ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις – φόρος τιμής – στους ήρωες του 1821 που έπεσαν για την ελευθερία.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Κηφισιάς ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Ερυθραία. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων.

Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς. Μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία του Δήμου, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι καθώς και ομάδες εθελοντών  καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, για να τους παρακολουθήσει. Τελετάρχης της παρέλασης, η 19χρονη αριστούχος του 1ου Λυκείου Κηφισιάς και πρωτοετής φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών, Ευφροσύνη Γκέρτσου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας αναφέρθηκε στους αγωνιστές της Επανάστασής του 1821 και τα επιτεύγματα τους τα οποία όπως υπογράμμισε, πρέπει μας εμπνέουν, να μας εμψυχώνουν και να μας διδάσκουν ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με εφόδια τη γνώση, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.

«Τις αξίες αυτές καλούμαστε να υπηρετήσουμε και να δικαιώσουμε φέρνοντάς τες στο δικό μας παρόν. Ορθώνοντας ανάστημα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας και η κάθε μια, παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη καθημερινότητα. Έχουμε χρέος στη δημιουργία. Χρέος στην επόμενη γενιά, στο περιβάλλον, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στην πρόοδο, στην εθνική μας ιστορία και στην λευτεριά. Και η ελευθερία πάντα, σε κάθε εποχή και σε κάθε της έκφανση, «θέλει αρετήν και τόλμην», όπως έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος» τόνισε, ο δήμαρχος Κηφισιάς.

Μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησε παράσταση του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Κηφισιάς και του Χορευτικού Τμήματος της Ένωσης Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Χρόνια πολλά Ελλάδα

Ελληνίδες και Έλληνες! Χρόνια πολλά! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Σήμερα γιορτάζουμε τον αγώνα των προγόνων μας για την Λευτεριά… που τεκμηρίωσε τη συνέχεια της βαθιάς ιστορίας του Ελληνισμού.

Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια από τη στιγμή που μια ιδέα, ένα όραμα, ενέπνευσε χιλιάδες ήρωες να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

203 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.

203 χρόνια από το «Ελευθερία ή Θάνατος».

Η σημερινή ημέρα αποτελεί μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και ωδή στα ιδανικά, στις ανθρωπιστικές αξίες, στη δικαιοσύνη, στην ομόνοια, στην προσήλωση σε έναν κοινό σκοπό και στην ελπίδα.

Σήμερα όμως γιορτάζουμε και τη συνέχεια της βαθιάς ιστορίας του Ελληνισμού.

Το 1453 η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη, μετά από στενή πολιορκία έπεσε στα χέρια των Οθωμανών

Σε μια εποχή που η Δυτική Ευρώπη προχωρούσε με άλματα στη διαμόρφωση νέων θεσμών, και μέσα από το πνεύμα της Αναγέννησης, άνθιζαν οι τέχνες, ο πολιτισμός, η οικονομία και η τεχνολογία… ο Ελληνισμός αγωνιζόταν για την επιβίωσή του.

Οι υλικές καταστροφές, το παιδομάζωμα και οι ποικίλες πιέσεις δεν ήταν – όμως - ικανές να κάμψουν το φρόνημά μας.

Η συσπείρωση γύρω από το Πατριαρχείο, ιδιαίτερα τους 3 πρώτους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας, η οργάνωση σε κοινότητες αργότερα, η δράση των κλεφτών, η ανάπτυξη της παιδείας, διατήρησαν άσβεστη την ελπίδα μας.

Το σκοτάδι των χρόνων της Άλωσης διαδέχθηκε σιγά σιγά το φως που ερχόταν από τους Έλληνες λόγιους, τα ελληνικά τυπογραφεία της Δύσης και από το φιλελεύθερο κήρυγμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Ήδη πριν από την κήρυξη της Επανάστασης, οι αξίες και τα ιδανικά της είχαν φτάσει σε όλη την Ευρώπη. Τόσο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όσο και στη συνείδηση των πολιτών. Οι Έλληνες της Διασποράς έκαναν ένα θαύμα, δημιούργησαν ένα κίνημα φιλελληνισμού που στήριξε ηθικά, οικονομικά και ουσιαστικά την Επανάσταση.

Σε διεθνές επίπεδο, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο των μεγάλων εθνικών επαναστάσεων του 18ου και του 19ου αιώνα.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Η πορεία προς την Απελευθέρωση δεν είχε γεωγραφικά όρια. Και αυτό την κατέστησε ακόμη πιο σημαντική.

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, συνέδραμαν οικονομικά και υλικά και άλλοι έδωσαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ νόημα στο στίχο του Σολωμού «Όποιος πεθαίνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει». Ο αγώνας ήταν οικουμενικός, ήταν καθολικός, ήταν ολοκληρωτικός. Ήταν έργο όλων των Ελλήνων.

Οι Έλληνες εμπνεύστηκαν από επαναστάσεις όπως η Αμερικανική και η Γαλλική και με την θυσία τους έγιναν παράδειγμα και πρότυπο για δεκάδες έθνη να  αποτινάξουν τους ζυγούς και να διεκδικήσουν την ελευθέρια τους. Γι’ αυτό και η επανάσταση μας, αποτελεί ένα ορόσημο με διεθνή εμβέλεια, που συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.

Η σημερινή επέτειος αποτελεί την καλύτερη αφορμή να μνημονεύουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας με ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Το παράδειγμά τους μάς διδάσκει ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά, με εφόδια τη γνώση, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.

Τις αξίες αυτές καλούμαστε να υπηρετήσουμε και να δικαιώσουμε φέρνοντάς τες στο δικό μας παρόν.

Ορθώνοντας ανάστημα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας και η κάθε μια, παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Έχουμε χρέος στη δημιουργία. Χρέος στην επόμενη γενιά, στο περιβάλλον, στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στην πρόοδο, στην εθνική μας ιστορία και στην λευτεριά.

Και η ελευθερία πάντα, σε κάθε εποχή και σε κάθε της έκφανση, «θέλει αρετήν και τόλμην», όπως έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σε καιρούς δύσκολους όπως Σήμερα, το σταθερό πέρασμα από τα μονοπάτια της ιστορίας -επιβάλλεται- για μας τους Έλληνες, τους απογόνους των ηρώων και των μαρτύρων, που το αίμα τους, κυλά στις φλέβες μας.

Τη σημερινή ημέρα ας φωνάξουμε Χαίρε, ω χαίρε λευτεριά.

Ζήτω η Ελλάδα !

Ζήτω το Έθνος!

Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt