Συμμετοχή Πολιτών - Επιχειρήσεων στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων

Ο Καφέ Κάδος Έρχεται!

 

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι η Κηπούπολη των Βορείων Προαστίων. Ένας «πράσινος» Δήμος απαιτείται να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης  των απορριμμάτων του.

Ετοιμαζόμαστε για την ανάπτυξη του νέου δικτύου καφέ κάδων για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (φλούδες, λαχανικά, γκαζόν, φύλλα κ.α.) με στόχο την μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του Περιβάλλοντος. Ξεκινούμε τη συλλογή τους από τις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και προχωρούμε στη συλλογή απορριμμάτων τροφών και κήπων από τα σπίτια.

Τα βιοαπόβλητα αποτελούν πρώτη ύλη για κάτι καινούργιο. Το κομπόστ που παράγεται είναι το καλύτερο φυσικό λίπασμα.

Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, τα απορρίμματα των καφέ κάδων θα συλλέγονται από το ειδικό απορριμματοφόρο. Ο Δήμος Κηφισιάς χορηγεί δωρεάν καφέ κάδους και βιοδιασπώμενες σακούλες στους ενδιαφερόμενους πολίτες κι επιχειρήσεις. Διαθέτουμε υψηλή κουλτούρα ανακύκλωσης αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων.

Μπορούμε να πετύχουμε κι αυτό το στόχο όλοι μαζί.

Η σύγχρονη τάση στην Ε.Ε. όπως αυτή αποτυπώνεται με την οδηγία 851/2018 αφορά στην μετατροπή της σε βιώσιμη διαχείριση υλικών μέσω της ανάκτησής τους και τελικής τους μετάβασης στην κυκλική οικονομία.
Ο Δήμος μας πρέπει μέχρι τέλους του 2023 να έχει κατορθώσει να εφαρμόσει την ολιστική διαχείριση των βιοαποβλήτων, είτε μέσω της διαλογής τους στην πηγή (οικιακή κομποστοποίηση) είτε μέσω της συλλογής τους ως ξεχωριστό ρεύμα ανακύκλωσης.
Η επιτυχής διαχείριση αυτής της πρόκλησης θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους πολίτες του Δήμου μας!
Ο Δήμος μας καλείται σήμερα ετησίως να καταβάλει περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ μόνο για την ταφή των περίπου 50.000 τόνων των απορριμμάτων του.
Το “τέλος” αυτό σύμφωνα με τις επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις πρόκειται να αυξηθεί.
Η εφαρμογή της αρχής “ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ” (Pay As You Throw – PAYT) είναι πλέον μία πραγματικότητα.
Η βλάβη που προκαλείται στο περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο αισθητή μέσω της κλιματικής αλλαγής.
Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε το κακό που καταφθάνει.
Σας καλούμε να συνεργαστούμε - Δήμος και πολίτες - με αίσθημα ευθύνης, συνέπεια και ολοκληρωμένη γνώση ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον.

 

Ερωτηματολόγια για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων.
 
Για τη συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων:
https://docs.google.com/forms/d/1r4EWrmRu6oPdzqSDpXye7s6K9FJRdh7ZnzpqJmzMM9k/viewform?edit_requested=true
 
Για τη συμμετοχή πολιτών στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων:
https://docs.google.com/forms/d/1UlVXYcCFP22aMJL7qxT09RnnmZiJwxkWMYpfD4pGHkc/viewform?edit_requested=true