Γ. Θωμάκος: «Κρατάμε ψηλά τον πήχη». Συνέντευξη – απολογισμός του δημάρχου Κηφισιάς για την πρώτη διετία

...και παρουσίαση των νέων προτεραιοτήτων και στόχων 

 

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου για τον Τύπο Κηφισιάς

 

Τον απολογισμό της πρώτης διετίας της δημοτικής αρχής  κάνει ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Τύπο της Κηφισιάς». Ο Γ. Θωμάκος αναφέρεται στις δράσεις και τα έργα που έγιναν, εξελίσσονται, αλλά και σε όσα καθυστερούν. Μιλάει για τους τομείς που «υπεραπέδωσαν», αλλά και για εκείνους που υστέρησαν. Παρουσιάζει επιτεύγματα, αλλά και αδυναμίες, ενώ απαντάει και για τα «θερμά» μέτωπα, όπως αυτό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Επίσης, θέτει τις προτεραιότητες και σκιαγραφεί τους βασικούς στόχους του δήμου για τα επόμενα χρόνια.   

 

 

Ερ: Ποια γεύση σας αφήνει γενικά η πρώτη διετία της θητείας σας; Γλυκιά ή πικρή;

Απ: Πάντοτε θα υπάρχει ικανοποίηση από την ευθύνη του υψηλού ρόλου και της αποστολής, που ανέθεσαν οι πολίτες στη νέα διοίκηση του δήμου. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η χαρά αυτής της τιμής τόσο μεγάλη, που καμιά δυσκολία, κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να ξεπεράσει το συναίσθημα της δυνατότητας και της ευκαιρίας που έχουμε να προσφέρουμε. Ωστόσο, η καθημερινότητα στο δήμο μας είναι γεμάτη απροσδόκητες καταστάσεις. Γιατί είναι ένα πολύ μεγάλος δήμος, όπου τα προβλήματα που παρουσιάζονται μέσα στη μέρα, ακόμα και κάθε λεπτό, οι έκτακτες δυσκολίες,  ανατρέπουν την ατζέντα. Ένας άλλος παράγοντας, που δεν θα μπορούσε να έχει συνυπολογιστεί με ακρίβεια, είναι αυτός της ορισμένης μεταβολής της νοοτροπίας γενικότερα των πολιτών, που βασανίζονται από τα γνωστά  προβλήματα της βαθιάς κρίσης, οικονομικής και ανθρωπιστικής. Οι ταλαιπωρίες τους αυτές  στο νοικοκυριό, στην οικογένειά τους επηρεάζουν συχνά και τη συμπεριφορά. Σε μεγάλο βαθμό οι συμπολίτες μας, όλοι μας θα έλεγα, έχουμε περισσότερα νεύρα και  λιγότερη υπομονή. Και στην περιοχή  μας πλέον η κρίση έχει χτυπήσει κάθετα και οριζόντια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεόπτωχοι. Δηλαδή άνθρωποι, που απολάμβαναν υψηλό επίπεδο διαβίωσης και υψηλά εισοδήματα, τα οποία χάθηκαν, συχνά μέσα σε λίγες μέρες. Ξέρετε, έχουν καταστραφεί πολλοί συμπολίτες μας και στις τρείς πόλεις του δήμου μας. Συνεπώς είναι άδικο, όταν αποφασίζονται κοινωνικές πολιτικές οι ιθύνοντες να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Κηφισιά ως προάστιο αριστοκρατίας. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. 

 

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟΠΟΙΙΑ 

Ερ: Ας ξεκινήσουμε το κύριο μέρος της συνέντευξης ανάποδα. Όχι με το τι κάνατε αυτή τη διετία, αλλά με αυτά που θέλατε να κάνετε, τα είχατε προγραμματίσει και δεν κατορθώσατε να τα υλοποιήσετε…

Απ: Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα πρωτοποριακά και καινοτόμα σε εθνικό  επίπεδο προχώρησαν ανέλπιστα καλά, ενώ κάποια άλλα, σκόνταψαν απροσδόκητα. Άρα, κάποια έργα τεχνικά, κατασκευαστικά, έχουν μείνει πίσω εξαιτίας μιάς ανελέητης γραφειοκρατίας και εξαιτίας επίμονων και εκδικητικών εργολαβικών ενστάσεων. Θα τα περιόριζα στο επίπεδο της οδοποιίας, ασφαλτόστρωσης και επισκευής λακκουβών. Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να πάρουν και αυτά μπροστά, καθώς έχουν και μελετηθεί και δημοπρατηθεί. Υπάρχει δηλαδή εγκατεστημένος εργολάβος.

