ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Ομιλία Μαρίας Ντούρου - Ηλιοπούλου - « Η Αθήνα την περίοδο των Λατίνων ( Φράγκοι και Καταλανοί, 13ος - 14οςαι.) »

Η ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ - ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, μας παρουσιάζει το θέμα:

« Η Αθήνα την περίοδο των Λατίνων (Φράγκοι και Καταλανοί, 13ος - 14οςαι.) »

 

Επιμέλεια κύκλου: Ειρήνη ΠΕΠΠΑ - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

 

Λίγα λόγια για το θέμα από την ομιλήτρια:

Συνοπτική Παρουσίαση

«Η ιστορία της λατινικής Αθήνας άρχισε με την Δ΄ σταυροφορία το 1204. Ως γνωστόν η Δ΄ σταυροφορία είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη βυζαντινή αυτοκρατορία, διότι δημιουργήθηκαν στο χώρο της φραγκικές ηγεμονίες, όπως η λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης, το βασίλειο της Θεσσαλονίκης, η μαρκιωνία της Βοδονίτσας, η βαρονία των Σαλώνων, η ηγεμονία της Εύβοιας, η ηγεμονία (αργότερα δουκάτο) των Αθηνών, το πριγκιπάτο της Αχαϊας και το δουκάτο του Αιγαίου. Οι φράγκοι σταυροφόροι εμφύτευσαν στις νέες κτήσεις θεσμούς διοικητικούς, εκκλησιαστικούς και φεουδαρχικούς, χωρίς όμως να αγνοήσουν τη βυζαντινή υποδομή. Συγκεκριμένα η ηγεμονία των Αθηνών γνώρισε διάφορους κατακτητές, τους Φράγκους (Βουργουνδούς) αρχικά από το 1204 - 1311, τους Καταλανούς από το 1311 - 1388 και τέλος τους Φλωρεντινούς Ατσιαγιόλι έως το 1456, όταν κατελήφθη από τους Τούρκους.  Στόχος της ομιλίας είναι να αναδειχθούν, μέσα από την έρευνα αρχειακών πηγών, οι οργανωτικές δομές της ηγεμονίας και οι πολιτικο - στρατιωτικές σχέσεις με τις άλλες δυνάμεις της εποχής, συμβάλλοντας έτσι στη προσέγγιση της σημαντικής αυτή περιόδου της μεσαιωνικής ιστορίας».

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Μαρία - Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