Ελεύθερο Πανεπιστήμιο | Ψηφιακή Βιβλιοθήκη | Θέμα: « Ζωή Ν. Δραγούμη - Αρτύρ ντε Γκομπινώ. Δύο πλειάδες στον ελληνικό ουρανό »

H ΜΑΡΙΑ Γ. ΜΕΝΕΓΑΚΗ, Οµότιµη Καθηγήτρια Ιστορίας Γαλλικού Πολιτισμού ΕΚΠΑ, με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου ιστορικού βιβλίου της, παρουσίασε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς την διάλεξη με τίτλο:

« Ζωή Ν. Δραγούμη - Αρτύρ ντε Γκομπινώ. Δύο πλειάδες στον ελληνικό ουρανό »

 

Η Ναταλία Μ. Δραγούμη, ηθοποιός, διάβασε αποσπάσματα του ομώνυμου ιστορικού βιβλίου.

Λίγα λόγια για το θέμα από την κ. Μενεγάκη:

"Αντικρούονται εδώ οι μακροχρόνιες προκαταλήψεις για τον διπλωμάτη, συγγραφέα και καλλιτέχνη Αρτύρ ντε Γκομπινώ και αναδεικνύονται, με βάση το λογοτεχνικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό του έργο, καθώς και την ιδιωτική του αλληλογραφία, οι ευαισθησίες του για το φυσικό περιβάλλον και για την ισότητα των δύο φύλων καθώς και η απέραντη αγάπη του για την Ελλάδα και τους σύγχρονους Έλληνες. Σκιαγραφείται επίσης η κοινωνική δραστηριότητα και η καλλιτεχνική δημιουργία μιας αξιόλογης και λησμονημένης μέχρι σήμερα Ελληνίδας του 19ου αιώνα, της Ζωής Ν. Δραγούμη. Τις δύο αυτές εκλεκτές φυσιογνωμίες συνέδεσαν βαθιές πνευματικές συγγένειες και ένας μεγάλος πλατωνικός έρωτας".

Το ομώνυμο ιστορικό βιβλίο της κ. Μαρίας Γ. Μενεγάκη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις: "Ινστιτούτο του βιβλίου - Καρδαμίτσα", Αθήνα 2022.

 

https://youtu.be/b3H41BMjp_Q

 

Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) σας υπενθυμίζουμε και την προηγούμενη διάλεξη της κ. Μενεγάκη, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς:

« Παναγιώτης Σοφιανόπουλος: Ένας λησµονηµένος σκαπανέας του Φεµινισµού στην Ελλάδα »

https://youtu.be/wLyWg5hmje8