 

Μετά την προκαταρκτική συζήτηση στο γραφείο του δημάρχου, μεταβήκαμε σε τρία χαρακτηριστικά έργα, όπου και συνεχίσαμε…

 

Ερ: Που είμαστε και τι αφορά αυτό το εργοτάξιο;

Απ: Βρισκόμαστε στην οδό Κοκκινάκη της Κάτω Κηφισιάς, κάθετο της Τατοίου. Εδώ ήταν ένα αριστοκρατικό σπίτι, της παλιάς Κηφισιάς, έζησε η οικογένεια Καμπάνη – Μιχλ και είναι δωρεά στον Δήμο Κηφισιάς της Πατρούλας Καμπάνη – Μιχλ, που ανήκε στον πατέρα της. Ο δήμος έχει αναλάβει – σύμφωνα και με τον όρο της δωρεάς – να ανακαινίσει και να επισκευάσει την ιστορική αυτή οικία, ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί ένας νέος, μεγάλος, σύγχρονος παιδικός σταθμός. Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου μας είναι 10 και τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές αγγίζουν τα 800. Είναι ένα καθημερινό απαιτητικό μέτωπο να προσφέρουμε στα βλαστάρια της περιοχής μας την προσχολική αγωγή που αρμόζει, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες της εποχής. Με παρεμβάσεις, όπως αυτό το εμβληματικό έργο και κυρίως καθημερινά στις 10 μονάδες, με παιδαγωγούς, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό, με άριστη διατροφή, ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα και συνεχή επαφή με τους γονείς. 

Η συνεχής συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων όλων των εκπαιδευτικών μονάδων, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι και τα Λύκεια είναι η αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα του δήμου μας εξ αρχής. Συνειδητά μπορεί να παραμελούνται άλλοι τομείς, προκειμένου οι χώροι της Παιδείας να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το στοίχημα είναι κατ’ αρχήν να μην υπάρχει καμιά ανθυγιεινή ή επικίνδυνη εστία. Το ‘χουμε πετύχει. Η συνεργασία μας με τους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων είναι στενή και τα ποσά που έχουν διατεθεί δεν έχουν προηγούμενο. Το φθινόπωρο αυτό ολοκληρώθηκε μια μεγάλη εργολαβία, ύψους 300.000 ευρώ για επισκευές και συντηρήσεις σε όλα τα σχολεία του δήμου μας, σε Κηφισιά, Ν.Ερυθραία, Εκάλη. Και ήδη μελετάει η τεχνική μας υπηρεσία και δεύτερη εργολαβία, γιατί οι ανάγκες είναι συνεχείς.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 

Ερ: Το συγκεκριμένο έργο πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

Απ: Είμαστε σε τελικό στάδιο, όπως βλέπετε και από την πρόσοψη. Στο εσωτερικό έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, ενώ είχαν προηγηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και επισκευών. Δόθηκε πριν λίγο καιρό μια τελευταία παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Έτσι είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στο 2017 αυτός ο υπέροχος θα ανοίξει την αγκαλιά του για 40 παιδάκια της περιοχής. Αυτή η παρέμβαση θα αποφέρει και εξοικονόμηση πόρων, αφού θα εγκαταλείψουμε μισθωμένα κτίρια.

