Σύγχρονοι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης παρουσιάστηκαν στο Ιατρικό Συμπόσιο στο Δήμο Κηφισιάς

Οι νεότερες εφαρμογές σε βασικούς τομείς της ιατρικής επιστήμης παρουσιάστηκαν στο Ιατρικό Συμπόσιο που οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς και το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, στην Αίθουσα Δημαρχείου Κηφισιάς « Β. Γκατσόπουλος». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά από ειδικευμένους ιατρούς για τις λοιμώξεις, τα εμβόλια, τους υπερήχους, τα ορθοπεδικά νοσήματα  και τα νοσήματα γαστρεντερικού.

Την έναρξη του Ιατρικού Συμποσίου έκανε ο γιατρός- Αντιδήμαρχος Απόστολος Κασιούρας ο οποίος τόνισε πως οι  τεχνολογικές καινοτομίες, που αφορούν στην ιατρική με τη μορφή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων ασθενειών αλλά και την εξεύρεση σύγχρονων μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και να σώσουν ζωές.

Στην σημασία των εμβολίων για την υγεία μας, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης, ο οποίος τόνισε πως οι  εμβολιασμοί σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και είναι ο βασικός λόγος αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπινου είδους συνολικά.  Τα εμβόλια υπολογίζεται ότι προλαμβάνουν 3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν μη αναστρέψιμες αναπηρίες σε 750 χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο.  Ο κ. Σκουτέλης τόνισε πως τα εμβόλια έχουν ελάχιστες παρενέργειες, ενώ το όφελος από την χρήση τους είναι ανυπολόγιστο. Παρόλα αυτά υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που  αμφισβητεί τη χρησιμότητα των εμβολίων προφανώς λόγω έλλειψης ενημέρωσης ή από ιδεοληψία. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά, με αποτέλεσμα νόσοι που είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμες να καταλήγουν θανατηφόρες ή να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν εμβολιάζονται οι ενήλικες και τα παιδιά. Ο Καθηγητής τόνισε πως συνιστάται για όλους τους ενηλίκους άνω των 60 ετών να εμβολιάζονται για την γρίπη,  άνω των 65  για τον πνευμονιόκοκκο και για όσους έχουν νοσήσει σε μικρή ηλικία  από ανεμευλογιά, για τον έρπητα ζωστήρα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της ιατρού- Ακτινολόγου  Αθηνάς Πλάγου για το θέμα των υπερήχων. Όπως επεσήμανε η γιατρός «η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη με την δημιουργία Υπερηχογραφικών Μηχανημάτων τελευταίας γενιάς και η ανάπτυξη απεικονιστικών μεθόδων αιχμής όπως η ελαστογραφία και οι τεχνικές ανίχνευσης αιματικής ροής αποτελούν σπουδαία όπλα στην θωράκιση της υγείας. Οι εξελίξεις στην υπερηχογραφική απεικόνιση επιτρέπουν τον εντοπισμό ενός πολύ μεγαλύτερου πλήθους ασθενειών σε σύγκριση με το παρελθόν και μια εις βάθος  διάγνωση». Η κα Πλάγου παρουσίασε τις νέες εφαρμογές της υπερηχογραφίας που επιτρέπουν ακριβείς απεικονίσεις του μυοσκελετικού συστήματος, των περιφερικών νεύρων, των σιελογόνων αδένων και άλλων πεδίων, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και να προλαμβάνονται σημαντικές νόσοι όπως οι νεοπλασίες, όπου σε μερικές περιπτώσεις υπερτερούν της μαγνητικής τομογραφίας.

Τις εφαρμογές της υπερηχογραφίας για την απεικόνιση ορθοπεδικών νοσημάτων παρουσίασαν από κοινού η κα Πλάγου και ο Χειρουργός Ορθοπεδικός  Πέτρος  Κυριαζόπουλος .

Από την πλευρά του ο γιατρός- Γαστρεντερολόγος Γεώργιος Καλλιμάνης ανέλυσε θέματα που αφορούν στα νοσήματα του γαστρεντερικού.  Μεταξύ άλλων τόνισε «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε νοσηρότητα και θνησιμότητα στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μία νόσο η οποία είναι ιάσιμη, με την προϋπόθεση ότι θα διαγνωστεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται με επιτυχία σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%.  Βασικό εργαλείο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Ο προληπτικός έλεγχος είναι καλό να γίνεται από την ηλικία των 45 ετών για αμφότερα τα φύλα, με επανάληψη ανά 5 με 10 έτη. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει επανάσταση γενικά στην διάγνωση και την θεραπεία πολλών νόσων του πεπτικού συστήματος (οισοφάγου, στομάχου, εντέρου, παγκρέατος».