Προβολή ντοκυμαντέρ

26/04/2018 - 10:30

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ διοργανώνει προβολές ελληνικών ντοκυμαντέρ που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στο 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΚΗΣ 2018.

 

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια ζωής στρέφει το βλέμμα του στον κόσμο που μας περιβάλλει κι΄ αντλεί μέσα από ένα αστείρευτο πλέγμα καταστάσεων και ιστοριών, χαρακτήρων και δραμάτων, συνειρμών και μνήμης και με όχημα τις ταινίες των σκηνοθετών αναζητεί να συνθέσει το παζλ της ανθρώπινης πραγματικότητας σήμερα.

 Τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα εξής:

1.  “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ”  του Στρατή Χατζηελενούδα

 ( 96΄) που απέσπασε το Βραβείο Κοινού 2018 για ταινία διάρκειας  άνω των 50΄ και το Πρώτο  Βραβείο  της ΕΡΤ 2018.

2. “ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ” των Δημήτρη Σταμάτη – Ιωάννας Νεοφύτου

 (23΄) που απέσπασε το Βραβείο Κοινού 2018 για ταινία διάρκειας  κάτω των 50΄.

Να σημειωθεί ότι  όλα τα  ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι παραγωγής 2017 – 2018.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ : Αννέτα Μολύβα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 2018

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/4/2018

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ” του Στρατή Χατζηελενούδα (96΄)

O Λεωνίδας, ένας 33χρονος πάνκης με παραπληγία, και η παρέα του θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Τελικά για ποιον θα είναι πιο δύσκολο;

Βραβείο Κοινού 2018 για ταινία διάρκειας άνω των 50΄. 

Πρώτο Βραβείο  ΕΡΤ 2018

ΠΕΜΠΤΗ 3/5/2018

“ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ” της Μαριάννας Οικονόμου (48΄)

Περιπλανήσεις στην τέχνη και στη ζωή της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. Θραύσματα από σκέψεις, μνήμες και απορριμμένα υλικά που ανασυντίθενται και αποκτούν νέα μορφή.
Αναζήτηση νοημάτων μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και μια παλιά φιλία.

“ΠΑΝΤΕΛΗΣ  ΚΑΛΙΟΤΣΟΣ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΥ” της Μαρίας Ντούζα (64΄)

Κλειστός και εσωστρεφής, ζώντας μακριά απ’ το φως της δημοσιότητας ο Παντελής Καλιότσος (1925-2016), πέρα από τα παιδικά του βιβλία, έγραψε μερικά από τα πιο σύνθετα και στοχαστικά έργα της σύγχρονης πεζογραφίας μας. Σε αυτή τη σπάνια συνέντευξή μιλά για το έργο του και την ηθική της δημιουργίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/5/2018

“Η ΘΗΛΙΑ” του Θωμά Σιδέρη  ( 104΄)

Κεντρικοί «ήρωες»  είναι ο Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, που δολοφονήθηκε το 2007 στη συνοικία Σισλί της Κωνσταντινούπολης και η Γκιουλέρ Ζερέ, μέλος ενός ακροαριστερού κόμματος, που η τότε κυβέρνηση Ερντογάν την καταδίκασε σε αργό θάνατο, κλείνοντάς την σε ένα κελί τύπου F και μη παρέχοντας σε αυτήν τη στοιχειώδη ιατρική βοήθεια, ενώ είχε ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Η τουρκική «δημοκρατία» δεν μπορεί να ανεχθεί πολίτες με διαφορετική εθνική, πολιτική ή σεξουαλική ταυτότητα.

ΠΕΜΠΤΗ 17/5/2018

“ΠΟΝΤΟΣ. ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ”

  του Γιώργου Δεμίρ  (92΄).

Σε σύγκριση με τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Ποντιακό Ζήτημα δεν απασχόλησε τόσο πολύ τη διεθνή κοινότητα. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ Πόντος στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Υπό την καθοδήγηση δύο ακαδημαϊκών από την Τουρκία και την Ελλάδα ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου διασταυρώνονται επιστημονικές μελέτες με προσωπικές μαρτυρίες και το αντικειμενικό βλέμμα με τεκμήρια από επίσημα αρχεία. Καίρια ερωτήματα γύρω από τα γεγονότα στον Πόντο θα οδηγήσουν έναν νεαρό από την Σμύρνη προς την αναζήτηση του παρελθόντος του και τη συνειδητοποίηση μια νέας ταυτότητας.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/6/2018

“ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ” των Δημήτρη Σταμάτη – Ιωάννας Νεοφύτου (23΄)

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που φιλοξενούνται και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

Βραβείο Κοινού  2018 για ταινία διάρκειας κάτω των 50΄.