ΔΕΠΙΣ : ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣΜΟΥ

Με εντεινόμενη ανησυχία, θυμό και θλίψη  παρακολουθήσαμε τις απαράδεκτες  δηλώσεις  του ιεράρχη Δωδώνης, που προσβάλλουν  τις γυναίκες, θύματα του ειδεχθούς  εγκλήματος βιασμού. Οι δηλώσεις  αυτές  αδικούν την προσπάθεια που καταβάλλει και η Εκκλησία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Παράλληλα, η πρόσφατη οδηγία της Ιεράς Συνόδου να διαβαστεί στις εκκλησίες κατά το κήρυγμα η παραίνεση της αποφυγής των αμβλώσεων, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. 

Ωστόσο, η Ελληνική  Πολιτεία, ύστερα από μεγάλους αγώνες  των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει κατοχυρώσει νομικά την άμβλωση τόσο συνταγματικά στο άρθρο 5 παρ. 1 Συντ. το οποίο προστατεύει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει και την αναπαραγωγική ελευθερία, αλλά και με τον ν. 1609/1986. Ταυτόχρονα, έχει ψηφίσει  την αυστηροποίηση της Νομοθεσίας  για  το έγκλημα του βιασμού και έχει κυρώσει τη Σύμβαση  της Κωνσταντινούπολης για την  πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά  των γυναικών  και της ενδοοικογενειακής  βίας, καθώς και άλλες σχετικές Διεθνείς  Συμβάσεις.

Ως Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς καταδικάζουμε αυστηρά παρόμοιες δηλώσεις  και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον οποιαδήποτε  οπισθοδρόμησης  στα ανθρώπινα δικαιώματα  και την ίση μεταχείριση των φύλων.