Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού

Εισαγωγή 

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού είναι ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό παιχνίδι μαζικής συμμετοχής το οποίο έχει –συνήθως- ολοήμερη διάρκεια. Η ιδέα στην οποία στηρίζεται, είναι εξαιρετικά απλή αλλά διαχρονικά ενδιαφέρουσα: Κάποιος έκρυψε ένα θησαυρό και οι συμμετέχοντες καλούνται να τον ανακαλύψουν. 

Τρόπος Διεξαγωγής 

Το παιχνίδι διοργανώνεται από μια ομάδα ανθρώπων η οποία καλείται «Διοργάνωση» και οι παίκτες δημιουργούν ομάδες χωρίς περιορισμό στον αριθμό των μελών. Το φετινό παιχνίδι στην Κηφισιά διοργανώνεται από μια ομάδα στελεχών και υπαλλήλων, υπό την αιγίδα του Δήμου. Κάθε ομάδα επιλέγει το όνομα της, δηλώνει τη συμμετοχή της, τον αριθμό των μελών, τον αρχηγό και τον εκπρόσωπο της. Ο εκπρόσωπος είναι αυτός (και μόνο αυτός) ο οποίος θα μπορεί να μιλάει με τη Διοργάνωση (για τυχόν απορίες, ή για επίλυση κάποιου προβλήματος) 

Η πλοκή

Για να είναι ενδιαφέρον και να εξιτάρει τη φαντασία των παικτών, οι διοργανωτές στήνουν μια ολόκληρη ιστορία, ένα σενάριο, με κάποιον φανταστικό ήρωα ο οποίος είναι αυτός που έκρυψε τον θησαυρό. Για να φτάσουν στο θησαυρό, οι ομάδες πρέπει να καταφέρουν να επιλύσουν μια σειρά γρίφων. Κάθε γρίφος παραπέμπει σε κάποιο σημείο της πόλης, ιστορικής ή άλλης σημασίας. Στα σημεία τοποθετούνται ειδικά ταμπελάκια για να καταλαβαίνουν οι ομάδες ότι έλυσαν τον συγκεκριμένο γρίφο. Αφού σημειώσουν τι αναφέρει πάντω το ταμπελάκι επιστρέφουν στο αρχηγείο των διοργανωτών, δίνουν τη λύση και παίρνουν τον φάκελο του επόμενου γρίφου κ. ο κ.

Ο Θησαυρός 

Είναι ο τελευταίος και είθισται να είναι και ο πιο δύσκολος γρίφος γιατί είναι αυτός που αναδεικνύει και την νικήτρια ομάδα. Αφού βρεθεί και ο θησαυρός, όλες οι ομάδες συγκεντρώνονται στο αρχηγείο της διοργάνωσης για να γιορτάσουν μαζί το τέλος του παιχνιδιού και την ανάδειξη των νικητών σε ένα πάρτι που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές.

 

To Στόρυ…

«Σ' όλη μου τη ζωή, διαθήκες έγραφα. Διαθήκες άλλων. Διαθήκη δικιά μου όμως δεν θα δείτε. Εγώ, ο Οράτιος Τάπας γεννήθηκα για να παίρνω, όχι για να δίνω. Αυτά που μάζεψα μου ανήκουν και κανείς δεν θα μπορέσει να μου τα πάρει. Ξέρω ότι πολλοί θα προσπαθήσουν, μα δεν τους είναι γραφτό...

Εγώ μήτε για καφέ δεν πήγαινα στα Κεφαλάρια και στους Πλατάνους, σαν τους άλλους σινιόρους, μήτε για φαγιά και δεξιώσεις στις επαύλεις των ποιητών, των πρέσβηδων και των πολιτικών...Αυτοί έρχονταν σε μένα. Όταν πια το τέλος τους πλησίαζε. Στα ύστερα τους. Για τις διαθήκες τους...

Στους Ντουρλαντάδες πήγαινα με τα πόδια όταν με φώναζαν για να υπογράψουν, τα αμαξάκια με προσπερνούσαν και με σκόνιζαν μα δε μ' ένοιαζε. Ο σκοπός τα μέσα τα αγιάζει. Και δεν ήθελα να πεθάνω αν το κασελάκι με τις χρυσές λίρες δεν είχε γιομίσει. Αυτός ήταν ο Σκοπός. Και δεν με σκιάζει που μια ζωή όσοι με γνώριζαν έλεγαν ψιθυριστά πίσω μου "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου". Και άβυσσος, και πηγάδι και ό,τι ήθελαν ας έλεγαν. Ο Σκοπός ήταν που μετρούσε για μένα.

Μπορεί το μεγαλύτερο μου ταξίδι να ήταν ως το Διόνυσο με τον καρβουνιάρη μα γνώρισα τον κόσμο αλλιώς. Διαβάζοντας τις ψυχές των ανθρώπων και γράφοντας τις επιθυμίες τους ταξίδευα κι εγώ εκεί που είχαν πάει ή από κει που είχαν έρθει. Απ' τις Πόλεις, απ' τις Αλεξανδρειες, απ' τα Παρίσια και τις Λόντρες.
Παρέα με την Κατάρα ζούσα μέχρι τώρα που νοιώθω να με εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μου και να ετοιμάζομαι για το ένα και μοναδικό Μεγάλο Ταξίδι μου. Και αυτήν αφήνω να φυλάει το θησαυρό μου τον μονάκριβο μου.

Μια συμβουλή αφήνω: Μάζευε ό,τι βλέπεις, δεν ξέρεις που θα σου χρειαστεί.»


1ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού στην Κηφισιά

Διαδρομή Γρίφων και Επίλυση

Γρίφος 1:
Οι παίκτες έπρεπε να επιλύσουν το εικονιζόμενο scrabble. Η λύση έβγαζε τις λέξεις ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ και να μεταβούν στο Μουσείο Δροσίνη.

 
Γρίφος 2:
Οι παίκτες έπρεπε να αποκωδικοποιήσουν τον παρακάτω κώδικα Morse. H αποκωδικοποίηση έβγαζε το κείμενο «oxi28october1940» και παρέπεμπε στην οικία του Ιωάννη Μεταξά.

Γρίφος 3:

Οι παίκτες έπρεπε να βρουν κάποια εκκλησία η οποία είχε μεταφερθεί το 1991 αυτούσια σε άλλο σημείο της πόλης. Η λύση παρέπεμπε στο Βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα.

Γρίφος 4:

Ο γρίφος παρέπεμπε στο γνωστό βαρέλι στον Τροχονόμο Κηφισιάς (Πλατεία Πλατάνου)


Γρίφος 5:

Οι παίκτες έπαιρναν το παρακάτω ημερολόγιο το οποίο έδειχνε την γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου να είναι σημειωμένη στις 27 Φεβρουαρίου αντί για τις 14 που όλοι γνωρίζουν και αυτό παρέπεμπε στο Παλαιό Ημερολόγιο. Επίσης τους έδειχνε τον αριθμό 14671 που είναι ο ταχυδρομικός κωδικός για τη Νέα Ερυθραία. Η λύση ήταν ο ναός των Αγίων Αναργύρων στη Νέα Ερυθραία.

Γρίφος 6:

Οι παίκτες έπρεπε να βρουν ότι οι εικονιζόμενοι στην εικόνα ήταν ο Βασιλιάς Όθωνας (αριστερά) και ο Ίων Δραγούμης (δεξιά). Η λύση παρέπεμπε στη συμβολή των οδών Όθωνος και Δραγούμη και το ζητούμενο σημάδι (ταμπελάκι) ήταν κρυμμένο στην κουφάλα ενός δέντρου.

Γρίφος 7:

Ο γρίφος έδειχνε το εξώφυλλο ενός σχολικού βιβλίου του 1969 στο οποίο δεν φαινόταν ο τίτλος. Οι παίκτες έπρεπε να βρουν ότι επρόκειτο για το βιβλίο Φυσικής Ιστορίας του 1969 η λύση ήταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με το ζητούμενο ταμπελάκι να είναι κρυμμένο κάτω από μία σχάρα ομβρίων. Ήταν ο γρίφος που δυσκόλεψε περισσότερο τις ομάδες.

Γρίφος 8:

Οι παίκτες έπρεπε να βρουν ότι η εικόύμενο ως «Πηγάδι των Ψυχών» στη συμβολή των οδών Πεσματζόγλου και Μπότσαρη.

Γρίφος 9:

Οι παίκτες έπρεπε να βρουν σε ποιον ανήκει η εικονιζόμενη ρήση. Η λύση τους έστελνε στην προτομή του Μενάνδρου η οποία βρίσκεται στο άλσος της Κηφισιάς.

Γρίφος 10:

Ο γρίφος έστελνε τους παίκτες στον κινηματογράφο «Μπομπονιέρα»

 

Γρίφος 11:

Ο γρίφος παρέπεμπε τους παίκτες στο Στροφύλι και συγκεκριμένα στον εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό από την εποχή του «Καρβουνιάρη».

Γρίφος 12:

Οι παίκτες έπαιρναν ένα φάκελο με μικρά και μεγάλα ξυλάκια και έπρεπε να μπορέσουν να σχηματίσουν τις λέξεις «ΟΙΚΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»

Γρίφος 13:

Οι παίκτες έπαιρναν ένα φάκελο με ένα κενό από κέιμενο, τσαλακωμένο και καμένο στις άκρες χαρτί. Όταν το ζέσταιναν με αναπτήρα ή άλλη πηγή θερμότητας εμφανιζόταν στο κέντρο το κείμενο «ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ» και έπρεπε να μεταβούν εκεί (Χαρ. Τρικούπη & Στροφυλίου)

Γρίφος 14:

Οι παίκτες έπαιρναν ένα φάκελο με την παρακάτω εικόνα η ανάλυση της οποίας τους έστελνε στο Άστυ Αιγυπτιωτών και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αγ Κυριακής και Αγ. Παρασκευής.

Γρίφος 15:

Ήταν ο τελευταίος γρίφος πριν οι ομάδες πάρουν το «πάσσο» για το θησαυρό. Η λύση του γρίφου τους έστελνε στο Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο στην πλατεία Πλατάνου.

Γρίφος 16: «Πάσσο για το Θησαυρό»

Οι παίκτες έπρεπε να συγκεντρώσουν όλα τα γράμματα από όλα τα ταμπελάκια που είχαν περάσει ως τώρα. Αν το έκαναν σχηματιζόταν η φράση «Η ΚΑΤΑΡΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΟΘΩΝΟΣ & ΛΕΒΙΔΟΥ»
Όταν έφταναν εκεί έβλεπαν μια μικρή αφίσα με μια γάτα η οποία λεγόταν CatΑΡΑ και τους έδειχνε με ένα βέλος που έπρεπε να σκάψουν για να βρουν το κασελάκι με τα χρυσά νομίσματα, το οποίο ήταν θαμμένο εντός της Ιδιοκτησίας Χατζηκώστα δίπλα στο παλιό οίκημα που βρίσκεται εντός αυτής.