 

Ερ: Με την ευκαιρία, είναι στους σχεδιασμού σας η αξιοποίηση και άλλων σημαντικών κτιρίων, που περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου;

Απ: Ασφαλώς, πρόσφατα αποφασίσαμε να ορίσουμε τη διαχείριση της βίλας Μπότση στο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ν. Ερυθραίας, ένα νομικό πρόσωπο που ανήκει στον δήμο. Η βίλα Μπότση είναι ένα άλλο εμβληματικό κτίριο που περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο, δωρεά του αείμνηστου εκδότη και επιχειρηματία Μπότση, προκειμένου αρχικά εκεί να φιλοξενούνται ηγέτες κρατών. Ωστόσο, αυτό δεν υλοποιήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού την παρέδωσε στον τότε Δήμο Ν. Ερυθραίας. Έχοντας περάσει πάνω από 10 χρόνια δυστυχώς εκεί διαμορφώθηκε μια άτυπη αποθήκη του δήμου, με αρχειακό υλικό, έπιπλα  κλπ. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, να απομακρύνουμε ό,τι περιττό, να δημιουργήσουμε μουσείο μικρασιατικού πολιτισμού, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις υπέροχες αίθουσες – σάλες, για τη φιλοξενία σημαντικών εκδηλώσεων της Ν. Ερυθραίας κατά προτεραιότητα. 

Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του δημοτικού καταστήματος Νάρκισσος στην Εκάλη, που κι αυτό έχει τη δική του ιστορία. Συνεργαζόμαστε άριστα με ιδιώτη μισθωτή, ο οποίος ανέλαβε να κάνει τις επισκευές μεγάλης δαπάνης. Με αυτό το σύστημα, της δημοπράτησης με την υποχρέωση των επισκευών και της ανακαίνισης θα προχωρήσουμε  το 2017 και στην επαναλειτουργία της  ιστορικής «Αλάσκας», στο Κεφαλάρι. Του  ιστορικού  αναψυκτήριου – ζαχαροπλαστείου, που έχει αγαπήσει όλη η Αθήνα και έχει γίνει γνωστό ευρέως από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Σήμερα είναι κουφάρι, ένα τερατούργημα. Πρόκειται για μια εικόνα  που μας προσβάλλει. Και έχουμε δουλέψει πολύ εντατικά, αθέατα, προκειμένου να τακτοποιήσουμε πολεοδομικά και νομικά ζητήματα, ώστε να το δημοπρατήσουμε με τρόπο σωστό. Για να μην έχει προβλήματα στη συνέχεια η αξιοποίησή του.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ 

Ερ: Σε αυτό το σημείο της περιοχής Αδάμες, ποιό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη;

Απ: Χρέος του δήμου είναι να αναβαθμίσει την πονεμένη αυτή περιοχή, από το μεγάλο σεισμό του 1999. Στο πλαίσιο αυτό -  και χωρίς να είμαι σε θέση να δεσμευτώ για χρόνο κατασκευής – είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια πλατεία σε χώρο που έχουμε εξασφαλίσει και στον οποίο ήδη με τη βοήθεια χορηγών λειτουργεί τους τελευταίους μήνες  παιδική χαρά.

Το συγκεκριμένο έργο είναι το πολυαναμενόμενο αποχετευτικό των Αδαμών, που θα ολοκληρώσει την αποχέτευση της συνοικίας αυτής. Μας δίνεται έτσι η ευκαιρία να διαλύσουμε άλλο ένα μύθο, ότι στην Κηφισιά έχουν λύσει όλα τα προβλήματά τους. Εδώ λοιπόν, το 2016, όπως και τμήμα της Πολιτείας, τμήμα της Άνω Κηφισιάς, ακόμα και μεγάλο μέρος της  Εκάλης δεν έχουν αποχέτευση, μια στοιχειώδη παροχή. Δηλαδή, υπάρχουν στην εποχή μας περιοχές, που ανεξαρτήτως της εισοδηματικής δύναμης των κατοίκων, στερούνται εξαιτίας χρόνιων παραλείψεων, βασικών υποδομών. 

Το έργο αποχέτευσης στις Αδάμες έχει μήκος πάνω από 13 χιλιόμετρα, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ ακολουθούν οι συνδέσεις επίσης μια δύσκολη εργολαβία. Ο αγωγός λοιπόν τελειώνει και είναι χαρακτηριστικό ότι σε μέρος του έργου θα εφαρμοστεί η μέθοδος της οριζόντιας διάτρησης. Το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα χάρη στη συστηματική συνεργασία εργολάβου και τεχνικής υπηρεσίας.

