ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ-ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ‘’ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ’’

Την Τετάρτη 10/6/2020, συνεδρίασε η Επιτροπή κατά της εγκατάστασης διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου, με την παρουσία των Δημάρχων Κηφισιάς και Διονύσου κκ. Θωμάκου και Καλαφατέλη.
Κατά τη συνεδρίαση, αυτή, αντικείμενο της οποίας ήταν η κλιμάκωση του αγώνα κατά των παραπάνω διοδίων, που διαρκεί 13 χρόνια:
• Επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι η εγκατάσταση των εν λόγω διοδίων αποτελεί μείζον πρόβλημα για τις περιοχές Κηφισιάς και Διονύσου, γιατί πέραν από την οικονομική επιβάρυνση, χωρίς μάλιστα εξασφαλισμένη επαρκή και ασφαλή παράπλευρη κυκλοφορία, αυτές επιβαρύνονται υπέρμετρα, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά. Συγχρόνως γιατί αποτελεί αδικία να είναι οι πρώτες και μοναδικές αστικές περιοχές του Λεκανοπεδίου που καλούνται να πληρώσουν διόδια προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα που δεν έχουν καμμια σχέση με αυτές.
• Επαναβεβαιώθηκε η ενότητα, πέραν από παραταξιακές ή πολιτικές προσεγγίσεις και στη νέα φάση με τα ανασχεδιαζόμενα έργα, να διαλύουν κυριολεκτικά, κατά το στάδιο των εργασιών, τονπολεοδομικό ιστό της Κηφισιάς και βέβαια, λίγο αργότερα, όλες τις περιοχές, με την λειτουργία των διοδίων.
• Αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική η πρόσφατη Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, της ομόφωνης απόρριψης της σχετικής τροποποιητικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και της επαναδιακήρυξης για ενεργή στήριξη της Περιφέρειας στον αγώνα μας.
• Αξιολογήθηκε ως πολύ θετική εξέλιξη η διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου με πολλούς άλλους όμορους Δήμους (Αχαρνές, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση-Πεύκη, Μαρούσι και Χαλάνδρι).
• Ενημερώθηκαν τα μέλη για το κλείσιμο της συνάντησης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη.
Περαιτέρω στην κατεύθυνση να αξιοποιηθεί ο χρόνος του ενός μηνός μέχρι την έναρξη των θερινών διακοπών, για την κλιμάκωση του αγώνα, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, αποφασίσθηκαν και τα εξής:
o Να ζητηθεί άμεσα συνάντηση και με τον Υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή.
o Να υπάρξουν επαφές με βουλευτές για να έλθει το θέμα τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, μέσω της κατάθεσης σχετικών ερωτήσεων.
o Να οργανωθούν συναντήσεις με τους Βουλευτές του Βορείου Τομέα, της Αν. Αττικής καθώς και αυτούς που διαμένουν στην περιοχή.
o Να επιδιωχθούν άμεσα συναντήσεις με τα Κοινοβουλευτικά κόμματα και ειδικά τους Τομεάρχες Υποδομών αυτών.
o Να αξιοποιηθεί, περαιτέρω, το εκδηλωμένο ενδιαφέρον των όμορων Δήμων, μέσα απο συγκεκριμένους τρόπους συμμετοχής.
o Να οργανωθούν συναντήσεις με τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ, με στόχο την στήριξη της υπόθεσης μας. ,
o Να οργανωθεί η ενημέρωση των 200 περίπου Μαζικών Φορέων των περιοχών των δύο Δήμων, των Τοπικών Συμβουλίων, της εκκλησίας και της εκπαιδευτικής Κοινότητας, μέσα από επί μέρους συγκεντρώσεις αναρτήσεις πανώ, μοίρασμα φυλλαδίων, αξιοποίησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης, νέων τεχνολογιών, κλπ, με την συνδρομή των Δήμων στην όλη προσπάθεια.
o Να ανατεθεί σε υποεπιτροπή από Νομικούς το θέμα της τεκμηρίωσης πρότασης για τροποποίηση της Σύμβασης παραχώρησης και οριστικής απαλλαγής των περιοχών μας από πάσης φύσεως διόδια, πλευρικά, μετωπικά, ηλεκτρονικά.
o Να υπάρχει ετοιμότητα για την προσφυγή στο ΣΤΕ, στην απευκταία περίπτωση που η επίμαχη ΜΠΕ εγκριθεί.
o Να συνεδριάσει η Επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα, με αντικείμενο την εξειδίκευση και υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων.

Από την Διαδημοτική-Διαπαραταξιακή Επιτροπή ‘’Δημήτρης Κυριαζόπουλος’’