ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

H Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς με αφορμή την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στέλνει μήνυμα αγώνα, ειρήνης, αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις συνταξιούχους, τις μητέρες, τις μαθήτριες και φοιτήτριες, τις μετανάστριες και πρόσφυγες.

165 χρόνια μετά  την 8η Μάρτη του 1857, όταν οι υφάντρες της της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν μείωση των απάνθρωπων ωραρίων εργασίας και ίση αμοιβή με τους άντρες η ημέρα εξακολουθεί να μας εμπνέει και σήμερα. Σήμερα μετά από μακρόχρονους αγώνες κατακτήθηκε η τυπική νομική ισότητα, όμως έχουμε να διανύσουμε μεγάλο δρόμο μέχρι την πραγματική ουσιαστική ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, εξακολουθούν να μοχθούν διπλά σαν εργαζόμενες και σαν μητέρες, εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και βία και παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους. Εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με πατριαρχικές προκαταλήψεις που εμποδίζουν την ίση συμμετοχή τους στην εργασία, την πολιτική και κοινωνική δράση.

Όμως, οι γυναίκες βρέθηκαν και στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοιού και ηγήθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών υγείας  καθώς και στον τομέα της φροντίδας στο πλαίσιο της οικογένειας για τη στήριξη και φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Σήμερα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία οι γυναίκες είναι αυτές που όπως πάντα θα βρεθούν μπροστά στον αγώνα για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την συνύπαρξη των λαών, γιατί οι γυναίκες μπορούν να δουν πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών της γης. Για το λόγο αυτό, ζητάμε να εφαρμοστεί η 1325 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τη συμμετοχή των γυναικών στην ειρηνευτικές διαδικασίες.

Απέναντι στα κηρύγματα του μίσους, τις πολεμικές ιαχές, τις ισοπεδωμένες πόλεις και τους νεκρούς, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό και ζητάμε να σταματήσει η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, να επανέλθει η διπλωματία και να δυναμώσουμε την ελπίδα, όπως το μήνυμα που μας έστειλαν οι δυο σοπράνο, η Ekaterina Gubanova από τη Ρωσία και η Ουκρανή Liudmyla Monastyrska, όταν αγκαλιάστηκαν στη σκηνή του Teatro San Carlo της Ιταλίας όπου έκαναν κοινή εμφάνιση, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας των λαών με τους θεατές να φωνάζουν «Ειρήνη».