Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου ΚΕΠ Υγείας Δήμου Κηφισιάς

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου ΚΕΠ Υγείας Δήμου Κηφισιάς
Γ. Πατούλης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ενεργό συμμετοχή στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της Πρόληψης»

Παρουσία δημοτών και εθελοντών γιατρών εγκαινίασε  την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 το ΚΕΠ Υγείας, ο Δήμος Κηφισιάς, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Συνεχίζουμε σταθερά την υλοποίηση του Κοινωνικού Δημοτικού Προγράμματός μας, που μαζί με την Παιδεία αποτελούν τις μόνιμες προτεραιότητες μας. Πλέον και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Υγείας ξεκινά την λειτουργία του πλάι στις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου Κηφισιάς. Με την πολύτιμη βοήθεια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) που ευχαριστούμε πολύ, η πρόληψη ασθενειών και ο προσυμπτωματικός έλεγχος υγείας καθιερώνονται στον Δήμο μας. Στόχος μας: Παντού (Πολυιατρεία, Ανθρωπιστική βοήθεια, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ) νέα προγράμματα με περισσότερους ωφελούμενους. Συμπαγής πόλη, με όλες τις υπηρεσίες δίπλα μας. Δήμος με κοινωνικό πρόσωπο, Δήμος της Αισιοδοξίας και της Καινοτομίας».

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δημάρχος Αμαρουσίου απήυθυνε χαιρετισμό και πραγματοποίησε ομιλία για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της υγείας των δημοτών. Ο Δήμος δημιουργώντας ΚΕΠ Υγείας προσφέρει στους δημότες του τη δυνατότητα να προλάβουν αυτά τα νοσήματα πριν να χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή είναι άλλωστε και η αξία της πρόληψης». Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ τόνισε ότι: « Αξιοποιούµε κάθε διαθέσιµο µέσο και προβαίνουµε σε κάθε δυνατή ενέργεια, προκειµένου να στηρίξουµε την Πρόληψη στους Δήµους-µέλη µας. Ο θεσµός των ΚΕΠ Υγείας γεννήθηκε και διευρύνεται µε συνέπεια και σωστή τεχνογνωσία».

 Ο κ. Πατούλης πρόσθεσε επίσης: «Το ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων, και βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία, όμως, εάν προληφθούν, είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό. Θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας του Δήμου για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών».

          Ο Αντιδήμαρχος και ιατρός κ. Απόστολος Κασιούρας υπογράμμισε την σημασία της πρόληψης λέγοντας χαρακτηριστικά «Κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της Πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία. Αυτό ακριβώς το σκοπό έρχεται να εκπληρώσει με την λειτουργία του το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Κηφισιάς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνική Μέριμνα κ.Γιώργος Τσούλος τόνισε «Πιστεύω  ακράδαντα  ότι  Τοπική  Αυτοδιοίκηση  σημαίνει  κοινωνικές  υπηρεσίες.  Η  καλή  συνεργασία  του  ΚΕΠ  Υγείας  με  τα  πολυιατρεία  του  Νομικού  Προσώπου  Δημοσίου  Δικαίου  "Κοινωνική  Μέριμνα",  τα  οποία  θα  αναβαθμιστούν,  θα  φέρει  θετικά  αποτελέσματα  για  τους  πολίτες  της  Κηφισιάς»

Στην ομιλία της η Επισκέπτρια Υγείας, Υπεύθυνη ΚΕΠ Υγείας Κηφισιάς  κα Ασημίνα Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στον προσυμπτωματικό έλεγχο και πρόληψη των συνηθέστερων ασθενειών που προσβάλουν τον σημερινό άνθρωπο. . Έγινε ανάλυση του κάθε νοσήματος και επισημάνθηκαν οι οδηγίες πρόληψης όπως, τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού, κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκος και ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου έκοψαν την κορδέλα εγκαινιάζοντας το νέο ΚΕΠ Υγείας.

Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Μιλτιάδης Καρπέτας,  ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών κ. Γιώργος Σταύρου και ο κ. Νίκος Χιωτάκης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΠΕΤΑ Α.Ε. και μέλος της ΚΕΔΕ, πρ. Δήμαρχος Κηφισιάς καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Δήμου. Επίσης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι των Νομικών προσώπων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κηφισιάς και εργαζόμενοι που συνετέλεσαν στην εγκαθίδρυση αυτού του θεσμού στον Δήμο μας.