Ανοικτός Καφές στην Κηφισιά: Ιστορίες Επιχειρηµατικής Επιτυχίας Επιχειρείν στην Ανθοκοµία

05Δεκ

Ανοικτός Καφές στην Κηφισιά: Ιστορίες Επιχειρηµατικής Επιτυχίας Επιχειρείν στην Ανθοκοµία

Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 11ος Ανοικτός Καφές στην Κηφισιά: Ιστορίες Επιχειρηματικής Επιτυχίας στο The Mandarin στην Πολιτεία. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ.Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος μας είναι πρωτοπόρος στην Επιχειρηματικότητα και συνεχίζει τις επιτυχημένες Δράσεις του, όπως είναι η σημερινή γιατί θέλει να δίνει ευκαιρίες στους δημότες του να ενημερώνονται και να εξελίσσονται. Η Ανθοκομία και το Πράσινο είναι σημαντικά στοιχεία του Δήμου μας, και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε σήμερα όλοι εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία με το καλύτερο δυνατό τρόπο μαζί και με συνεργασία. Στη συνέχεια η κα.Κλεοπάτρα Χατζοπούλου, Πρόεδρος της Ανθοκομικής Κηφισιάς καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους. Επίσης ο κ.Γιώργος Κομιανός, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πρασίνου, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό.

Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

Η κα.Μαρία Παπαφωτίου μας μίλησε για την πλούσια ελληνική χλωρίδα με αναφορά στα σημαντικότερα αυτοφυή είδη της Ελλάδος μέσα από την έρευνα του Εργαστηρίου Αρχ. Τοπίου του ΓΠΑ και πώς μπορούμε αυτά να τα αξιοποιήσουμε ως ανθοκομικά και να τα εντάξουμε στο αστικό πράσινο (σε φυτεμένα δώματα, πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.).

Η κα.Αγγελική Παρασκευοπούλου έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της αρχιτεκτονικής τοπίου καταλήγοντας στο σήμερα και αναλύοντας τις σύγχρονες τάσεις αλλά και τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στον σχεδιασμό του τοπίου τονίζοντας τη χρήση αυτοφυών φυτών της χώρας μας.

Ο κ.Γιάννης Κιτάντζης μίλησε για επιχειρηματικές ευκαιρίες στον κλάδο της Ανθοκομίας αναλύοντας την δομή της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλαδή την πορεία του προϊόντος. Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες του εξωτερικού καταλήγοντας στο αισιόδοξο μήνυμα ότι το επιχειρείν είναι μια μακρόχρονη διαδικασία που απαιτεί όραμα και υπομονή αλλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας  και οι δυνατότητες που υπάρχουν ανοίγουν νέους ορίζοντες παρά τις αντίξοες προσωρινά συνθήκες.

Ο κ.Μιχάλης Στογιάννος ανέπτυξε τη σπουδαιότητα του αστικού πράσινου και πώς αυτό συνδέεται με την οικονομία της πόλης, σχετίζοντας άμεσα την ανάπτυξη πρασίνου μέσα στην πόλη με την υπεραξία των ακινήτων, την αύξηση της επισκεψιμότητας, τη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών, τη δυνατότητα απασχόλησης εργατικού δυναμικού αλλά και την δυνατότητα αξιοποίησης εγχώριων προϊόντων.

Ο κ.Αναστάσιος Καλαντζής πέρα από την ιδιότητά του ως γεωπόνος και ανθοπαραγωγός εκπροσωπώντας τον ΕΣΕΦΥ, τον σημαντικότερο εκφραστή συλλογικής εξωστρέφειας των επιχειρήσεων φυτικού υλικού στη χώρα μας, μίλησε για τις εξαγωγές των ανθοκομικών προϊόντων ευκαιρίες, πλεονεκτήματα και απειλές για το Ελληνικό προϊόν. Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται και ποιες είναι οι λέξεις κλειδιά για την επιτυχία.

Ο κ.Σωτήρης Βρεττός ανέλυσε βήμα -βήμα πώς έστησε την επιχείρησή του ξεκινώντας από το όραμα, τον απαραίτητο σχεδιασμό, την σωστή οργάνωση σε κάθε στάδιο και τις συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες μέχρι και την λειτουργία δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση σε νέους ενδιαφερόμενους. Επίσης, παρουσίασε το 24ωρο ενός ανθοπώλη.

Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Αγοράς Εργασίας, Φροντίδας Ηλικιωμένων και Πολιτικής Προστασίας, κ.Βαγγέλης Αυλήτης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες φορείς για τη συνεργασία στην επιτυχία της εκδήλωσης και ανέφερε ότι «αναμένουμε start ups στην Ανθοκομία για να τις στηρίξουμε». Δήλωσε επίσης ότι ο «Ανοικτός Καφές στην Κηφισιά: Ιστορίες Επιχειρηματικότητας» θα συνεχίσει με τη θεματικότητα για να είναι ακόμη πιο πετυχημένος, όπως είναι στη σημερινή εκδήλωση.

Στον Ανοικτό Καφέ παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Παντελής Παπανικολόπουλος και κ.Γιώργος Σκορδίλης και η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε. κα.Πόλυ Αστερίου. Επίσης, παρευρέθηκαν και πήραν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ.Μπαϊρακτάρης Παναγιώτης από την ΑΓΡΟΧΟΥΜ Α.Ε. , ο οποίος μίλησε για μια πολύ σημαντική επένδυση σύμπραξης με τη Γερμανική εταιρεία SELECTA ONE που αφορά στην παραγωγή μοσχευμάτων ανθοκομίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ.Αθανάσιος Κελμάγερ, πρόεδρος της Ανθαγοράς Αθηνών, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο κλάδος αναφορικά με τα δρεπτά άνθη. Ο κ.Λάμπρος Ντουλμπέρης από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου, έκανε μία παρέμβαση για το θέμα της Xyllela fastidiosa, ενός φυτοπαθογόνου που προκαλεί πολύ μεγάλες ζημιές στη γεωργία και ιδιαίτερα στις ελιές. Ο κ.Κώστας Τάτσης, μέλος του ΔΣ της ΠΕΕΓΕΠ μίλησε για την λειτουργία του πρασίνου ως πόλο έλξης και την θετική του επίδραση στην αύξηση του τουρισμού. Τέλος, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δρ. Γεώργιος Μπαλωτής (Προϊστάμενος Διεύθυνσης του ΙΓΕ), καθηγητές και σπουδαστές από Πανεπιστήμια και ΕΠΑΛ  γεωπονίας, πολλοί φυτωριούχοι και άνθρωποι του χώρου της γεωπονίας.