Σημαντική η ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση του Δήμου μέσω του προγράμματος SPARCS: "Ελάτε να σχεδιάσουμε την Πόλη μας"

Σημαντική η ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση του Δήμου Κηφισιάς μέσω του προγράμματος SPARCS: "Ελάτε να σχεδιάσουμε την Πόλη μας" που αποτελεί το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος SPARCS –HORIZON 2020, προκειμένου να βρούμε λύσεις και να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου υλοποιήθηκαν 2 τηλεδιασκέψεις στα πλαίσια του προγράμματος SPARCS, με την ομάδα εργασίας του προγράμματος από τον Δήμο Κηφισιάς, η πρώτη με συμμετέχοντες τους πολίτες και η δεύτερη με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα “Ελάτε να σχεδιάσουμε την Πόλη μας -City Vision 2050”.

H ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και οι πολίτες και οι Σύμβουλοι διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους με τη παρουσία τους στη τηλεδιάσκεψη αλλά και αποστέλλοντας τις ιδέες τους με email ή επικοινωνώντας τις τηλεφωνικά.

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του προγράμματος SPARCS και τους στρατηγικούς πυλώνες πάνω στους οποίους εφαρμόζονται ήδη κάποιες καινοτόμες διαδικασίες από το Δήμο και στη συνέχεια, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, σεβασμού και διάθεσης για συνεισφορά στο έργο του Δήμου, αναφέρθηκαν στις προτάσεις τους έχοντας ως γνώμονα την δική τους εμπειρία ως Δημότες.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στη δημιουργία – επέκτασης πρόσβασης σε πεζοδρόμια και τοπική συγκοινωνία για ΑΜΕΑ, επέκταση των δράσεων και σε περιοχές του Δήμου εκτός κέντρου, δημιουργία εργαστηρίων incubators (θερμοκοιτίδες) για την προσέλκυση και απασχόληση των νέων του Δήμου, δημιουργία portal για άμεση ενημέρωση των πολιτών για ότι δράσεις υπάρχουν στο Δήμο, ενίσχυση με δομές όπως πιλοτικά κέντρα υγείας με εξ’αποστάσεως υποστήριξη του κοινού, δημιουργία οικολογικών μεθόδων για αλληλεπίδραση των δημοτών στην παραγωγή ενέργειας.

Όλες οι προαναφερόμενες παρατηρήσεις και προτάσεις θα συμπεριληφθούν στο City Vision Workshop που θα πραγματοποιηθεί στις 2 & 3/11/2020 κατά τη διάρκεια του οποίου θα σχεδιάσουμε το City Vision που θα καθορίσει τις δράσεις του προγράμματος.

Η ομάδα του Δήμου αποτελείται από τους:

Σταύρος Ζαπάντης , Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου & Υπεύθυνος Προγράμματος SPARCS

Άρτεμις Γιαβάσογλου, Project Manager SPARCS

Κατερίνα Νικολάου , Υπ. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας SPARCS

Η συγκεκριμένη δράση είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο με τη δημιουργία του «City Vision 2050» του Δήμου Κηφισιάς, δηλαδή το όραμα της πόλης. Το “City Vision 2050” αποτελεί το ένα σημαντικό βήμα για το 5ετές πρόγραμμα SPARCS που έχει σκοπό να την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων με μηδενικούς ρίπους άνθρακα, με δράσεις στους τομείς της αστικής ανάπλασης, της εξοικονόμησης ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της έξυπνης πόλης, της βιώσιμης κινητικότητας κλπ.

Το πρόγραμμα SPARCS είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Horizon2020) και η Κηφισιά είναι μια από τις 7 πόλεις στην Ευρώπη που έχουν επιλεχθεί από τη Commission για να συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τα αποτελέσματα, οι προτάσεις και οι δράσεις των 7 πόλεων του προγράμματος SPARCS θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σχεδιασμό της Ευρώπης, στους ανωτέρω τομείς, με χρονικό ορίζοντα το 2050.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SPARCS θα βρείτε στο www.sparcs.info

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Δήμου για το πρόγραμμα SPARCS στο sparcs@kifissia.gr