ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΗ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ υλοποίησε την εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα παρεμβάσεις στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς και του Λυκείου Νέας Ερυθραίας.

Αναλυτικότερα στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα τμήματα της  Γ΄ τάξης παρεμβάσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων  και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν με εγκυρότητα και συμμετοχικό τρόπο για τους λόγους που μπορεί ένας νέος να εξαρτηθεί, αλλά  και πως μπορεί να κινητοποιηθεί για να αναλάβει προσωπική δράση προκειμένου να προλάβει και να αντιμετωπίσει τα θέματα των εξαρτήσεων.

Στις παρεμβάσεις συμμετείχε όλη η επιστημονική ομάδα του Κ.Π «Προνόη» και πιο συγκεκριμένα: η κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας MSc- Ψυχοθεραπεύτρια - Επιστημονικά Υπεύθυνη, η κα Διονυσία Γιαννοπούλου,  Κοινωνική Λειτουργός - Ψυχοθεραπεύτρια - Αν.Επιστημονικά Υπεύθυνη , η κα Αρχοντούλα Αλεξάκη- Αναστασοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια και η κα Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός-Ψυχοθεραπεύτρια.

Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας του Υπουργείου Παιδείας, ενός νέου θεσμού, που παρέχει την ευκαιρία στους μαθητές μέσα σε  μια εβδομάδα, μεταξύ των μηνών Απριλίου και Μαΐου, να μην παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά να ενημερωθούν από τους εκπαιδευτικούς τους, σε συνεργασία με εγκεκριμένους φορείς για προγράμματα πρόληψης  των εξαρτήσεων, υγιεινής διατροφής και έμφυλης ταυτότητας. Ανάλογες δράσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα  από το Κ.Π «Προνόη» και για  άλλα  σχολεία της περιοχής μας.

Στο Λύκειο Νέας Ερυθραίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε όλους τους μαθητές της Α΄ τάξης το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ¨Tob-g¨ (http://tob-g.eu/). Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων για θέματα πρόληψης καθώς και την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών για την διακοπή του καπνίσματος σε εφήβους. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Την ευθύνη της υλοποίησης του  παραπάνω  προγράμματος έχουν  : η  κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας MSc- Ψυχοθεραπεύτρια - Επιστημονικά Υπεύθυνη και  η κα Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχοθεραπεύτρια.

 Τα μέλη και η  πρόεδρος του Δ.Σ του Κ.Π «Προνόη»,   κα Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη, Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους διευθυντές και ειδικότερα τον κ. Αντωνόπουλο, διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς και τον κ. Καρατζαφέρη, διευθυντή του Λυκείου Νέας Ερυθραίας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των  παραπάνω σχολείων  που εμπιστεύτηκαν το Κέντρο, με αποτέλεσμα μόνο μέσα σε μια εβδομάδα να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι  από 200 μαθητές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π «Προνόη» εύχονται σε όλους τους συνανθρώπους  μας το άγιο Φως της Ανάστασης να φωτίσει τις ψυχές  και να  λυτρώσει τις ζωές τους από κάθε πόνο και δυστυχία.