Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς

Ρεκόρ δημοπρατήσεων τεχνικών έργων για το Δήμο
Μεγάλος διαγωνισμός για την ασφάλεια των πολιτών
Ολοκληρώνεται μελέτη στόλου καθαριότητας κατόπιν κρατικής έγκρισης που εξασφαλίστηκε

O Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς για το οικονομικό έτος 2019, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018.

Ο Προϋπολογισμός, ο οποίος ανέρχεται στα 109.877.057,89 ευρώ  του 2019 είναι ισοσκελισμένος στον άξονα εσόδων- εξόδων και έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Ενδεικτικό της κοινωνικής ευαισθησίας της παρούσας διοίκησης είναι το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη μέσα σε 4 χρόνια μειώθηκαν δύο φορές για τα νοικοκυριά από 10% και άλλες δύο για τις επαγγελματικές στέγες ενώ σημαντικές είναι οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος τόνισε πως ο Δήμος μας είναι εύρωστος οικονομικά λόγω της σκληρής και συστηματικής δουλειάς της Διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών. Η χρηστή διαχείριση τεκμηριώθηκε με την αναφορά στο πλήθος έργων, μελετών και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς 2019 το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 21.564.293,48 ευρώ. Ένα πρόγραμμα με όραμα για την επόμενη διετία καθώς όποιος εκλεγεί στις δημοτικές εκλογές του 2019 «θα είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου καθώς έργα του τεχνικού προγράμματος πρόκειται να υλοποιηθούν τα επόμενα δύο χρόνια».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον 4ο Συμμετοχικό Προϋπολογισμό και τα έργα που αποφασίστηκαν από τους πολίτες  στο πλαίσιο των Συνοικιακών Συνελεύσεων. Ο δημοκρατικός και συμμετοχικός θεσμός εδραιώνεται στο Δήμο μας, όλο και περισσότερο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Διοίκησης αναφέρθηκαν στο έργο τους αλλά και στους στόχους για το 2019.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς ζήτησε τη συμφωνία της αντιπολίτευσης στο θέμα του προϋπολογισμού. Επεσήμανε ότι «η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι ευκαιρία για συναίνεση. Η αβασάνιστη απορριπτική ψήφος μπορεί να οδηγήσει στο να μην υπάρχει αύριο ούτε Δήμος, ούτε υπηρεσίες, ούτε έργα». Με ελάχιστες εξαιρέσεις Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι υπόλοιποι κατέφυγαν στη θέση ότι οι προϋπολογισμοί ψηφίζονται από την διοίκηση και καταψηφίζονται από την αντιπολίτευση. 

Ο κ. Θωμάκος τόνισε το ρεκόρ των δημοπρατήσεων 54 μεσαίων και μεγάλων έργων που αφορούν σε συντηρήσεις σχολείων, παιδικών χαρών, ασφαλτικών και ηλεκτροφωτισμού, σε διαγραμμίσεις, διανοίξεις οδών, αντιπλημμυρικά έργα  κ.ά., τα οποία έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με μοναδικό αντίπαλό την γραφειοκρατία που δημιουργεί καθυστερήσεις και θέτει εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη των έργων, φαινόμενο που ταλανίζει τους πάντες αλλά και την Αυτοδιοίκηση.   Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ανέφερε ο Δήμαρχος είναι ότι το έργο διανοίξεων οδών του 2016, χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου, βρίσκεται ακόμα στην φάση συνεχιζόμενων έργων καθώς  απαιτείται ένα διάστημα 17 μηνών  έως δύο ετών  από τότε που θα δημοπρατηθεί ένα έργο εωσότου να πιάσει ο εργολάβος δουλειά.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε σημαντικά έργα για το Δήμο μας. Αρχές του χρόνου, όπως ενημέρωσε, θα πραγματοποιηθεί μεγάλος ανοιχτός διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας για ένα χρόνο, στο δήμο Κηφισιάς. Σύμφωνα με την μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί πέντε (5) περιπολικά και τρεις (3) πεζοί αστυνομικοί θα περιπολούν τις Δημοτικές Ενότητες. Οι διελεύσεις θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Ταυτόχρονα το προσωπικό ασφαλείας θα μπορεί να ενισχύει  την πολιτική προστασία και να περιφρουρεί τα σχολεία μας.

Εγκρίθηκε επίσης η διαδικασία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου της Καθαριότητας με Leasing.  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης στο  στόλο της καθαριότητας θα προστεθούν 13 νέα οχήματα.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Θωμάκο στον σταθερό στόχο να είναι η Κηφισιά Δήμος Καινοτομίας, Συμμετοχής και Αισιοδοξίας μέσω των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας που υλοποιούνται.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου που εργάστηκαν για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος και διευκρίνισε ότι κατά την διαδικασία εκπόνησης τους, συνεργάστηκαν η Εκτελεστική και η Οικονομική Επιτροπή, αλλά και γνωμοδοτικά τα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων, η Επιτροπή Διαβούλευσης και  Συνοικιακές Συνελεύσεις καθώς και τα Συνοικιακά Συμβούλια.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ψηφίστηκαν και οι προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων του Δήμου Κηφισιάς, το οποία στηρίζουν το πολυσχιδές έργο προς όφελος των δημοτών της Κηφισιάς.