ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - Ομιλία Α. Παπαϊωάννου με θέμα: «Ελληνικά θέματα από την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 19ου αιώνα»

Η Αμαλία ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Δρ Ιστορίας Τέχνης, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ» στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς, με αφορμή και την επέτειο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου 1824, Μεσολόγγι,) μας παρουσιάζει θέμα:

 

«Ελληνικά θέματα από την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 19ου αιώνα»

 

Συνοπτική Παρουσίαση

« Ο George Gordon Byron, 6ος λόρδος Βύρων, είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ρομαντισμού. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο τόσο με την ποίηση όσο και με τη συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση. Ο λόρδος Βύρων βρίσκεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο πλαίσιο της περιήγησής του (Grand Tour) στη Μεσόγειο το 1809-1811 και, ξανά, το 1823, για να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων. Πεθαίνει στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824. Τα έργα του είναι εξαιρετικά δημοφιλή και γνωρίζουν πολλαπλές επανεκδόσεις και μεταφράσεις, συχνά εικονογραφημένες, εξάπτοντας τη φαντασία του κοινού και των καλλιτεχνών. Από το «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολοντ» (1812) έως τον «Δον Ζουάν» (1819-1824), η Ελλάδα, αρχαία και νεώτερη, αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για τον ποιητή, εμπνέοντας -με τη σειρά της- τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Ο ανεκπλήρωτος ή καταδικασμένος έρωτας αποτελεί συχνά την αφορμή για αυτόνομα έργα, στα οποία τονίζεται άλλοτε ο ανατολίτικος εξωτισμός (εύρεση του ναυαγισμένου στις Κυκλάδες Δον Ζουάν από την Χαϊντέ και τη Ζωή, άπελπις προσπάθεια διαφυγής του Σελίμ και της Ζουλέικας -ιστορίας βασισμένης στο μύθο της Ηρούς και του Λεάνδρου) και άλλοτε τα επίκαιρα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (λυσσώδης μάχη του Γκιαούρη και του Πασά για τη θανάτωση της Λεϊλάς -προσωποποίησης της υποταγμένης Ελλάδας). Από τους πίνακες των Théodore Géricault, Eugène Delacroix, Alexandre-Marie Colin και Ford Madox Brown έως τη δημιουργία του μπαλέτου «Ο Κουρσάρος» σε μουσική του Adolphe Adam και χορογραφία του Joseph Mazilier, τα ελληνικά θέματα από την ποίηση του λόρδου Βύρωνα ευαισθητοποιούν και συναρπάζουν το ευρωπαϊκό κοινό καθ’όλον τον 19ο αιώνα».

 

Σας υπενθυμίζουμε και την παλαιότερη βιντεοσκοπημένη ομιλία της κ. Παπαϊωάννου με τίτλο: «Προς όφελος των Ελλήνων» : Η Φιλελληνική Έκθεση στην γκαλερί Lebrun στο Παρίσι το 1826

https://youtu.be/A2J9pUXjhrE

 

Από την ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς

Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, Μαρία - Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