Μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά των κουνουπιών.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ                            

Τα κουνούπια είναι η σημαντικότερη ομάδα αιμομυζητικών εντόμων, τα οποία αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και ενοχλούν εκτός από τον άνθρωπο και τα ζώα. Εκτός της ενοχλητικής παρουσίας τους, είναι υπαίτια για την εξάπλωση και μετάδοση σοβαρών ασθενειών όπως ελονοσία, Δάγκειος πυρετός, ιός του Δυτικού Νείλου κ.α. καθώς και της πρόσφατα εμφανιζόμενης λοιμώδης νόσου που οφείλεται στον ιό Zika.
Τα κουνούπια ζουν από 2-5 εβδομάδες και βιολογικός του κύκλος αποτελείται από το αυγό, τα προνυμφικά στάδια, τη νύμφη και το ενήλικο-ακμαίο (το ενοχλητικό κουνούπι που μας τσιμπά). Εκτός από το ενήλικο  όλα τα άλλα στάδια διαβιώνουν σε περιοχές που υπάρχει νερό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι εστίες ανάπτυξης κουνουπιών αποτελούν φυσικές ή τεχνικές συλλογές νερού, στάσιμου, χαμηλής ροής ή ακόμη και πολύ μικρής ενδεικτικής ποσότητας ή ακόμη και εδάφη με αυξημένη υγρασία.
Πρωτεύουσας σημασίας δράση αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών, για τη γνώση των βασικών οδηγιών - μέτρων πρόληψης και ατομικής από τα κουνούπια, σύμφωνα με τις οποίες ο κάθε πολίτης θα πρέπει:
Να ποτίζει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργούνται στάσιμα νερά και το έδαφος να μη μένει υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Να καλύπτει τυχόν δοχεία με νερό που έχει στην οικία του και να απομακρύνει  κάθε ποσότητα στάσιμου νερού από τα σημεία συγκέντρωσης του όπως ανθοδοχεία, πιατάκια γλάστρας, κουβάδες, υδρορροές, παλιά λάστιχα κ.α.
Να καλύπτει με κατάλληλα πλέγματα - σίτες δεξαμενές συγκέντρωσης νερού εντός της ιδιοκτησίας τους.
Να φροντίζει για τη συνεχή ανανέωση καθώς και τη χλωρίωση του νερού, τόσο στις κολυμβητικές δεξαμενές – πισίνες, όσο και στα συντριβάνια που διατηρούν. Σε περίπτωση μη χρησιμοποίησης τους θα πρέπει να εκκενώνονται.
Να τοποθετεί αντικουνουπικά πλέγματα  σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς και γενικά σε ανοίγματα των κτιρίων.
Να χρησιμοποιεί εγκεκριμένα σκευάσματα εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών.
Να χρησιμοποιεί τα εντομοαπωθητικά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στο ακάλυπτο δέρμα αλλά και πάνω από  τα ρούχα.
Μόνο με συντονισμένη και συνεχή προσπάθεια, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Περιφέρειας, Δήμων και πολιτών θα έχουμε την επιτυχή διαχείριση του προβλήματος.
Η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών (ΠΕΒΤΑ) της Περιφέρειας Αττικής, εφαρμόζει πρόγραμμα επαναληπτικών υπολειμματικών ψεκασμών με σκοπό την προνυμφοκτονιά, σε ρέματα του Δήμου Κηφισιάς.