 

Ερ: Για τις άλλες περιοχές του δήμου που στερούνται αποχέτευσης τι προγραμματίζετε;

Απ: Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ το έργο επέκτασης αποχέτευσης στην Εκάλη. Σημειωτέον, ότι  και για τα δύο αποχετευτικά έργα πετύχαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Στην Εκάλη οδεύουμε προς εργολαβία συνδέσεων, ενώ συνεχίζονται οι μελέτες και για άλλα τμήματα του δήμου και θα έχουμε σύντομα δημοπράτηση. Πρέπει να τονίσω ότι μας βοηθά και η Περιφέρεια, η οποία θα επιχορηγήσει ένα έργο της τάξης των 200.000 ευρώ για  νέους αγωγούς αποχέτευσης. 

Στόχος μας είναι στο τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου να μην υπάρχει ει δυνατόν σημείο χωρίς τον αγωγό του. Και εν πάση περιπτώσει δεν διανοούμαι να μην έχουμε παραδώσει μελέτες για τις όποιες εργολαβίες απομείνουν προς εκτέλεση, για τα επόμενα χρόνια.

 

Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ερ: Όμορφη αυτή η πλατεία στη Ν. Ερυθραία…

Απ: Είναι η ιστορική πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, της προσφυγούπολης, φάρου του μικρασιατικού ελληνισμού. Η πλατεία που βρισκόμαστε έγινε σύγχρονη με το έργο, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπως και άλλα κτίρια της Νέας Ερυθραίας. Έτσι, πετύχαμε μια δύσκολη χρηματοδότηση, παρότι  το συγκεκριμένο πρόγραμμα «στένεψε» το 2015 και απεντάχθηκαν πολλοί δήμοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ παλέψαμε δεν καταφέραμε  το ίδιο για την Κηφισιά.

Η Ν. Ερυθραία είχε λοιπόν την τύχη, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του δήμου, να εκσυγχρονιστεί  με έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Εδώ είναι το χαρακτηριστικό της αλλαγής όλων των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού, τα οποία είναι πλέον σύγχρονα, οικολογικά, φιλικά στο περιβάλλον. Επίσης, άλλαξαν τα δάπεδα, τοποθετήθηκαν νέες πέργολες, διαμορφώθηκαν νέοι χώροι πρασίνου, τοποθετήθηκαν συντριβάνια, ράμπες Αμεα. Ακόμα και η παιδική χαρά που βλέπουμε είναι καινούργια, παρότι δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα, χάρη στη δωρεά ιδιώτη. Με την ευκαιρία αναφέρω ότι οι 41 παιδικές χαρές του δήμου πρέπει να πιστοποιηθούν, αλλά αυτό  απαγορεύεται μέσω συστήματος αναθέσεων. Επιβάλλεται να πιστοποιούνται μέσω μεγάλων διαγωνισμών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίοι συναντούν εμπόδια (εργολαβικός ανταγωνισμός κλπ). Έτσι, προχωρούμε στη λύση της παράδοσης  νέων παιδικών  χαρών από  επιφανείς οικονομικά συμπολίτες με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, οι οποίοι  διαθέτουν 15.000 – 20.000 ευρώ, γι’ αυτό τον σκοπό. Έχουμε τρείς περιπτώσεις μέχρι τώρα, όπως και η συγκεκριμένη που είναι χορηγία του ιδρύματος «The Andreas A. David Trust Charitable Trust (2013)», μέσω του Σωματείου Κοινωνικής Μέριμνας ΑΡΩΓΗ.

Όσον αφορά τα κτίρια της Ν. Ερυθραίας, που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά, πετυχαίνοντας μείωση κατανάλωσης 32%, αυτά είναι: το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο (ΚΕΜΜΕ), το παλιό Δημαρχείο, που στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Ενότητα το 2ο και 3ο Δημοτικό σχολείο – σχεδιάζουμε πάντως την κατασκευή  νέου διδακτηρίου, ώστε να τερματιστεί η συστέγασή τους -  το Γυμνάσιο και το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο.

