6 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΕΜΜΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα του 6ο Επιστημονικού Συμποσίου του ΚΕΜΜΕ του Δήμου Κηφισιάς με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την ενότητα Δεκέμβριος 1920- Αύγουστος 1922 και συντονίστρια του πάνελ τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου, στο Domotel Kastri.

Στη συγκεκριμένη ενότητα ομιλητές είναι :

Πιέρρος Τζανετάκος- Προσλήψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Κοινωνία και αντιπολιτευτικός λόγος πριν και μετά τις εκλογές του 1920

Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Πιέρρος Τζανετάκος, χαρακτηρίζοντας «δαιδαλώδες εγχείρημα» την υλοποίηση της «Μεγάλης Ιδέας», αναφέρθηκε στην πρόσληψη της Μικρασιατικής Εκστρατείας από το Ελλαδικό κοινωνικοπολιτικό σύστημα, τον εγχώριο Τύπο, αλλά και για τη ρητορική της αντιπολίτευσης πριν και μετά τις εκλογές του 1920.

Θάνος Βερέμης -H κατάρρευση του Μετώπου του 1922     

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ και Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ Θάνος Βερέμης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι πολλαπλές εκφάνσεις των «εθνικισμών» Ελλάδας και Τουρκίας, οι βλέψεις των Μεγάλων Δυνάμεων και οι στρατηγικές κινήσεις εκατέρωθεν επηρέασαν την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στην κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου.

Κώστας Παπαδημητρίου -Ελληνική στρατηγική εναντίον κεμαλικής

Τη σημασία της πολιτικής και στρατιωτικής βούλησης ανέδειξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στρατιωτικός αναλυτής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, παραθέτοντας με δεδομένα τις στρατηγικές κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου.

ΕΝΟΤΗΤΑ Β2 Μετά την Καταστροφή

Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής ∆ιπλωματίας και ∆ιεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

"Συνθήκη των Σεβρών. Από πού πάνε για την Κόκκινη Μηλιά;Στρατηγικές αδυναμίες της «Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών»"

Στην «εύθραυστη» Συνθήκη των Σεβρών και στις αδυναμίες εδραίωσης μιας Ελλάδας των «δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών» αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης  Κλάψης,.

Θανάσης ∆ιαμαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Παντείου Πανεπιστημίου

Η δίκη των έξη

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του Συμποσίου συνεχίστηκαν με τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου Θανάση Διαμαντόπουλο, ο οποίος επιχείρησε έναν «επιμερισμό» πολιτικών και ιστορικών ευθυνών για την αποτυχία της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αλλά και για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη «Δίκη των 6», που ακολούθησε και διχάζει τους ιστορικούς έως σήμερα.

Σωτήρης Ριζάς, ∆ιευθυντής Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Ρεαλισμός ή ουτοπία; ∆ιλήμματα Υψηλής Στρατηγικής. Βενιζέλος, Μεταξάς

Τα πιθανά σενάρια επιτυχίας ή αποτυχίας επιβολής της Συνθήκης των Σεβρών, το ιστορικό δίλημμα «επέκταση ή απαγκίστρωση με ευνοϊκούς όρους», αλλά και τη διαφορά αντίληψης του «Οράματος της Ιωνίας»  μεταξύ Ε. Βενιζέλου και Ι. Μεταξά ανέδειξε ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρης Ριζάς.

Γιάννης Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής και κάτοχος έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία

Το κριτήριο της θρησκείας στην Συμφωνία Ανταλλαγής των Πληθυσμών

Ο προσκεκλημένος Αναπληρωτής Καθηγητής και κάτοχος έδρας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ της Τουρκίας, Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης επικεντρώθηκε στις θρησκευτικές προεκτάσεις της Συμφωνίας Ανταλλαγής των Πληθυσμών του 1923.

Λένα ∆ιβάνη, Συγγραφέας

Πώς πέρασε μέσα από το έργο και τη ζωή της ∆ιδώς Σωτηρίου η ιστορία της Μικρασιατικής εκστρατείας και τα αίτια της τελικής καταστροφής. Ένας φόρος τιμής στην εθνική θεραπεύτρια του μικρασιατικού τραύματος

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη μετέφερε το τεταμένο κλίμα της εποχής, τον φόβο της επερχόμενης Καταστροφής, καθώς και την υποδοχή των Μικρασιατών προσφύγων στη μητροπολιτική Ελλάδα μέσα από τις μνήμες της 11χρονης τότε Διδώς Σωτηρίου.

Cengiz Aktar, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης

30 years of ethno-religious cleansing (1894-1924); Erased memory and retributive justice

Με την έκκληση τέτοιου είδους επιστημονικά συνέδρια να γίνονται και στην Τουρκία, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Cengiz Aktar, έκλεισε την τελευταία ενότητα του Συμποσίου, μιλώντας για τις τουρκικές Εθνοκαθάρσεις της περιόδου 1894 – 1924, την ιστορική μνήμη και τη δικαιοσύνη που αργά ή γρήγορα αποδίδεται.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας

Tη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου της εργασίες παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ Έφη Κούτση, η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Μουστάκη και τα μέλη του Δ.Σ. του  ΚΕΜΜΕ, η Αντιπεριφεριάρχης Β. Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Παπαδόπουλος και Μανώλης Κουρμαδιάς, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δ. Βικέλας» Νίνα Βλάχου, ο Δημοτικός Σύμβουλος  Δημήτρης Ανδρεαδάκης,  o Πρόεδρος ΟΣΥ Α.Ε Βασίλης Ξυπολυτάς, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Κηφισιάς Πόλυ  Αστερίου,  κ.α.