημερίδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Α

23Δεκ

Ημερίδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Α

Ημερίδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Θεματική Ενότητα Α-Σεμινάρια Επιχειρηματικότητας

 

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η Θεματική Ενότητα Α της Ημερίδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που αφορούσε εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές σε ένα βασικό θέμα άσκησης επιχειρηματικότητας. 

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του Δημάρχου Κηφισιάς κ.Γιώργου Θωμάκου για την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Την οργάνωση και εποπτεία της ημερίδας ανέλαβαν από κοινού ο κ.Γιάννης Παντελεάκης, Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Επιχειρηματικότητας και Διεθνών Σχέσεων και η κα.Αγγελική Παπάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς, με τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της κ.Αλέξανδρου Σουλαχάκη.

Η ημερίδα ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Κηφισιάς, από την κα.Ασπασία-Νίνα Βλάχου, Αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης και Φιλίας Πολιτών, Δημοσίων Σχέσεων και Τουρισμού.

Η κα.Βλάχου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κηφισιάς για την πρωτοβουλία των δράσεων με σκοπό τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.  «Την γυναίκα τη βρίσκουμε σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλους τους τομείς, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στην πολιτική, ακόμη και μέσα στο σπίτι της η γυναίκα μεγαλουργεί ως μητέρα και ως νοικοκυρά». Η κα.Βλάχου αναφέρθηκε επίσης στην κα.Αγγελική Παπάζογλου η οποία δρα και κινείται χωρίς κομματικά καπέλα μέσα στο χώρο της γυναίκας με σκοπό να την βοηθήσει και να την αναβαθμίσει. Με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα πάει μπροστά και μεγαλουργεί. Τόνισε ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι οι γυναίκες έχουν τη βοήθεια των αντρών. Τα δύο φύλα πάντοτε σε αγαστή συνεργασία μπορούν να παράξουν καταπληκτικό έργο και κυρίως στο επιχειρείν. Είναι πολύ χαρούμενη που για ένα χρόνο ήταν και η ίδια Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας υπό την εποπτεία της οποίας υλοποιήθηκαν με επιτυχία σημαντικές δράσεις επιχειρηματικότητας.

Η κα.Αγγελική Παπάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς, ευχαρίστησε εκ μέρους της Επιτροπής Ισότητας, η οποία συνδιοργανώνει την ημερίδα με τον Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας κ.Γιάννη Παντελεάκη και τη Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής, τις καταξιωμένες και καταξιωμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων που συμμετέχουν στη σημερινή ημερίδα καταθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες. Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς τον κ.Χρήστο Μαντά, την κα.Βάλια Παπαδημητρίου και την κα.Εριφύλλη Γαλλή που είναι η συμβολή της Επιτροπής Ισότητας σ’αυτήν τη σημαντική εκδήλωση. Παρουσίασε επιγραμματικά το ρόλο και το έργο της Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς, η οποία είναι μια υποχρεωτική επιτροπή του Δήμου και ταυτόχρονα ένα συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα που αφορούν την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων καθώς και της άρσης των έμφυλων διακρίσεων. Επίσης, στόχος της Επιτροπής ήταν να διαμορφώσει εκείνο το πλέγμα συνεργασίας με τις γυναικείες οργανώσεις, τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες και φυσικά με τους τοπικούς θεσμούς όπως είναι ο θεσμός της επιχειρηματικότητας. Η κα.Παπάζογλου τόνισε ότι παραμονές του 2021 και  μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία πλήττει πρωτίστως τις γυναίκες θα πρέπει να βάλουμε στον πυρήνα των πολιτικών και των δράσεων μας την έμφυλη διάσταση. Οι γυναίκες, οι οποίες μπορεί να έχουν και πολύ περισσότερα τυπικά προσόντα από τους άντρες, θα πρέπει να στηριχθούν στα πρώτα βήματα τους στο επιχειρείν, με μεθόδους, καταρτίσεις, εργαλεία και φυσικά με κεφάλαια. Απαιτείται επίσης ένας σεβασμός στο δικαίωμα της γυναίκας στη μητρότητα με την συμμετοχή και του πατέρα στις γονεϊκές ευθύνες στο πλαίσιο της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Οι γυναίκες από την άλλη μπορούν να σπάσουν τη γυάλινη  οροφή και να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες. Η κα.Παπάζογλου, κλείνοντας ευχαρίστησε τους ομιλητές και τις ομιλήτριες που συμμετέχουν στην ημερίδα και ευχήθηκε καλές γιορτές με υγεία.

