Σύσταση για εμβολιασμό

06Ιουν

Σύσταση για εμβολιασμό

  Κηφισιά 5/6/2018

ΓΡΑΦΕΙΟ: ΔΕΠ-ΣΧΟΛ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ                             

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Μ. Αναγνωστοπούλου

ΤΗΛ: 213 2007125                                   

FAX: 213 2007193              

e-mail: dep@Kifissia.gr  

             thiveou@kifissia.gr

 

Σύσταση για εμβολιασμό

Αγαπητοί γονείς,

Όπως γνωρίζετε ο εμβολιασμός είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού με την εφαρμογή του προλαμβάνονται νοσήματα που προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων και σοβαρές επιπλοκές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο εμβολιασμός θεωρείται ένα από τα δέκα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημόσιας υγείας παγκόσμια κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κάθε χρόνο, προλαμβάνονται 2-3 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών παγκόσμια με τα εμβόλια κατά ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας και διφθερίτιδος-τετάνου-κοκκύτου.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ιλαρά είναι μία σοβαρή ασθένεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2013 σημειώθηκαν 147.000 θάνατοι παγκοσμίως, κυρίως σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου δεν χρησιμοποιείται ικανοποιητικά ο εμβολιασμός. Χάρη στο εμβόλιο ο αριθμός αυτός είναι κατά 79% μειωμένος σε σύγκριση με το 2000, όταν είχαν σημειωθεί 546.000 θάνατοι παγκοσμίως. Κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί πάνω από 20.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 57 θάνατοι.

Ένα στα δεκαπέντε παιδιά που θα νοσήσουν με ιλαρά θα αναπτύξουν μία από τις επιπλοκές της νόσου (ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, θρομβοπενία, υποξεία, σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα) και ένα στα χίλια παιδιά που νοσούν από ιλαρά θα πεθάνει.

Στην Ελλάδα από 1/5/2017 έως 17/5/2018 έχουν καταγραφεί 2.916 κρούσματα και τρεις θάνατοι. Από τα δηλωθέντα κρούσματα 83,2% δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα και 10,3% είχαν ιστορικό μη ολοκληρωμένου εμβολιασμού.

Προκειμένου να ελεγχθεί η νόσος και να σταματήσει η εξάπλωση είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 95% του πληθυσμού.

Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της πρόσφατης έξαρσης της ιλαράς είναι:

Άμεσος εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν νοσήσει με δύο δόσεις εμβολίου με το μικτό εμβόλιο M-M-R (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδος) το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Ο πλήρης εμβολιασμός παρέχει ανοσία 98%.
Χορήγηση της πρώτης δόσης στην ηλικία των 12 μηνών και της δεύτερης τρεις μήνες μετά την πρώτη. Για τις υπόλοιπες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση να επαναλάβουν άμεσα τη δεύτερη.Συστήνουμε επομένως να φροντίσετε για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών σας και να γνωρίζετε ότι ο Δήμος μας θα σταθεί πλάι σας να βοηθήσει τους οικονομικά ασθενέστερους.

     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΔΕΠ                                                                   Αλεξάκη Γεωργία

              

                                                                                                            Παιδίατρος

  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ                                                                   Υπάλληλος Δήμου

                                                                                                                  ΙΔΟΧ