Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με δημοσιεύσεις για τον Δημοτικό Σύμβουλο Β. Βάρσο και τον εκλιπόντα επιχειρηματία Β. Βάρσο

24Ιαν

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με δημοσιεύσεις για τον Δημοτικό Σύμβουλο Β. Βάρσο και τον εκλιπόντα επιχειρηματία Β. Βάρσο

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύσεις σε πολλές ιστοσελίδες της είδησης του θανάτου του γνωστού επιχειρηματία Βασίλη Βάρσου συνοδευόμενη από φωτογραφίες του συνονόματου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και πρώην Δημάρχου Κηφισιάς Βασίλη Βάρσου. Να σημειώσουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς με επιστολή του Προέδρου του κ. Σταύρου Ζαπάντη, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για το περιστατικό, η οποία αμέσως εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η πρόσφατη απώλεια του γνωστού επιχειρηματία Βασίλη Βάρσου δημοσιεύθηκε σε πολλές ιστοσελίδες συνοδευόμενη από φωτογραφίες του συνονόματου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και πρώην Δημάρχου Κηφισιάς.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή το θλιβερό αυτό περιστατικό, το οποίο αναστάτωσε τις οικογένειες αλλά και τον πρώην δήμαρχο, κάνει έκκληση στους συναδέλφους να εργάζονται σύμφωνα με όσα ορίζει κώδικας και να μην αντιγράφουν απλώς την είδηση, την οποία δεν έχουν προηγουμένως ελέγξει. Η αναπαραγωγή χωρίς έλεγχο των ειδήσεων μπορεί να πλήξει συμπολίτες μας, ενώ άλλες φορές γινόμαστε φορείς διάδοσης ψευδών κατασκευασμένων ειδήσεων.

Για άλλη μία φορά τονίζουμε ότι αντίστοιχες πρακτικές απαξιώνουν το επάγγελμά μας και υπενθυμίζουμε τη ρητή διάταξη του εδαφίου ε΄ του άρθρου 1 του κώδικα δεοντολογίας που αναφέρει: « Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