Το πρώτο βήμα για να ζωντανέψει η Αλάσκα

Το πρώτο βήμα για να ζωντανέψει η Αλάσκα

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, με αυξημένη πλειοψηφία και με θετικά σχόλια ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρότασης από τις δημοτικές παρατάξεις, η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την αποκατάσταση – ανακαίνιση του παραδοσιακού  αναψυκτηρίου «Αλάσκα» στην Πλατεία Κεφαλαρίου.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, δεσμεύτηκε πως θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση προκειμένου να προσδιοριστούν οι ακριβείς χρήσεις του ιστορικού αναψυκτηρίου.

Το ιστορικό αναψυκτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς ύστερα από πυρκαγιά το 2003 και τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησαν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει.

Η Διοίκηση του Δήμου προχώρησε στις προκαταρκτικές διαδικασίες για την αποκατάσταση του κτηρίου του παραδοσιακού  αναψυκτηρίου «Αλάσκα». Η Πολεοδομία του Δήμου αποτύπωσε το κτήριο και  προχώρησε στην τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων του, ενώ Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εκπόνησε προμελέτη πρότασης και ετοίμασε το απαραίτητο τεχνικό  φάκελο προκειμένου να προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα η δημοπράτησή του.

Η μελέτη προβλέπει ότι ο χώρος του κτηρίου θα καταλαμβάνει τα μισά τετραγωνικά μέτρα σε σχέση με τα επιτρεπόμενα με σημαντική μείωση τους στο ισόγειο και μικρή διατήρηση τους στον πρώτο όροφο, με συνέπεια και την μείωση του όγκου του κτηρίου.

Συγκεκριμένα τα επιτρεπόμενα τμ είναι:

στο Ισόγειο   348.23 μ²
στον Όροφο 286.22 μ²
στο Υπόγειο  205.92 μ²

Κατόπιν παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου θα περιοριστεί:

στο Ισόγειο σε περίπου 180,00 μ²
στον Όροφο (πατάρι) σε περίπου 60μ²
το δε υπόγειο θα παραμείνει ως έχει  205.92 μ².

Τα αρχιτεκτονικά σχεδία της πρότασης  αποτυπώνουν  ένα κτήριο  που φέρνει την εικόνα του παλαιού εναρμονισμένο με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της περιοχής. Στα σχέδια προβλέπεται επίσης μεγαλύτερος χώρος από ποτέ σε εξωτερικούς χώρους όπως ανοιχτοί (π.χ.ταράτσα) και ημιπαίθριοι οι οποίοι θα έχουν άμεση επαφή με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους  Κεφαλαρίου. Τα σχέδια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών που θα δοθούν στον ανάδοχο θα  είναι δεσμευτικά ως προς το περίγραμμα του κτηρίου και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Επόμενο βήμα είναι η διαδικασία έγκρισης όρων μίσθωσης και δημοπράτησης του κτηρίου. Ο Δήμος Κηφισιάς καταφεύγει στην λύση της υλοποίησης των απαραίτητων μελετών και επισκευών από τον ανάδοχο που θα προκύψει από την διαδικασία, προκειμένου να αποφύγει όλες τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες (αναθέσεις και διαγωνισμοί, ενστάσεις, έλεγχοι και καθυστερήσεις εργολάβων) που καθυστερούν δραματικά την υλοποίηση των δημοτικών  έργων.

Η τελική πάντως αξιοποίηση και ανακαίνιση της ιστορικής Αλάσκας θα εξαρτηθεί από την ευδοκίμηση της σχετικής δημοπράτησης για την εκμίσθωση της και την ανάδειξη σοβαρού και φερέγγυου αναδόχου επιχειρηματία.