1922-2022 ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ -Ομιλία του φιλολόγου Θοδωρή Κοντάρα

Η Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας σας προσκαλεί την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022 και ώρα 19:00 στη διάλεξη του φιλολόγου Θοδωρή Κοντάρα, με τίτλο «Άχου, καημένο μου Λεθρί…»

Η ομιλία θα γίνει στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου (οδός Ιωάννας Δρυμπέτη 2 και Αλεξάκη – Καρασταμάτη, Νέα Ερυθραία) και πλαισιώνεται με προβολή διαφανειών.

Θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες περί κορωνοϊού. Απαραίτητα η χρήση μάσκας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παρακαλούμε, για κράτηση θέσης να απευθύνεστε στον κ. Βαγγέλη Αγγελινό, τηλ. 6939 693 781. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Σας παρακαλούμε θερμά, εάν για κάποιο λόγο δεν μπορέσετε να έρθετε, να ενημερώσετε εγκαίρως τον κ. Αγγελινό, ώστε να παρακολουθήσει τη διάλεξη κάποιο άλλο άτομο στη θέση σας.

Από τις αρχαίες Ερυθρές στο Λυθρί της καρδιάς μας

Από την εποχή του μυθικού Ερύθρου και της βασιλικής γενιάς των Αθηναίων απογόνων του Νηλέως, που έφεραν τη λατρεία του Ηρακλή και της Αθηνάς Πολιάδος στην ιωνική αποικία των Ερυθρών, και από την μεγάλη ακμή των Ερυθραίων στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια μέχρι τη σταδιακή κατάπτωση του Μεσαίωνα και τον ξεπεσμό της νεότερης εποχής, στην ιστορία των Ερυθρών ή του Λυθριού αντικατοπτρίζονται οι περιπέτειες της Ιωνίας.

Στην περιοχή των αρχαίων Ερυθρών, από τα χρόνια του μύθου ίσαμε τις μέρες των δύο Διωγμών, δεν έπαψαν ποτέ να κατοικούν σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες, ικανότατοι ναυτικοί, βιοτέχνες και πολυμήχανοι έμποροι στην αρχαιότητα, μα και επιδέξιοι αμπελοκαλλιεργητές, ελαιοπαραγωγοί και καμινιάρηδες, υπό της σκέπη της Αγιά-Ματρώνας, στη νεότερη περίοδο. Οι απόγονοί τους –οι δικοί μας άνθρωποι– ζουν και βασιλεύουν σήμερα στην Αιγνούσα, στη Χίο, στην Κρήτη και στη Νέα Ερυθραία.

Ένα ιστορικό σεργιάνι στην πιο σημαντική αρχαία πόλη-κράτος της Ερυθραίας Χερσονήσου, που διατήρησε μέχρι το 1922 και το όνομά της και τις μνήμες της αρχαιότητας.

Θοδωρής Κοντάρας, 25 Μαρτίου 2022

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ:

ΤΕΤΑΡΤΗ, 4 ΜΑΪΟΥ 2022 -Ο Τσεσμές και η περιοχή του

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΪΟΥ 2022 -Τα Βουρλά, η πρωτεύουσα της Ερυθραίας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 -Η Κάτω Παναγιά της Ερυθραίας