Τουρισμός

Ο Δήμος Κηφισιάς, προάστιο του βόρειου τομέα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, είναι μία αστική περιοχή με κυρίαρχες δραστηριότητες του τριτογενή τομέα (προϊόντα άυλα – υπηρεσίες).

Προσφέρει ακόμη (παρά τις πολλαπλές παρεμβάσεις)  ένα εναλλακτικό, ήρεμο στις περισσότερες περιοχές του, πράσινο περιβάλλον, κατάλληλο για επισκέψεις σε μουσεία, περιπάτους, βόλτες με τα παραδοσιακά αμαξάκια, ή πεζή στο Κεφαλάρι και το Στροφύλι και αγορές, συνδυασμένες με δραστηριότητες αναψυχής στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης, αλλά και στο εμπορικό κέντρο της δημοτικής ενότητας της Νέας Ερυθραίας. Διαθέτει ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών που προσφέρουν ξεκούραστη ανάπαυλα σε επισκέπτες οι οποίοι πολύ συχνά ενώ έχουν επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες στο κέντρο της Αθήνας, επιλέγουν την Κηφισιά ως τόπο ολιγοήμερης επίσκεψης , ιδανικό τόπο για συνεδριακό τουρισμό. Διαθέτει το - γνωστό σε όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτή - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή με το Κέντρο Γαία που αποτελεί πόλο έλξης για υπερτοπικούς επισκέπτες, και για μαθητές σχολείων από όλη την Αττική. Ο Δήμος Κηφισιάς έχει τον τερματικό σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου ο οποίος συνδέεται με κεντρικά σημεία της Αθήνας που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Μοναστηράκι – Θησείο), αλλά και μέσω του μετρό, με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Κηφισιά αποπνέει και σήμερα την αίγλη της εποχής του μεσοπολέμου, κατά την διάρκεια του οποίου χτίστηκαν τα περισσότερα διατηρητέα αρχοντικά.  Η Εκάλη ηρεμεί και ξεκουράζει με το πράσινο και την ησυχία που προσφέρει, και η Νέα Ερυθραία προσφέρει εναλλακτική επιλογή για αγορές και δραστηριότητες αναψυχής.

Με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με εργαλεία μεταξύ άλλων την δημιουργία συνεργασιών με τον ιδιωτικό φορέα, με άλλους Δήμους και με εθελοντές, ξεκινούν περιοδικές δραστηριότητες, πολιτιστικών-αθλητικών-κοινωνικών εκδηλώσεις με σκοπό την προσέλκυση τουριστών, επισκεπτών, κατοίκων και δημοτών οι οποίοι θα θεωρούν τον Δήμο Κηφισιάς πόλο έλξης – hot spot.

  • Θεματικά φεστιβάλ ευζωίας- ευεξίας, ζωοφιλίας, πολιτισμού, καλών τεχνών, επαγγελματικού προσανατολισμού, αθλητισμού, ημερήσιες εκδηλώσεις θεματικά αφιερωμένες: γιορτή αγάπης, ημέρα μαγειρέματος από παιδιά και μητέρες,  ημέρα μνήμης αφιερωμένη στις αλλοτινές πατρίδες κ.α. Η κεντρική ιδέα είναι να είναι η πόλη της Κηφισιάς ένας αξιόλογος τόπος επίσκεψης και διαμονής σε όλη την διάρκεια του έτους, με εκδηλώσεις που θα συνδεθούν με το όνομά της και θα προκαλούν υψηλό ενδιαφέρον, ώστε να προβάλλεται η πόλη, να ενισχύεται η τοπική οικονομία και να μειώνεται η ανεργία.
  • Ευρύτερες συνεργασίες με τον εμπορικό σύλλογο, τις επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματος, για πακέτα προσφορών, σε συνδυασμό με τα θεματικά φεστιβάλ, ή ακόμη ανταλλαγές ομάδων (μαθητές σχολείων- Τρίτη ηλικία) σε εποχές που η τουριστική κίνηση είναι εκ των πραγμάτων μειωμένη (μήνες: Οκτώβριος, Νοέμβριος, Ιανουάριος, ) με την συμμετοχή των υπηρεσιών καταλύματος.

Εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας μέσω της επιχείρησης ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, για την δημιουργία πάρκων οικονομίας (open working spaces), για την δημιουργία χώρων για θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων και παράλληλα για την δημιουργία δομών συνεδριακού τουρισμού και επιχειρηματικής δραστηριότητας.