Σε σχέση με τα κτίρια που δεν εντάχθηκαν τελικά στο «Εξοικονομώ» προσπαθούμε πάντα να υλοποιήσουμε «πράσινα έργα», δηλαδή έργα φιλικά στο περιβάλλον (φυσικό αέριο, αντικατάσταση λεβήτων, αλουμινίων, κουφωμάτων κλπ) κυρίως μέσω του σχετικού προγράμματος, που πάντως έχει συρρικνωθεί.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφερθώ και γενικότερα στην αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και αθλητικών χώρων. Βρήκαμε παιδικούς σταθμούς, στάδια και αθλητικούς χώρους  μη αδειοδοτημένους. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης όλων αυτών των χώρων. Εργασίες  επισκευών και βελτίωσης έχουν γίνει με δημοτικούς πόρους σχεδόν σε όλους τους αθλητικούς χώρους της περιοχής. 

 

Ερ: Πρόσφατα ο Δήμος Κηφισιάς πήρε 5 βραβεία σε διαγωνισμό για ΟΤΑ της χώρας. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες…

Απ: Πράγματι, ο Δήμος Κηφισιάς μετείχε σε ένα διαγωνισμό μεταξύ, 70 περίπου δήμων και συγκέντρωσε τρία χρυσά βραβεία, ένα αργυρό και μια διάκριση. Η συγκεκριμένη  πλατεία απέσπασε το χρυσό στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, της λεγόμενης «πράσινης» πολιτικής. Επίσης, πρώτευσε στον ίδιο τομέα η ανακύκλωση, λόγω της συστηματικής και διαχρονικής προσήλωσης του δήμου στην διαρκή ανακύκλωση. Έχουμε αναπτύξει και διαρκώς διευρύνουμε το δίκτυο των «μπλε» κάδων – πρόσφατα παραλάβαμε άλλους 100 – και είναι ευχάριστο που οι συμπολίτες μας ζητούν συνεχώς τους κάδους ανακύκλωσης. Είναι μια κουλτούρα που έχει εμπεδωθεί στον τόπο μας. Φτάνουμε μέχρι και την κομποστοποίηση. Δηλαδή, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων, είτε φυτικών, είτε τροφικών. Έχουμε πρόγραμμα αποκομιδής και κομπόστ, το οποίο χρειάζεται επέκταση βέβαια. Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία, για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που ξεκινάει σύντομα, με καμπάνια  για την ενημέρωση των συμπολιτών σχετικά με τα σημεία απόθεσης. 

Τα παραπάνω συνδυάζονται με ένα πειραματικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε ελάχιστους κάδους σε Κηφισιά και Ν. Ερυθραία. Είναι το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετάω», με το οποίο μετριέται – με ειδικές κάρτες και αισθητήρες - η «επιβάρυνση» σε απορρίμματα  κάθε νοικοκυριού. Και αναλόγως, σε ένα μελλοντικό τοπίο και εφόσον προσαρμοστεί και η νομοθεσία, θα πληρώνουμε τα δημοτικά μας τέλη.  Γενικότερα,  στην  «πράσινη» πολιτική είναι για μας υψηλός ο πήχης, γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε και περισσότερα «πράσινα» σημεία και μονάδες κομποστοποίησης εντός του δήμου, πράγμα καθόλου απλό, αφού χρειάζονται χώροι μακριά από κατοικίες, με ειδικές προδιαγραφές.

 

Ερ: Σε σχέση με τα αιτήματα πολιτών για νέους κάδους απορριμμάτων, λόγω φθοράς των παλιών τι γίνεται;

Απ: Πολύ έγκαιρα προγραμματίσαμε την προμήθεια νέων μεταλλικών κάδων, γιατί εκεί πάσχουμε. Από φθαρμένους και τρύπιους, που σχηματίζουν ακόμα και ανθυγιεινές εστίες, σε κάποια σημεία. Μόλις ήταν έτοιμη να γίνει η μεταφορά των κάδων στην Κηφισιά από τη Μακεδονία, έδρα του προμηθευτή, έγινε κατάσχεσή τους στο εργοστάσιο.  Και στο σχετικό  διαγωνισμό ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε πριν λίγες μέρες και ελπίζω όλα να πάνε καλά αυτή τη φορά.

