ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ / ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ / ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΘΗ / « Τα προσωπεία στις τελετουργίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου »

Αγαπητοί Φίλοι,

Η ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΘΗ, Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας, Center for Hellenic Studies, Ηarvard,  παρουσίασε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, το θέμα:« Τα προσωπεία στις τελετουργίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου »

      

Από τον κύκλο μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» που επιμελείται η Ειρήνη ΠΕΠΠΑ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

 Λίγα λόγια για το θέμα από την ομιλήτρια:

«Τα ειδώλια που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές σε σπήλαιο, όπου λατρεύονταν οι Νύμφες στη Λέχοβα Κορινθίας, αποτέλεσαν αφορμή για τη μελέτη αντίστοιχων ευρημάτων, όχι μόνον ειδωλίων αλλά και άλλων απεικονίσεων μορφών, που φέρουν προσωπεία ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα αλλά και πήλινων προσωπείων σε φυσικό μέγεθος. Στη διάλεξη παρουσιάζονται με συντομία και αξιολογούνται με βάση τα τυπολογικά τους χαρακτηριστικά τα ειδώλια με προσωπείο από τη Λέχοβα. Ταυτόχρονα, παρατίθενται παρόμοια ευρήματα από τον ελλαδικό χώρο, που χρονολογούνται από τους ιστορικούς χρόνους, αλλά και πηγές που αναφέρονται στη χρήση προσωπείων στη λατρεία, ενώ γίνεται και μια πρώτη απόπειρα ερμηνείας τους». 

 

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Μαρία - Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