Στη συναυλία «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» δύο χορωδίες του Δήμου Κηφισιάς

Στη συναυλία «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» δύο χορωδίες του Δήμου Κηφισιάς

Η Χορωδία Νέας Ερυθραίας Δήμου Κηφισιάς και η Μικτή Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς έλαβαν μέρος στην ιστορική συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο (Παναθηναϊκό Στάδιο), τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017.

Χορωδίες με 1.000 χορωδούς από 30 πόλεις της Ελλάδας, με τη συνοδεία της Συμφωνικής Μαντολινάτας, απέδωσαν μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου δημιουργού.

Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το πρόγραμμα της συναυλίας, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους «Μικρές Κυκλάδες», «Επιτάφιος», «Άξιον Εστί», «Επιφάνεια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των Αγγέλων» σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα του διακεκριμένου μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

Τα πρωτότυπα κείμενα για την παράσταση έγραψε ο Γιώργος Μπλάνας, υπεύθυνος για τους φωτισμούς  ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τα κείμενα ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Ιωάννα Παππά, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια  η Σοφία Σπυράτου.

Συμμετείχαν ακόμη, οι λυρικοί καλλιτέχνες, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός και ο τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος.

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Μικτή Χορωδία Δήμου Κηφισιάς

Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 1992 υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αρβανίτη. Η Χορωδία έχει δώσει συναυλίες κι έχει συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνιστικά και μη χορωδιακά φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ιταλία. Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «Τα Νικητήρια» του Μανώλη Καλομοίρη, στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Ιγκόρ Στραβίνσκικαι την Συμφωνία αρ.13 του Σοστακόβιτς - «Μπαμπιγιάρ».
Τον Ιούνιο του 2004 συμμετείχε σε συναυλία αφιερωμένη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, τον Γιώργο Νταλάρα και τη Σοπράνο Τζένη Δρυβάλα, με έργα του Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Επίσης, έχει παρουσιάσει τα έργα: «Καντάτα Ελευθερίας» και «Καταχνιά» του συνθέτη Χρήστου Λεοντή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη «Μεγάλη Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής» του Δήμου Αθηναίων, στα Χανιά και στη Λάρνακα της Κύπρου με την «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής» των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, όπως και το έργο «Καπνισμένο Τσουκάλι» στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών αγώνων και τον Οκτώβριο του 2005 απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Χορωδιών της Ναυπάκτου. Τον Ιούλιο του 2006 εμφανίστηκε στο θέατρο της Αρχαίας Ολυμπίας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, παρουσιάζοντας τα έργα «Ωδές» και «Προσανατολισμοί» του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου συμμετείχε σε συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου, του Μανώλη Μητσιά και του Γιάννη Κούτρα. Από τον Ιανουάριου του 2004, τη Χορωδία διευθύνει ο Θανάσης Αρβανίτης.

Βιογραφικό Σημείωμα

Θανάσης Αρβανίτης Ι Μαέστρος

Καθηγητής μουσικής στη Δημόσια εκπαίδευση, απόφοιτος του τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο "Ωδείο Αθηνών" πιάνο, στο « Atheneum » ανώτερα θεωρητικά (πτυχίο αντίστιξης και φούγκας) και στο « Ελληνικό Ωδείο » Διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας με τον μαέστρο Γιώργο Αραβίδη.