 

ΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ 

Ερ: Να πάμε και στον πρωτοποριακό θεσμό των συνοικιακών συνελεύσεων. Πως εξελίσσεται;

Απ: Πρόκειται για ένα θεσμό που αμφισβητήθηκε όταν τον εξαγγείλαμε και προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια κάποιων. Ωστόσο, ως ανεξάρτητος συνδυασμός, εννοούμε ότι θα δίνουμε απολογία συνεχώς στους πολίτες, μέσω ενός διαρκούς ανεπιτήδευτου διαλόγου. Έτσι λοιπόν, σε 14 συνοικίες του δήμου ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε συνελεύσεις, με μεγάλη επιτυχία αρχικά, καθώς τον πρώτο χρόνο, το 2015, έγιναν 40. Τώρα, τον δεύτερο χρόνο, λόγω και της κόπωσης εξαιτίας και των πολλών προβλημάτων της κοινωνίας, διαπιστώνεται μικρή  μείωση της προσέλευσης. Ωστόσο, ο θεσμός συνεχίζεται ανεμπόδιστα, καθώς έχουμε την αταλάντευτη βούληση να επικοινωνούμε συνεχώς με τους πολίτες, για να πιάνουμε τον σφυγμό της καθημερινότητας. Πρόκειται για έναν «γυμνό» διάλογο, όπου ο δήμαρχος στέκεται επί ώρες απέναντι στους πολίτες χωρίς προφυλάξεις και περιορισμούς. Με οποιονδήποτε να  μπορεί να πεί ό,τι θέλει για τη γειτονιά του. 

Όλο αυτό οδήγησε στον συμμετοχικό προϋπολογισμό, που είναι και το αποκορύφωμα της συμμετοχικής διαδικασίας. Όπου οι συνελεύσεις, μέσω επιτροπών που οι ίδιες εξέλεξαν, έφτασαν σε σημείο να μας προτείνουν μικρομεσαία έργα, για τις συνοικίες τους. Αυτά τα έργα κοστολογήθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες και εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό του 2016, για πρώτη φορά. Προ ημερών πήραμε τις απόψεις και για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό του 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον  συμμετοχικό προϋπολογισμό οι τρείς δημοτικές ενότητες Κηφισιάς, Εκάλης και Ν. Ερυθραίας, χρηματοδοτούνται εξίσου, χωρίς να μπαίνουν πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια.

Είναι ένα σχολείο συμμετοχής, έχοντας φτάσει τις 69 συνοικιακές συνελεύσεις. Βεβαίως ο θεσμός θα βελτιωθεί, περνώντας  και σε ηλεκτρονικό επίπεδο, για τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών. 

 

Ερ: Οι ενέργειες για τη στάθμευση στη Ν. Ερυθραία σε τι αφορούν;

Απ: Στη Ν. Ερθραία ο δήμος μετά και την επιθυμία του εμπορικού κόσμου και των πολιτών επέλεξε να μην εφαρμόσει την ελεγχόμενη στάθμευση, όπως στην Κηφισιά, λόγω και της διαφορετικότητας του χαρακτήρα των εμπορικών κέντρων. Έπρεπε όμως, με έναν  τρόπο να διαχειριστούμε την κυκλοφορία και τη στάθμευση δεδομένου ότι υπάρχουν και κορεσμένα σημεία. Έτσι πετύχαμε αυτό το έργο, όπου σε τρείς ηλεκτρονικές πινακίδες ο κάθε οδηγός πληροφορείται σε ποιους δρόμους του εμπορικού κέντρου μπορεί να βρεί ελεύθερο χώρο στάθμευσης. Αυτό το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί και μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλεφώνα, ενώ δημιουργούμε και διευκολύνσεις για στάθμευση Αμεα και φορτοεκφόρτωσης. 

 

Ερ: Για τα προβλήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητας δήμου, πως παρεμβαίνετε;

Απ: Έχουν ξεκινήσει πρόσφατα κάποιες ασφαλτοστρώσεις και στην Κηφισιά και τη Ν. Ερυθραία, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια. Ωστόσο, οι μεγάλες εργολαβίες ασφαλτόστρωσης και κάλυψης λακκουβών, όπως προείπαμε έχουν καθυστερήσει, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των ενστάσεων. Πιστεύω πάντως, ότι σύντομα θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι, που έχουν αναδειχτεί, ενώ δημοτικό συνεργείο παρεμβαίνει γρήγορα για κάλυψη λακκουβών, όπου οι καταστάσεις γίνονται επικίνδυνες.

