ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΗ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΟΚΑΝΑ

ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΙΑ» ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΗ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - ΟΚΑΝΑ
Είναι αλήθεια ότι η Προνόη αποτελεί μία αγκαλιά για τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά της με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν είναι υπερβολικό αυτό που λέω αλλά είναι κάτι που διαπιστώνω από την αρχή της παρουσίας μου στο κέντρο αυτό.
Όταν θέλησα να γίνω εθελόντρια η σκέψη μου ήτανε ότι θέλω να βρίσκομαι σε έναν χώρο που να μπορώ να δώσω αλλά και να πάρω πράγματα σημαντικά και χρήσιμα.
Η αλληλεγγύη , ο σεβασμός , η αγάπη , το νοιάξιμο , η χαρά, η ικανοποίηση, η προσφορά ,το μοίρασμα είναι μόνο λίγα από αυτά που έχω νιώσει μέσα από τη σχέση μου με τα στελέχη του Κέντρου αλλά και με όλη την ομάδα των εθελοντών.
Κοντά τους νιώθεις και εσύ σημαντικός και παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις αυτό που κάνεις εθελοντικά διότι ενισχύεται η επιθυμία σου να προσφέρεις ότι μπορείς μέσα στο πλαίσιο αυτό.
Υπάρχει μοίρασμα της χαράς για όλες τις δράσεις που γίνονται με επιτυχία από όλους! Ακόμα και όταν κάποιος δεν μπορεί να συμμετέχει κάπου εξαιτίας των άλλων υποχρεώσεων του, ανυπομονεί να μάθει τι έγινε πως πήγε η δράση.
Το νοιάξιμο δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των μελών της ομάδας. Γιατί αυτό σημαίνει ομάδα !!!! ένας σκοπός- στόχος -όραμα που μας ενώνει. Είναι σαν έναν ιστό που όλοι συνδέονται μεταξύ τους και τα νέα μέλη προστίθενται και έτσι ο ιστός αυτός μεγαλώνει όπου στο κέντρο βρίσκεται η ΠΡΟΝΟΗ φυσικά.
Μέσα από τη συμμετοχή μου σε αυτές τις δράσεις ενισχύθηκε η άποψή μου ότι είναι πολύ σημαντικό σε μία κοινωνία να υπάρχει ενημέρωση-πρόληψη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Αφορμή για να γράψω αυτό το μικρό κείμενο ήτανε η ολιστική δράση που έγινε στο 6ο Δημοτικό σχολείο Κηφισιάς, ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή κου Χριστοδούλου. Ένα απίστευτο συναίσθημα χαράς με πλημμύρισε αλλά ανακάλυψα και άλλες δημιουργικές πτυχές του εαυτού μου!
Όλη η ομάδα των εθελοντών μαζί με την εκπαιδεύτρια – συντονίστρια μας Αρχοντούλα Αλεξάκη , Κοινωνική Λειτουργό Ψυχοθεραπεύτρια αλλά και την Διονυσία Γιαννοπούλου Κοινωνική Λειτουργό Ψυχοθεραπεύτρια ,στέλεχος του Κέντρου κάναμε μία «επιδρομή» θα έλεγα δράσης σε όλες της τάξεις του σχολείου. Όλες οι τάξεις η κάθε μία χωριστά συμμετείχαν στις διάφορες δράσεις ενώ ταυτόχρονα οι δάσκαλοι που δεν ήταν στις αίθουσες δημιούργησαν τη δική τους ομάδα με θέμα «Έχω τη δύναμη» μαζί με την κ. Γιαννοπούλου. Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε ομιλία στους γονείς με θέμα: «Μεγαλώνοντας τα παιδιά σε μια ασφαλή διαδικτυακή κοινωνία», από την κ. Μακαρώνη, Ψυχολόγο Υγείας, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. «ΠΡΟΝΟΗ»
Ακούστηκαν οι φωνές των παιδιών, η επιθυμία τους να μαθαίνουν να πληροφορούνται με έναν άλλο τρόπο πιο βιωματικό και κατανοητό για τα ίδια. Παράλληλα μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτές τις δράσεις αποκτούν δεξιότητες συνεργασίας ,σεβασμού στον άλλον , ορίων ,κανόνων με έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό θα έλεγα.
Ο διευθυντής και οι δάσκαλοι ήταν τόσο φιλικοί μαζί μας σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Φυσικά και ήξεραν την Προνόη και αυτός ήταν ο λόγος που εμπιστεύτηκαν και εμάς τους εθελοντές, μας αγκάλιασαν και μας βοήθησαν σε αυτό που είχαμε να κάνουμε στο χώρο τους.
Εξέφρασαν και η ίδιοι την γνώμη τους πόσο σημαντικό είναι να έχουν υποστήριξη και βοήθεια στο έργο τους. Οι ομάδες που γίνονται τους βοηθούν να είναι πιο αποτελεσματικοί στην επικοινωνία με τους μαθητές τους , τους γονείς αλλά και στις μεταξύ τους σχέσεις.
Πραγματικά ένας ολιστικός τρόπος δράσης που νιώθω ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά αν συνεχιστεί και ενισχυθεί. Χαίρομαι που γίνομαι κοινωνός αυτής της σπουδαίας δράσης διότι μπορώ και εγώ να βελτιώνομαι ως άνθρωπος.
Είναι η ανάγκη ενός ανθρώπου στις μέρες μας να βλέπει έναν όμορφο ουρανό με υπέροχα χρώματα που υπάρχει και να γεμίζει η ψυχή του με όλα τα όμορφα συναισθήματα. Να βλέπει ότι μπορούν να γίνουν όμορφα πράγματα ακόμα και αν η εποχή μας αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες. Έτσι δεν θα παραιτηθεί αλλά θα προσπαθεί ο καθένας στον μικρόκοσμό του να κάνει ωραίες «ζωγραφιές» που θα του κάνουν την καθημερινότητα του πιο όμορφη. Αυτό γίνεται με τις δράσεις της Προνόη.
Ξαναβλέποντας σήμερα το σύνθημα του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» , κατάλαβα πόσο τυχερή είμαι που επέλεξα να βρίσκομαι κοντά της , ήταν αυτό που ήθελα!

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΑΙΡΝΩ» ΓΙΑ ΝΑ «ΔΩΣΩ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Νομίζω ότι η φιλοσοφία από τα στελέχη του Κέντρου να στέκονται με σεβασμό και αγάπη δίπλα στους εθελοντές είναι κάτι που πηγάζει από την αγάπη που τα ίδια τα στελέχη νιώθουν γι αυτό που κάνουν και το αντιμετωπίζουν με μεγάλη υπευθυνότητα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα μοιραζόμαστε μέσα από την συνεργασία μας στην «Αγκαλιά» της ομάδας των εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Δήμου Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ – ΠΡΟΝΟΗ και ιδιαίτερα στα μέλη του Δ.Σ. και την Πρόεδρο κα Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη για την φροντίδα και το νοιάξιμο που δίνει στην κοινότητά μας!!!!

Με εκτίμηση
Ζωγραφιά Βακάλογλου
Εκπαιδευτικός- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Εθελόντρια Κέντρου Πρόληψης «ΠΡΟΝΟΗ»