Σύντομη ιστορική αναδρομή

Ένας θεσμός ορόσημο για τον Δήμο Κηφισιάς που μετρά εξήντα ένα έτη.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Το 1934, ο Κωνσταντίνος Γουλιμής  (δικηγόρος και ερασιτέχνης βοτανολόγος) είχε την έμπνευση να ξεκινήσει μία έκθεση λουλουδιών με βάση τα τότε ισχύοντα  ευρωπαϊκά πρότυπα . Οι κυρίες της εποχής, μάζευαν λουλούδια από τους κήπους τους και οι κηπουροί λαχανικά και νέα φυτά από κήπους και περιβόλια στα οποία δούλευαν. Ήταν η γιορτή της πόλης, γιατί ήταν η πόλη των ανθόκηπων.

Η πρωταρχική σημασία και η φιλοσοφία του θεσμού, ήταν να συγκεντρωθούν οι φιλανθείς και να ανταλλάξουν πληροφορίες για τα λουλούδια και τα νέα φυτά.

Μεταπολεμικά, με οργανωμένες πλέον, ανθοκομικές επιχειρήσεις, συμμετείχαν στην Έκθεση οι Ανθοπαραγωγοί με σκοπό την οικονομική στήριξη τους και την προβολή και διαφήμιση των προϊόντων τους.

Έως  το 1960, την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, την οργάνωνε μία επιτροπή τουρισμού, με σκοπό να προβάλλει την πόλη τουριστικά. Έκτοτε, την έχει αναλάβει ο Δήμος Κηφισιάς, για το σκοπό αυτό ίδρυσε ξεχωριστό  Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που συνεχίζει να προβάλει τους Ανθοπαραγωγούς και να τους στηρίζει, στα πλαίσια της Έκθεσης, οικονομικά.

 

Η Ανθοκομική Έκθεση σήμερα

Παρά το γεγονός ότι η  οικονομική κρίση έχει επηρεάσει  καίρια  την αγοραστική δύναμη του επισκέπτη της Ανθοκομικής Έκθεσης, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό σημάδι. Τα φυτά και τα λουλούδια, στο σύνολο τους, είναι πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με άλλες καταναλωτικές ανάγκες του οικογενειακού προϋπολογισμού και επιπρόσθετα δίνουν χρώμα και άρωμα στο χώρο που ο Έλληνας καταναλώνει πλέον τον περισσότερο χρόνο του, λειτουργώντας και ψυχοθεραπευτικά.

Έχουν συντελεστεί  κινήσεις προσαρμογής ανάλογης με την οικονομική κρίση. Τα φυτά, που διατίθενται προς πώληση από τους  ανθοπαραγωγούς , έχουν σταθερές τιμές τα τελευταία 5 χρόνια και μάλιστα φέτος ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να τα βρει σε ακόμα καλύτερες, πολύ φθηνές τιμές και με ποικιλία για όλα τα βαλάντια. Επίσης, φέτος, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα  να απολαύσει την βόλτα του παρακολουθώντας πληθώρα αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών ομιλιών και επιμορφωτικών γενικότερα δρώμενων.

Στόχος των διοργανωτών αυτή την χρονιά υπήρξε αρχικά ο επαναπροσδιορισμός του «προϊόντος» που σημαίνει ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (rebranding).
O πρώτος βασικός άξονας προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο εμπλουτισμός της με δράσεις και εκδηλώσεις σε τομείς που έχουν να κάνουν με το ΕΥΖΗΝ.

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ / ΕΥΕΞΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΠΑΙΔΙΑ / ΝΕΟΙ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο δεύτερος είναι η ενίσχυση του κοινωνικού της προφίλ. Ο τρίτος είναι οι συνεργασίες με αξιόπιστους και αναγνωρίσιμους φορείς στον τομέα του περιβάλλοντος , και της οικολογίας γενικότερα. Τέλος επιδιώκεται η συμμετοχή αξιόπιστων και αναγνωρισμένων ανθοπαραγωγών.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών επελέγη μία στρατηγική διαφοροποίησης σε νευραλγικά σημεία όπως το rebranding, η διαφήμιση, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και η ένταξη εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε επισκεπτόμενα σχολεία.

Οι ενέργειες που προσεκτικά επελέγησαν προκειμένου να υλοποιηθεί η στρατηγική για την επίτευξη των στόχων ήταν για την αύξηση των εισιτηρίων, το προσωπικό, την δρομολόγηση διαδικασιών ή την καταγραφή κενών σε διαδικασίες, την διαχείριση έκτακτων περιστατικών, την διαρρύθμιση των περιπτέρων των παραγωγών, των εμπόρων, την συμμετοχή μη κερδοσκοπικών φορέων, την συμμετοχή χορηγών, την συμμετοχή χορηγών επικοινωνίας, τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η αξιολόγηση όλων των διαδικασιών και της διοργάνωσης της έκθεσης ανατέθηκε σε ανεξάρτητο ιδιώτη φορέα (ICAP) ο οποίος κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα και βοηθητικά για την κατεύθυνση του θεσμού συμπεράσματα, ενδεικτικά:


Στόχος της Ανθοκομικής  Έκθεσης Κηφισιάς για το μέλλον είναι ο θεσμός να πιάσει τον σφυγμό της τάσης της κοινωνίας. Να ολοκληρωθεί η μετάβαση της Ανθοκομικής Έκθεσης σε ένα Φεστιβάλ Κηποτεχνίας, Αστικού Πρασίνου, Περιβάλλοντος, Επιχειρηματικότητας, Τουρισμού και Πολιτισμού. Να αναβαθμιστεί ο θεσμός της Ανθοκομικής Έκθεσης από μία περιορισμένη και συγκεκριμένη εκδήλωση είκοσι ημερών σε έναν θεσμό κυρίαρχης  υπερτοπικής σημασίας και προτεραιότητας για τον Δήμο Κηφισιάς με δραστηριότητες κοινωνικής ευθύνης, σε παραγωγικούς τομείς καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, ο Δήμος και οι θεσμοί του δεν μπορούν να παρακολουθούν αμέτοχοι τις εξελίξεις, αλλά να συμβάλουν στην διαμόρφωσή τους.