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 

Ερ: Ο δήμος βραβεύτηκε  και για το γραφείο νεανικής επιχειρηματικότητας…

Απ: Εκτός του ότι θεσπίσαμε αντιδημαρχία επιχειρηματικότητας και ειδικό βραβείο, περάσαμε στη συνέχεια σε σεμινάρια και ημερίδες για συμβουλές μάρκετινγκ, ψυχολογία, διοίκηση κλπ και σε σύμφωνο συνεργασίας με το ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο των θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, όπου η ιδέα βοηθιέται να γίνει πράξη. Μια ιδέα νέων ανθρώπων, μέχρι 40 ετών, ας πούμε για μια ηλεκτρονική εφαρμογή, για μια πλατφόρμα στο διαδίκτυο, μπορεί να βρεί στέγη, υποδομή από το Δήμο Κηφισιάς και στη συνέχεια ακόμα και να χρηματοδοτηθεί κατά ένα μέρος. Ήδη σε ένα πρόγραμμα έχουν κατατεθεί 24 τέτοιες προτάσεις νέων συμπολιτών μας και θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες. Επιτροπή ειδικών θα τις αξιολογήσει σε διάστημα 6 – 8 μηνών και οι καλύτερες θα βραβευτούν. Συνεπώς ο σπόρος της επιχειρηματικότητας έπεσε στην περιοχή  μας και οι νέοι μαθαίνουν  ότι  μπορούν με τη βοήθεια του δήμου τους να επιχειρήσουν εδώ. Βάλαμε τα θεμέλια. Το μήνυμα προς τους νέους μας είναι: «έλα κοντά μας, να πάρεις εφόδια και ενίσχυση, ώστε η ιδέα σου να γίνει πράξη». Επίσης, δύο σχολεία μας, το 3ο Λύκειο και το Αρσάκειο  της Εκάλης, βραβεύτηκαν για τις επιχειρηματικές τους ιδέες τον περασμένο χρόνο.

 

Ερ: Σε σχέση με τον πολιτισμό, τι έχετε να παραθέσετε;

Απ: Υπάρχει μια πολιτιστική έκρηξη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από την περασμένη άνοιξη. Είχαμε διαδοχικούς θεσμούς: Την «άνοιξη των τεχνών», τα θεατρικά βραβεία, με αποκορύφωμα τα «Μενάνδρια», όπου φιλοξενήθηκαν στον χώρο του δημαρχείου και σε γειτονιές Κηφισιάς, Εκάλης και Ν. Ερυθραίας, 45 περίπου εκδηλώσεις ποικίλες, που ικανοποίησαν πολύ τους πολίτες και εκτός από τρείς ήταν δωρεάν. Πέρα όμως από αυτή τη βιτρίνα υπάρχουν και τα τμήματα ουσιαστικής παραγωγής πολιτισμού, που καλλιεργούνται τέχνες, τμήματα γεωγραφίας, παραδοσιακών χορών, χορωδιακής μουσικής, τα οποία παρακολουθούν δεκάδες συμπολίτες μας.

 

Ερ: Από την άλλη πλευρά, η κρίση χτύπησε σκληρά αρκετούς κατοίκους της περιοχής. Πως τους στηρίζει ο δήμος;

Απ: Επιτάσσουν οι εποχές εγρήγορση και κοινωνική ευαισθησία. Εξ’ αρχής είχαμε δηλώσει ως δημοτική παράταξη ότι το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου, μαζί με τα ζητήματα Παιδείας θα είναι βασικές μας προτεραιότητες. Έτσι, οι βασικές δομές, που φροντίζουμε καθημερινά  είναι: το κοινωνικό παντοπωλείο, που ενισχύει με  τρόφιμα περίπου 280 οικογένειες μηνιαίως, το κοινωνικό συσσίτιο, καθημερινά μερίδες  καλομαγειρεμένου, φρέσκου φαγητού  για 230 άτομα, το κοινωνικό φαρμακείο και τα δημοτικά πολυιατρεία στην Κηφισιά και τη Ν. Ερυθραία. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την κοινωνική μας υποδομή με κοινωνικό παντοπωλείο και στη Ν. Ερυθραία, που έχει και μεγαλύτερη ανάγκη.

