Εγκαίνια της ανακαινισμένης βίλας Μπότση στη Νέα Ερυθραία

Εγκαίνια της ανακαινισμένης βίλας Μπότση στη Νέα Ερυθραία

Η εμβληματική βίλα Μπότση στην Νέα Ερυθραία άνοιξε τις πύλες της προς όφελος των πολιτών το Σάββατο 6 Απριλίου 2019  παρουσία πλήθους δημοτών, δημοσιογράφων, πολιτικών και ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η παλιά μόνιμη κατοικία του γνωστού ιδρυτή των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «Απογευματινή», έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου, μετατράπηκε σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με κύρια χρήση του ως Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού. 

Ακόμα ένα δημόσιο κτήριο το οποίο παρέμενε για δεκαετίες σε κατάσταση παρακμής και εγκατάλειψης, αξιοποιείται από τον Δήμο Κηφισιάς, τον Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο και την ακούραστη Πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ ΄Εφη Κόυτση. 

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος κατά την ομιλία του δήλωσε «Ήταν ένας χώρος αποθήκης, και μάλιστα εντελώς άτακτης, και τώρα μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με κύρια χρήση του ως Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού.  Ο δήμος Κηφισιάς τα τελευταία πέντε χρόνια μετέτρεψε σε λειτουργικούς εγκαταλελειμμένους επί δεκαετίες τέτοιους χώρους, όπως ο Νάρκισσος στην Εκάλη, η βίλα Μπότση στη Νέα Ερυθραία, η βίλα Μιχλ στην Κάτω Κηφισιά, η Αλάσκα στο Κεφαλάρι. Ευχαριστώ την άξια πρόεδρο του ΚΕΜΜΕ κα Έφη Κούτση καθώς και το Δ.Σ και τους εργαζόμενους του Νομικού Προσώπου ΚΕΜΜΕ που εργάστηκαν συστηματικά και αποτελεσματικά προκειμένου η Βίλα Μπότση να αποκτήσει και πάλι ζωή».

Στα εγκαίνια του χώρου τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος. 

Την εκδήλωση και τους ομιλητές παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση,  η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «ότι ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιείται για διάφορες επιλεκτικές δράσεις και εκδηλώσεις, σύμφωνα με τους όρους της παραχώρησης και με σεβασμό προς το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότσης» κ. Παναγιώτης Καραγιάννης συνεχάρη τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο και τόνισε μεταξύ άλλων: «Με την ανακαίνιση της οικίας του Αθανασίου Μπότση και την μετατροπή της σε έναν χώρο Πολιτισμού και Ιστορίας ανοιχτό στους πολίτες έρχεστε να δώσετε πνοή στα μεγάλα εθνικά οράματα του Νάσου Μπότση και στις παρακαταθήκες που μας άφησε».

Η Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα Άρια Αγάτσα τόνισε «Θερμά συγχαρητήρια για την πετυχημένη ανακαίνιση και την εκπλήρωση των σκοπών της δωρεάς του αείμνηστου Νάσου Μπότση.Κάτω από της φτερούγες του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας η Βίλα θα αποκτήσει την παλιά της αίγλη».

Για τον αείμνηστο Νάσο Μπότση μίλησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Μάρω Ζαχαρέα και Νίνα Βλάχου καθώς και οι πολιτικοί Θοδωρής Ρουσσόπουλος, πρώην υπουργός, υποψήφιος βουλευτής με την ΝΔ- δημοσιογράφος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής της ΝΔ και η Ιωάννα Καλαντζάκου, υποψήφια βουλευτής ΝΔ  .

Ιδιαίτερα απολαυστικός ήταν ο κ. Ζάχος Χατζηφωτίου ο  οποίος μετέφερε με ζωντανό τρόπο παλιές ιστορίες από την εφημερίδα αλλά και τις βόλτες με τον Νάσο Μπότση. Κλείνοντας επεσήμανε πως ο αείμνηστος εκδότης ήξερε να φτιάχνει εφημερίδα που να την διαβάζουν όλοι.

Στα εγκαίνια  της Βίλας Μπότση- τιμητική εκδήλωση για την μεγάλη προσωπικότητα του Ελληνικού Τύπου και της Δημοσιογραφίας, τον Νάσο Μπότση, ο οποίος κληροδότησε την οικία του στο Δημόσιο  παρευρέθηκαν ο διαπρεπής νομικός κ.Λέανδρος Ρακιτζής, ο καθηγητής κ. Αργύρης Καράς, ο επιθεωρητής δημ. Διοίκησης κ. Ν. Παπαδόπουλος,  ο κ.Χρίστος Βασιλόπουλος δημοσιογράφος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη του Δ Σ του ΚΕΜΜΕ πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Δήμου μας.

Στο ισόγειο του εμβληματικού οικήματος έχει διαμορφωθεί αίθουσα ομιλιών, το γραφείου του Αθανάσιου Μπότση με το τζάκι και την βιβλιοθήκη και μια υπέροχη τραπεζαρία, στον όροφο έχει διαμορφωθεί η αίθουσα του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού καθώς το εργαστήρι Καραγκιόζη με τη συνδρομή του σύγχρονου καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλου. Ξεχωριστός είναι και ο χώρος της ταβέρνας- κελάρι που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου.