BIG BANG ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ" ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στο Δημαρχείο Κηφισιάς, όπου η νύχτα έγινε ημέρα από την ..."εκτόξευση" πυραύλων μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Και πως αλλιώς, αφού τιμώμενος ήταν ο μοναδικός ίσως στον κόσμο επιστήμονας-ερευνητής του διαστήματος, ο Έλληνας ακαδημαϊκός-καθηγητής Δρ. Σταμάτης Κριμιζής. Τίτλος της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια"-Σταμάτης Κριμιζής με την υπογραφή του εμπνευσμένου σκηνοθέτη Γιάννη Βαμβακά.

Ο Σταμάτης Κριμιζής υπήρξε ο βασικός εμπνευστής της διαστημικής πολιτικής "καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα" που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA, η οποία τον έχει τιμήσει με το ύψιστο βραβείο της "Μετάλλιο Εξαίρετης Υπηρεσίας προς το Δημόσιο".

Επίτιμος διευθυντής της διοίκησης διαστήματος και της NASA, ο δόκτωρ Κριμιζής συνεχίζει να ζει με μια βαλίτσα στο χέρι και είναι πάντα συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Μοναδικό γεωγραφικό σημείο όπου μπορεί να τον εντοπίσει κανείς, η μικρή αγαπημένη του πατρίδα, η Χίος, όπου επιστρέφει αέναα σαν άλλος Οδυσσέας κάθε Αύγουστο.

Εκεί στον Βροντάδο Χίου, όπου έζησε τα παιδικά χρόνια, πλάθοντας όνειρα μέχρι τον ουρανό και εκτοξεύοντας μαζί με την πιτσιρικαρία του νησιού αυτοσχέδιες ρουκέτες το βράδυ κάθε Ανάστασης. "Η ζωή χωράει όσο μέλλον μπορούμε εμείς να της βάλουμε στην φαρέτρα μας" το μεγαλύτερο ίσως δίδαγμα που μας δίνει η αέναη διαδρομή του σπουδαίου επιστήμονα.

Το τέλος της προβολής επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς μαθητές από διάφορα Λύκεια της Αθήνας ύστερα από μια διάλεξή του τον ευχαρίστησαν σχηματίζοντας με τα σώματά τους το "Thank U Dr KRIMIGIS".

Με την ολοκλήρωση της προβολής αποθεωτικό ήταν το χειροκρότημα του κοινού προς τον Έλληνα "πλανητάρχη" της επιστήμης, ενώ ο ίδιος με το χέρι του κρατημένο στο μέρος της καρδιάς και με το ευγενικό του χαμόγελο, έδωσε το δικό του μεγάλο ευχαριστώ στους εκατοντάδες θαυμαστές της αξιοθαύμαστης διαστημικής διαδρομής του.

Να σημειωθεί ότι το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.