3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

26/11/2017 - 12:15

3ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

 ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

24 – 25 – 26   ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Για 3η συνεχή χρονιά το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκυμαντέρ του Δήμου μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος», από την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

17:00

 «Σινέ Θησείον» της  Μαρίας Ντούζα  (52΄)

Το Σινέ Θησείο είναι ένα ντοκυμαντέρ για τον ομώνυμο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας, ο οποίος, αν και βρίσκεται στην υπερτουριστική περιοχή κοντά στην Ακρόπολη, αρνείται πεισματικά να ενταχθεί στο παρόν, μένοντας ουσιαστικά εκτός χρόνου. Αυτό που νιώθει κανείς εδώ, δεν είναι νοσταλγία για το παρελθόν ή θαυμασμό για τις αρχαιότητες, αλλά μια σπλαχνική αίσθηση της ενέργειας που ρέει μέσα στο χρόνο και συνδέει τις ζωές μας με τις ιστορίες που βλέπουμε, το παρελθόν με το παρόν, τον κινηματογράφο με τη ζωή.

Συζήτηση

18:30

«Ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου  ( 81΄)

     ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ-  15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, με τη γυναίκα του Σοφία, από τη δεκαετία του 1980  κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μία φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Το ντοκυμαντέρ παρακολουθεί το  ταξίδι τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου το οποίο μεταμορφώνεται σε ένα συναρπαστικό όσο και συγκινητικό οδοιπορικό σε μιαν άγνωστη πλευρά της Ελλάδας.

Συζήτηση

20:30

«Όλυμπος: Τέσσερα μονοπάτια για να φτάσεις τους θεούς»

  του  Νίκου Ντουρλιού  ( 93΄)

Ένα ντοκυμαντέρ για το εθνικό πάρκο του Ολύμπου και τις τέσσερις πιο δημοφιλείς διαδρομές για να φτάσει κανείς στο οροπέδιο των Μουσών και την κορυφή Μύτικας. Στις τέσσερις αυτές διαδρομές θα μας οδηγήσουν διαφορετικοί ορειβάτες κάθε φορά. Ελάτε μαζί μας, να γνωρίσουμε την κατοικία των θεών και τους ανθρώπους που αγάπησαν το μαγικό αυτό βουνό.

Συζήτηση

ΣΑΒΒΑΤΟ 25  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

17:00

«Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947» του  Κώστα  Νταντινάκη (66΄)

     Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο Εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απάγουν δολίως από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαο Αποστολάκη και αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου. Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Τα γεγονότα μαρτυρούν επιζώντες της περιόδου, με προεξάρχουσα την κόρη του Αποστολάκη, Ισμήνη.

Συζήτηση

18:30

«Vive la fuite» της Εύης  Καραμπάτσου (74΄)

     «Vive la fuite!» ήταν το μότο ζωής του Αλέξη Ακριθάκη, του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος πέρασε την πιο γόνιμη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας στο Βερολίνο. Ένας ρομαντικός, αντισυμβατικός ζωγράφος, ένας ονειροπόλος με ανεπιτήδευτη παιδικότητα, μια παρορμητική προσωπικότητα που ταυτίστηκε με το μύθο του «κολασμένου» καλλιτέχνη με τον πιο ταπεινό και βιωματικό τρόπο.

Συζήτηση

20:30

 «Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου  (86΄)

     ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ -  19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μια ορχήστρα αποτελείται από μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μια φωνή. Σωστά; Λάθος! Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από πέντε φωνές που κάνουν τα πάντα. Πέντε γυναίκες. Πέντε ζωές. Που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική. Mια μουσική με γυναικεία ταυτότητα. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες. Θα τα καταφέρουν;

Συζήτηση

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

17:00

«Πού είσαι Σινγκάλ;» του  Άγγελου Ράλλη  (103΄)

    Ειδική ΜΝΕΙΑ Κριτικής Επιτροπής -  19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

          Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Συζήτηση

 

19:00

«Η μεγάλη ουτοπία» του Φώτου Λαμπρινού  (90΄)

1917-2017: Ένας αιώνας από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Το μεγάλο όραμα που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη, γέννησε μεγάλες ελπίδες, όνειρα, οράματα και μαζί εξεγέρσεις, πολέμους, καταστροφές, που σημάδεψαν ανεξίτηλα ολόκληρο τον εικοστό αιώνα. Έναν αιώνα που έζησε τη μεγαλύτερη ουτοπία που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Η ταινία αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) αυτού του οράματος στη χώρα που γεννήθηκε, τη Σοβιετική Ένωση, ανατρέποντας πολλά από τα μέχρι σήμερα γνωστά στερεότυπα.

Συζήτηση

 

20:30

«Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου» του Τίμωνος  Κουλμάση

 (88΄)

Με φόντο τη Γερμανική κατοχή, η ταινία αυτή αφηγείται την ιστορία ενός έρωτα, του πατέρα μου, βοηθού καθηγητή στο μυστηριώδες Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο της Αθήνας –που ενώ λειτουργούσε με γερμανική χρηματοδότηση, στην πραγματικότητα ήταν καταφύγιο αντιστασιακών φοιτητών– και της Νέλλης, νεαρής φοιτήτριας στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σκιαγραφεί επίσης τη μορφή του φίλου τους, Ρούντολφ Φάρνερ, ιδρυτή του Ινστιτούτου, ενός απ’ τους ελάχιστους συντρόφους του Κλάους φον Στάουφενμπεργκ  στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου 1944, που επιβίωσε μετά την καταστολή που ακολούθησε.
Συζήτηση

ΕΙΣΟΔΟΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διοργάνωση -Συντονισμός συζητήσεων: Αννέτα Μολύβα

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

«Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος»

(Διονύσου & Μυρσίνης – ΚΗΦΙΣΙΑ )

τηλ. επικ:  2132007204, 205, 207