ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του   Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου  Κηφισιάς- ΟΚΑΝΑ ¨Προνόη¨, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και ανάπτυξης υγιών στάσεων

«BOYS & GIRLS PLUS»

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έχει ήδη εγκρίνει την υλοποίησή του στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα προηγούμενα σχολικά έτη και στη συνέχεια εγκρίθηκε και αναρτήθηκε στην πλατφόρμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Τι είναι το πρόγραμμα  BOYS&GIRLS PLUS 

Το πρόγραμμα Boys and Girls Plus,  που βασίζεται στην διαδικτυακή σειρά Boys and Girls,  είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων  ουσιών και των επιπτώσεων τους στον εφηβικό πληθυσμό. Απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 - 19 ετών εντός και εκτός επίσημου σχολικού πλαισίου.     

    Το πρόγραμμα  παρέχει στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές νέων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έναν σύνολο καινοτόμων   διαδικτυακών και έντυπων εργαλείων που  εμπλέκει  με  δημιουργικό τρόπο τους νέους σε ένα υγιή τρόπο ζωής και τους  ευαισθητοποιεί  στους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και γενικότερα με τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως είναι: η κακή διατροφή, η ριψοκίνδυνη  σεξουαλική συμπεριφορά, η ανεξέλεγκτη χρήση των εφαρμογών διαδικτύου κ.λπ.        

Στόχος  του Προγράμματος

 Μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές  θα αναπτύξουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν την πίεση των συνομηλίκων και να υιοθετήσουν μια ανεξάρτητη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να επιτύχουν έναν υγιή τρόπο ζωής. 

Επιμόρφωση στο Πρόγραμμα :  

Το πρόγραμμα Boys and Girls Plus μπορεί να εφαρμοστεί μόνον από καθηγητές που έχουν εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του προγράμματος, στο πλαίσιο της προαπαιτούμενης εξειδικευμένης εκπαίδευσης.  

Προαπαιτούμενα  συμμετοχής εκπαιδευτικών στην  επιμόρφωση :  

Προϋπόθεση συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση είναι η δέσμευση να υλοποιήσουν όλο ή μέρος του προγράμματος έως το τέλος της σχολικής χρονιάς κλιμακωτά ως εξής: κατ’ ελάχιστον εφαρμογή 3 ενοτήτων του προγράμματος των 45 λεπτών η καθεμία και σε διάστημα τριών ημερών και άνω, ή εφαρμογή 6 ενοτήτων του προγράμματος των 45 λεπτών η καθεμία και σε διάστημα έξι ημερών και άνω, ή πλήρης εφαρμογή των 6 ενοτήτων του προγράμματος των 135 λεπτών η καθεμία και σε διάστημα έξι ημερών και άνω.

Ημερομηνίες και ώρες  υλοποίησης  δια ζώσης επιμόρφωσης: το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10.30-16.30μμ, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ ¨Προνόη¨  και είναι υποχρεωτική η παρουσία όλων. 

Από 20/11/2023 έως 15/12/2023 ασύγχρονης επιμόρφωσης, maximum  20 συνολικά ώρες (εξαρτάται από το ρυθμό μελέτης), όπου παρέχεται η δυνατότητα επεξεργασίας και ανάγνωσης της μεθοδολογίας του υλικού σε ώρες που διευκολύνουν τους συμμετέχοντες, στον προσωπικό τους χρόνο. Στην ασύγχρονη επιμόρφωση θα παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ή δια ζώσης υποστήριξης σε οποίον/α το επιθυμεί για την αναλυτικότερη κατανόηση του προγράμματος.

Με την υλοποίηση της  σύγχρονης επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν άμεσα το πρόγραμμα στους μαθητές.

Οι επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης θα λάβουν συνολική βεβαίωση παρακολούθησης 26 ωρών.

 Η συμμετοχή είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση και θα προηγηθούν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Κηφισιάς  (λόγω εντοπιότητας του Κέντρου).

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα ακολουθήσουν δωρεάν προαιρετικές ομάδες συμβουλευτικής υποστήριξης των εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα zoom του Κέντρου Πρόληψης  «ΠΡΟΝΟΗ» ή στο χώρο του Κέντρου, με αντικείμενο την υποστήριξή τους στον εκπαιδευτικό ρόλο, στην εφαρμογή  του προγράμματος στους μαθητές, καθώς και στην επιμόρφωση σε άλλα προγράμματα αγωγής υγείας και  ενδιαφέρουσες θεματικές για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι ημερομηνίες και οι ώρες θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στην ομάδα είναι τα 25 άτομα.

 Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 10/11/2023, στον σύνδεσμο: 

https://forms.gle/Cn9BiVS9Ci6y9iJr9

Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν στα προσωπικά τους e-mails, τουλάχιστον δυο ημέρες  πριν την υλοποίηση του δια ζώσης σεμιναρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με τις: κα Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργό MEd-Ψυχοθεραπεύτρια - Συντονίστρια του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου για  τους εκπαιδευτικούς και μέλος της ελληνικής ομάδας Boys & Girls  και την  κα Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας MSc-Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια του Προγράμματος για την Ελλάδα (τηλ. επικοινωνίας: 2108082673 & email: vasoalexaki@pronoi.org.gr).