 

 

ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Ερ: Να κλείσουμε τον απολογισμό με το ζήτημα αντιμετώπισης από τον δήμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για το οποίο  υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες. Πως απαντάτε;

Απ: Κάποιοι θέλησαν μέχρι το 2014 να μετατρέψουν την Κηφισιά – γιατί δυστυχώς στη Ν. Ερυθραία εν μέρει τα κατάφεραν – σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο, μια μπαρούπολη, μια ταβερνούπολη. Είμαστε υπέρ της ήπιας αναψυχής, η οποία δένει αρμονικά με το φυσικό κάλλος και την παράδοση της πόλης μας. Άλλο όμως αυτό και άλλο να εξοβελιστεί το υψηλό και επίζηλο εμπόριο, τα εμπορικά μας καταστήματα, που είναι η κολώνα της αγοράς. Πρέπει να υπάρξει ισορροπία. Βάλαμε λοιπόν φρένο σε αβασάνιστες και αθρόες αδειοδοτήσεις, αυστηροποιήσαμε το σύστημα. Στην ουσία τηρούμε τον νόμο, ο οποίος είχε καταστρατηγηθεί, ειδικά ως προς το παραδοσιακό κέντρο της Κηφισιάς. Στη Ν. Ερυθραία σε στενή συνεργασία με την αστυνομία, προσπαθούμε με συνεχείς ελέγχους  να αναχαιτίζουμε την ασυδοσία ως προς το ωράριο, την εκπομπή μουσικής και την όχληση των κατοικιών. Γιατί ναι μεν έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο, αλλά η όχληση φτάνει σε βάθος αρκετών τετραγώνων.

Η αγορά μας δείχνει το δρόμο. Κάποιοι έλεγαν ότι με αυτή μας την τακτική θα ερημώσει η αγορά, γιατί δήθεν μόνο για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν απεδείχθη αυτό. Αντίθετα τα λουκέτα έχουν σταθεροποιηθεί στην Κηφισιά τα δύο τελευταία χρόνια και οι έρευνες που έγιναν έδειξαν μια σταθεροποίηση του εμπορίου, με μείωση βεβαίως του τζίρου, όπως παντού. Όμως δεν κλείνουν καταστήματα και εξακολουθούν να είναι πόλοι έλξης οι αγορές της Κηφισιάς και της Ν. Ερυθραίας. Αυτό μας δείχνει ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο.

 

Ερ: Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι σας για την επόμενη τριετία;

Απ: Θα προσπαθήσουμε κατ’ αρχήν να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, πρωτίστως το περιβάλλον το προικισμένο από τον Θεό και τη φύση και ει δυνατόν να επεκτείνουμε το πράσινο. Θα προσπαθήσουμε την Παιδεία μας και τον κοινωνικό τομέα, για τους αδύναμους συμπολίτες, να τους έχουμε πάντα σε υψηλή προτεραιότητα. 

Επίσης, υπάρχουν οραματικοί στόχοι. Βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη, χωρίς να δεσμευόμαστε χρονικά. Συγκεκριμένα: Να αναβιώσει η ιστορική «Αλάσκα», σε ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, όπως αυτό που αγάπησαν οι γονείς μας. Να περιέλθει στον δήμο το σπίτι του Παύλου Μελά – σε συνεργασία με την κληρονόμο - και για το σκοπό έχουμε εγγράψει το ποσό των 100.000 ευρώ συμβολικά στον προϋπολογισμό και να λειτουργήσει εκεί ένα σύγχρονο εθνικό, ιστορικό μουσείο. Το 1ο Δημοτικό σχολείο της Ν. Ερυθραίας, το οποίο έχει πληγωθεί και από τον χρόνο, αλλά και την αμέλεια προηγούμενων διοικήσεων να ζήσει για πάντα, στο υπάρχον διατηρητέο κτίριο και σε πρόσθετο χώρο. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ανοικοδόμηση, απλά δεν μπορώ να δεσμευτώ για τον χρόνο. 

Σας ευχαριστώ

Πηγή: Εφημερίδα "Τύπος Κηφισιάς".