 

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

«Ξεκινώντας μια επιχείρηση από το μηδέν. Ιδέες και λύσεις». Η κα.Μαρία Ζαρωτιάδου, Managing Director for Plan of Business, μέλος του Harvard Business Review Advisory Council, αναφέρθηκε στα αναγκαία βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να ξεκινήσει μία γυναίκα μία επιχείρηση. Επικεντρώθηκε στη σημασία του networking και της αλλαγής κουλτούρας που θα πρέπει να γίνει αφού οδηγεί τη γυναίκα να δημιουργήσει επιχειρήσεις ανάγκης και όχι ευκαιριών λόγω της δυσκολίας της να ισορροπήσει την επαγγελματική και προσωπική/οικογενειακή ζωή.

«Πως δημιουργώ ένα επιτυχημένο fashion brand με το Business Model Canvas». Η κα.Μαρία Βυτινίδου, Ιδιοκτήτρια της Σχολής Μόδας Athens Fashion Club, αναφέρθηκε στο Business Model Canvas, ένα δυναμικό εργαλείο επιχειρηματικότητας, με το οποίο μπορείς μεθοδικά να δημιουργήσεις από το μηδέν το δικό σου επιτυχημένο fashion brand περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας των διαφορετικών τμημάτων της επιχείρησης έτσι ώστε να είναι βιώσιμη. Η κα.Βυτινίδου, η οποία στην 25ετή εμπειρία της από τον χώρο των επιχειρήσεων έχει αναπτύξει σχεδιαστικά και επιχειρηματικά δεκάδες νέους επιχειρηματίες μόδας σε Ελλάδα και εξωτερικό, μπορεί να βοηθήσει να γίνουν κατανοητοί οι βασικοί κανόνες επιχειρηματικότητας και να δημιουργήσει κάποιος την δική του επιτυχημένη επιχείρηση μόδας.  

«Νέες Τεχνολογίες: Πως προσαρμόζεσαι για το μέλλον;» Η κα.Βάλια Παπαδημητρίου, Founder & CEO της DEVA Group ανέπτυξε τη σημαντική συμβολή των νέων τεχνολογιών.  Δεδομένου ότι όλα γύρω μας αλλάζουν και η τεχνολογία επηρεάζει τις ζωές μας και είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, η κα.Παπαδημητρίου μίλησε για την εξέλιξη της τεχνολογίας και πως αυτή θα επηρεάσει τις ζωές μας αλλά και τις αποφάσεις μας σχετικά με τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες στο μέλλον. 

«Το φαινόμενο glass ceiling και η Γυναίκα Επαγγελματίας». Ο Δρ Χρήστος Μαντάς, Σύμβουλος σε θέματα οργανωσιακής συμπεριφοράς και κουλτούρας, αναφέρθηκε στα εμπόδια επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών, όπως για παράδειγμα τα παγιωμένα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, η μητρότητα, το μισθολογικό χάσμα, η άνιση πρόσβαση στα επαγγέλματα και στη χρηματοδότηση. Ο κ.Μαντάς ανέλυσε επίσης τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται το φαινόμενο glass ceiling και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από το glass ceiling για τις γυναίκες επιχειρηματίες.  

Σχετικά με την πραγματοποίηση της Θεματικής Ενότητας Β θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση.