Διάλεξη- ταξίδι με την κ. Λένα Μανούσου στην Τροία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς

«Καλό και όμορφο ταξίδι!» ευχόμαστε σε όσους φίλους από το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς ταξιδεύουν με την κ. Λένα Μανούσου στην Τροία.

Μετά την ολοκλήρωση της θεματικής «Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΤΡΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ», στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, το τμήμα της κ. Μανούσου επισκέπτεται τον τόπο στον οποίο «ταξίδεψε» νοερά στην διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η κ. Μανούσου μας έστειλε το παρακάτω κείμενο:

«Οι φετινές μας παραδόσεις με την πάντα ευγενική και πρόθυμη παρουσία των φίλων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Κηφισιάς προσέγγισαν με ένα νοερό ‘’ταξίδεμα’’ την πολυθρύλητη Τροία του Ομήρου, που οι ιστορίες της εντάσσονται σε εκείνες τις λεγόμενες ανέπαφες ΜΝΗΜΕΣ του κόσμου μας!
Το μοναδικά διεισδυτικό βλέμμα του Ομήρου, μέσα από τα “μισόκλειστα’’ μάτια του, “είδε’’ και ‘‘τραγούδησε’’ μια επική αλληγορία, που είχε πρωταγωνιστή το ανθρώπινο πάθος! 
Αυτό είτε τη «γυναικεία» ψυχή αφορά, είτε την «ανδρική», φωτίζεται στοργικά και συνάμα ανελέητα ως έρμαιο μιας υπέρτερης διαπλοκής δυνάμεων, που φέρουν τα ωραία ονόματα Πόθος, Δόξα, Δύναμη, Ομορφιά, Τιμή, Απάτη, Πόλεμο και συνθέτουν το δίχτυ της Μοίρας μας.
Αναζητώντας αρχαιολογικά το Ομηρικό “ιερόν πτολίεθρον”, την Τροία, αναπλεύσαμε στα γαλάζια κύματα του Μύθου, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της αρχαιολογίας, κατανοώντας πως τα Ομηρικά έπη είναι ένα ‘’πολυεπίπεδο θέατρο γλώσσας και ιδεών’’.
Η εύπυργος και καλοτειχισμένη Ομηρική Τροία μας χάρισε μια ‘’διαδρομή’’ πάνω στα πολλά χωμάτινα στρώματά της, που γνώρισαν πολλές φορές το λυγρό όλεθρο της φωτιάς και του θανάτου, ή μάλλον της άπληστης οργής των ανθρώπων. Θαυμάσαμε τα ευρήματα και την περίσσια τέχνη τους, το βάθος του χρόνου και της σημασίας τους για τον πολιτισμό και βέβαια την πολύτιμη προσφορά των ανθρώπων, που με πάθος και ψυχή υπηρέτησαν τους σκληρούς και κοπιαστικούς “όρους’’ της σκαπάνης, για να φέρουν στο φως την ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !
Ετούτο το νοερό αρχαιολογικό ταξίδεμα με ιδιαίτερη χαρά ολοκληρώνεται, όπως κάθε χρόνο στο κλείσιμο του έτους, με ένα πενθήμερο ταξίδι στην αγαπημένη απέναντι ακτή του Αιγαίου μας, στην αρχαία Τρωάδα - Αιολία (Δάρδανος -Τροία - Άσσος ), Μυσία (Πέργαμος), Ιωνία (Σμύρνη–Έφεσος), προκειμένου να απολαύσουμε από κοντά την ίδια την αφήγηση του τόπου που ενέπνευσε τον τυφλό αοιδό μας και τόσους ακόμα ποιητές σε όλες τις εποχές !!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΚΤΙΝΟ ΟΜΗΡΙΚΟ ΗΛΙΟ, ΓΛΥΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΜΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ !!!

Λένα Μανούσου ( αρχαιολόγος )

Για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Μαρία – Χριστίνα Τσιάμα

Φωτογραφίες: Μάριος Καραγεωργίου