ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Κανένα Ν.Π.Δ.Δ. δεν διατηρήθηκε στην Αττική ακόμα και μετά τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον Ν. 5056/2023 που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει τέσσερα (4) Νομικά Πρόσωπα (ΚΕΜΜΕ,  Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, Κοινωνική Μέριμνα  και  Δημήτριος  Βικέλας) τα οποία  καταργούνται από 1/1/2024 και ενσωματώνονται στον Δήμο.  Επίσης διαθέτει δύο (2) σχολικές επιτροπές που παραμένουν μέχρι και τις 30 Ioυνίου 2024, όπως ισχύει για όλους τους Δήμους της χώρας.

Για τη διατήρηση Νομικών Προσώπων του Δήμου μας κατατέθηκαν τεκμηριωμένες αιτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στις σχετικές αιτιολογήσεις υπήρχαν όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά  για  τα Νομικά Πρόσωπα στη βάση των οποίων ζητήθηκε να εξαιρεθούν. Προσκομίσθηκαν μάλιστα στοιχεία που αποδείκνυαν το εξειδικευμένο αντικείμενό τους, τη απόδοση του έργου τους και τη ευρύτερη αναγνώρισή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως:

Στο ΚΕ.Μ.Μ.Ε. της Νέας Ερυθραίας υπάρχει σπουδαίο αρχειακό υλικό για τη μελέτη και την έρευνα των 60 και πλέον ελληνικών πόλεων και χωριών της Ερυθραίας Χερσονήσου, στην Ιωνία Μ. Ασίας. Επίσης έχει εγκριθεί χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου. Μόνον τέσσερα είναι τα Δημοτικά Κέντρα Μικρασιατικού Πολιτισμού σε όλη τη χώρα. Ιστορικοί κι Εθνικοί λόγοι, συνηγορούν στη διατήρησή τους. Ο Δήμος μας, πρέπει να ενώσει τη φωνή του με τους υπόλοιπους τρεις και να διεκδικήσουν ενιαία τη διατήρησή τους.

Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς αποτελεί την πρώτη Ανθοκοµική Έκθεση που λειτούργησε στην χώρα και έχει µεγάλη αναγνωρισιµότητα, συνδεδεµένη µε την ιστορική συνέχεια του θεσµού. Επιπλέον έχει  αναπτύξει επαφές για ανταλλαγή τεχνογνωσίας µε αντίστοιχους εθνικούς και ξένους φορείς.