Εθελοντισμός

Στην ίδρυση και οργάνωση Γραφείου Εθελοντισμού προχωρά ο Δήμος Κηφισιάς.
Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου ιδρύεται ως Δομή Στήριξης και κόμβος συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος του συνόλου των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή διέρχονται από τον Δήμο μας.

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».

Θέλουμε οι εθελοντικές οργανώσεις να διατηρήσουν την αυτονομία και αυτοτέλεια τους, ενώ από την άλλη πλευρά, οι μεμονωμένοι εθελοντές να βρουν ένα πλαίσιο δράσεων όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και η δράση τους να είναι οργανωμένη με συγκεκριμένα καθήκοντα.

Με την πλήρη οργάνωση των δράσεων θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε

Επιθυμία του Δήμου Κηφισιάς είναι οι εθελοντές να έχουν:

  • Την επιμόρφωση ή κατάρτιση που απαιτείται, τόσο για να εκτελούν τα εθελοντικά καθήκοντά τους με γνώση του αντικειμένου που έχουν επιλέξει, όσο και για να αποκτήσουν κάποια σημαντικά εφόδια για την σταδιοδρομία τους γενικότερα.
  • Την χορήγηση αντίστοιχου πιστοποιητικού για την ανωτέρω επιμόρφωση ή για οποιαδήποτε κατάρτιση στην οποία συμμετέχουν.
  • Ασφάλιση, όταν εκτελούν εργασίες του Δήμου που μπορούν να τους εκθέσουν σε καθημερινούς κινδύνους (πυρκαγιές κ.λπ.).
  • Διευκολύνσεις (ειδικές τιμές κ.λπ.) στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Δήμου, ως ελάχιστη αναγνώριση (όχι αμοιβή) της προσφοράς τους. 
  • Τιμητικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις για την προσφορά τους μέσα από τη θέσπιση διαδικασιών επιβράβευσης των εθελοντών και πιστοποίησης της εργασίας που προσφέρουν, χορηγώντας τους αντίστοιχες συστατικές επιστολές". 
  • Χορήγηση κατάλληλου εξοπλισμού-ρουχισμού (γάντια, καπέλα, μπότες) ανάλογα με την περίσταση.