Παράδοση στον Δήμο Κηφισιάς

    21ο ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  και «2ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ-Η ΚΗΦΙΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ».

       Ο Δήμος Κηφισιάς και ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος,καθώς και  το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς διοργάνωσαν για άλλη μία χρονιά με εξαιρετική επιτυχία,

 την καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση «Σεργιάνι στην Παράδοση», τιμώντας τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου μας και την παράδοση του τόπου μας.

Το «Σεργιάνι στην Παράδοση» πραγματοποιήθηκε σε δύο ημέρες στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου & Μυρσίνης) υπό την επιμέλεια  της Στέλλας Κονιτοπούλου, υπεύθυνης Χορευτικών του Δήμου.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το «ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», στο οποίο συμμετείχαν τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς σε διδασκαλία Δέσποινας Σκέρλου και Κατερίνας Τσιάμα .

Η δεύτερη ημέρα, Κυριακή 25 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το «2ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ», ξεκινώντας με τον χορευτικό όμιλο Νέας Ερυθραίας με χοροδιδάσκαλο τον κ. Θοδωρή Κοντάρα, και κατόπιν με τα φιλοξενούμενα χορευτικά και έκλεισε με το Επίλεκτο Χορευτικό Τμήμα Κηφισιάς με χοροδιδάσκαλο την κα Δέσποινα Σκέρλου. Συμμετείχαν αναλυτικά τα ακόλουθα χορευτικά συγκροτήματα:

1) Χορευτικός Όμιλος Νέας Ερυθραίας

Χοροδιδάσκαλος: Θοδωρής Κοντάρας

2) Λαϊκό Μουσικοχορευτικό Εργαστήρι Πάτρας

Χοροδιδάσκαλος: Παναγιώτης Χαλκιόπουλος

3) Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων

Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Κοντογιάννης

4) Χορευτική Ομάδα «Χορο-Αχλιστός»

Χοροδιδάσκαλος: Μαρία Κλουβάτου

5) Χορευτικός Όμιλος «Χοροέκφραση»

Χοροδιδάσκαλος: Ιωακείμ Καριπίδης

6) Επίλεκτο Χορευτικό Τμήμα Κηφισιάς 

Χοροδιδάσκαλος: Δέσποινα Σκέρλου

Το συγκρότημα «Πεντάηχον» συνόδευσε και τις δύο ημέρες τα χορευτικά συγκροτήματα με τις μουσικές του.
Μέλη συγκροτήματος:
Αγγελική Παρδάλη: Σαντούρι, Φωνή
Χάρης Λύγκος: Βιολί, Φωνή
Πάνος Σκουτέρης: Πνευστά, Φωνή
Παναγιώτης Σταθάκης: Λαούτο, Φωνή
Κώστας Καραμέσιος: Κρουστά
Κρητική Λύρα: Γιάννης Κακουδάκης

Στο τέλος της βραδιάς δόθηκαν αναμνηστικά στους υπεύθυνους των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Παρουσιάστρια των εκδηλώσεων ήταν η σκηνοθέτις της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Κηφισιάς, Κική Αυγουστάτου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις, όμως μας έστειλε χαιρετισμούς και τις δύο ημέρες, οι οποίοι διαβάστηκαν στο κοινό.

Συγκεκριμένα το Σάββατο ο Δήμαρχος είπε τα εξής:

«Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Κυρίες και Κύριοι,

Μία μυρωδάτη ανθοδέσμη, από το περιβόλι της Ελληνικής παράδοσής μας, προσφέρει ο Δήμος μας σε όλους σας αυτό το διήμερο.

Πιστοί και συνεπείς στον θεσμό αυτό, αλλά και στο καθήκον μας, όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά και να οδηγήσουμε ακόμα περισσότερους και κάθε ηλικίας συμπατριώτες μας στην γνωριμία με την μουσικοχορευτική παράδοσή μας.

Είμαστε υπερήφανοι για τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου μας, όλες και όλους τους χορευτές τους και φυσικά τις δασκάλες, κα Δέσποινα Σκέρλου και κα Κατερίνα Τσιάμα.

Με στόχο τη συνεχή βελτίωση των τμημάτων αλλά και την ικανοποίηση των μελών τους, συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία μας με υπεύθυνη των τμημάτων την πρέσβειρα της παράδοσης, κα Στέλλα Κονιτοπούλου. Όλα υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας».

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους και την Διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού μας.

Οι χοροί μας, κάνουν σίγουρα τη ζωή πιο ευχάριστη. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους από όπου κι αν βρισκόμαστε.»

Ενώ την Κυριακή, στο 2ο Αντάμωμα τα λόγια του ήταν:

«Με χαρά, ο Δήμος μας φιλοξενεί απόψε, για δεύτερη ημέρα του Σεργιανιού στην Παράδοση, το Αντάμωμα Χορευτικών Ομάδων από διαφορετικές περιοχές.

Ανταμώνουμε όλοι απόψε ξανά, να γευτούμε την αιώνια τροφή και ύδωρ των Ελλήνων: την παράδοσή μας.

Αξίζει ο έπαινος σε όλες και όλους τους χορευτές, τους δασκάλους, τους συνοδούς, από τη Νέα Ερυθραία, την Πάτρα, τα Καλύβια Αττικής, τη Νάξο, την Αργυρούπολη και φυσικά την Κηφισιά.

Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας, για να μείνει παντοτινά ζωντανή και απολύτως ενεργή η κοινή μας κληρονομιά. Σας ευχαριστώ όλους και την Διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού μας.

Οι χοροί μας, κάνουν σίγουρα τη ζωή πιο ευχάριστη. Ας ακολουθήσουμε τα βήματά τους από όπου κι αν βρισκόμαστε. Η παράδοση μας καλεί. Όσο εκείνη υπάρχει, θα υπάρχει Ελλάδα!!!»

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς Νικήτας Κόκκαλης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Μιχάλης Καυγαλάκης, η Πρόεδρος του «Μενάνδρου» Πόλυ Αστερίου, η Πρόεδρος της Ανθοκομικής του Δήμου Κηφισιάς και εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος των παιδικών σταθμών της Νέας Ερυθραίας, η Πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κηφισιάς Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα και Γιώργος Σκορδίλης.

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη.