ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς: «Μια επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά της Κύπρου»

Ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, που περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και βρίσκεται στα Λαγουδερά της Κύπρου, μας παρουσιάζει η Χαρά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, πρ. Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε ομιλία της στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς:
«Μια επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά της Κύπρου»
Από τον ΚΥΚΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ»
Επιμέλεια κύκλου: Ειρ.Πέππα-Παπαϊωάννου, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Η καθηγήτρια Χαρά Κωνσταντινίδη είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πάνω από τριάντα πρωτότυπων επιστημονικών μελετών. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) στη μνήμη Μαρίας Θεοχάρη για το βιβλίο με τίτλο «Ο Μελισμός».
Λίγα λόγια για την ομιλία από την ίδια:
« Σύντομη επίσκεψη στην Εκκλησία της Παναγίας του Άρακος που περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το μνημείο οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα και είναι κατάγραφο από σπουδαίες τοιχογραφίες που διατηρούνται ακέραιες. Ο διάκοσμος της αψίδας (1170-1178) οφείλεται σε υψηλό βυζαντινό αξιωματούχο που έφερε τον τίτλο του Αυθέντου, ενώ του ιερού βήματος και του κυρίως ναού αποτελεί προσφορά του Λέοντος, του γιου του Αυθέντου, όπως αναγράφεται σε γραπτή επιγραφή (1192). Πρόκειται για ζωγραφική υψηλής αισθητικής αξίας δημιούργημα ταλαντούχων ζωγράφων. Δεδομένου ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν σώθηκε ζωγραφικό σύνολο από την περίοδο αυτή, γίνεται αντιληπτή η θέση του μνημείου στην εν γένει μεσαιωνική ευρωπαϊκή τέχνη »
Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς
Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα, με υγεία, αγάπη και όμορφες, φωτεινές στιγμές!
Μαρία - Χριστίνα Τσιάμα
Υπεύθυνη για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς