Εποχική Γρίπη 2018-2019 - Αντιγριπικός Εμβολιασμός

                              

     

              ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ  2018-2019  - ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ    

Α.        ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ –ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές στης γρίπης.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή  συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Β.        ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

            Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει  να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου.

  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  3. Παιδιά μεγαλύτερα των έξι μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.
  4. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  5. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
  6. Ανασοκαταστολή  (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  7. Μεταμόσχευση οργάνων
  8. Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  9. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  10. Χρόνια νευροπάθεια
  11. Νευρολογικά ή Νευρομϋικά νοσήματα
  12. ‘Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
  13. Λεχωίδες
  14. Θηλάζουσες
  15. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα  τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.